Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Bardzo rzadko zdarza mi się gotować tak tradycyjne potrawy jak gołąbki z kaszą gryczaną. Są to jedyne gołąbki, których się nie wstydzę i podałbym je w restauracji, gdybym ją miał. Pomysł na farsz z ekstremalnie zdrowej kaszy gryczanej podsunęła mi siostra wegetarianka. Można je robić cały rok, ale najlepiej smakują teraz, kiedy grzybów leśnych pod dostatkiem. Wszystko zawijam w kapustę włoską. Nie wykorzystuję całej, więc z reszty można przygotować zdrową i sycącą zupę jarzynową.


Składniki

Gołąbki

  • Kapusta włoska: 1 główka (ok. 12 liści)
  • Kasza gryczana: 2 woreczki
  • Cebula: 1 średnia
  • Grzyby suszone: 2-3 garście
  • Jajko: 1
  • Masło: 2 łyżki do smażenia
  • Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Sos

  • Woda z namoczonych grzybów: ok. 300 ml
  • Kremówka: 75 ml
  • Woda: 1/4 szklanki
  • Mąka pszenna: 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana: 1 łyżka
  • Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku







Wykonanie

  1. Godzinę wcześniej namocz 2-3 garście suszonych grzybów w ok. 300 ml gorącej wody.
  2. Najpierw trzeba zacząć od zblanszowania liści kapusty. Oderwij 4 wierzchnie liście i zostaw je do wyłożenia garnka. Następnie wytnij tzw. głąb by móc odrywać kolejne liście. Zdejmij delikatnie kilkanaście kolejnych. Zagotuj wodę w dosyć dużym garnku i gotuj każdy liść kilka minut, aż nabiorą elastyczności. Odstaw do odcieknięcia i wystygnięcia.
  3. Ugotuj 2 woreczki kaszy gryczanej. Grzyby odsącz i posiekaj na ok. 1 cm kawałki. Wodę z grzybów przelej do garnka. Pokrój cebulę w kostkę i usmaż na maśle, po czym dodaj grzyby i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełóż do kaszy  i połącz z 1 ubitym jajkiem.
  4. Do każdego liścia nałóż ok. 3 łyżki farszu i zawijaj, korzystając z tego sposobu. Na dnie garnka ułóż pozostałe wierzchnie liści i układaj na nich delikatnie gołąbki. Zalej wszystko 2 szklankami wody. Gotuj na parze ok. 30 minut.
  5. W tym czasie przygotujesz sos grzybowy. Zagotuj wodę z grzybów. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny (może być 1 łyżka octu). W szklance połącz wodę, kremówkę i mąkę mieszając energicznie widelcem. Wlej powoli do garnka i mieszaj energicznie do uzyskania konsystencji gęstego jak śmietana sosu.


Koniecznie spróbuj

17 comments on “Gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami”

  1. robię te gołąbki a pracuję w przedszkolu i gdy organizujemy wigilię koleżanki moje mówią że moje gołąbki to najważniejsza potrawa na tym spotkaniu.Jestem zadowolona z opinii że moje gołąbki to mistrzostwo świata

  2. Przepis super.Dla dopieszczenia kupek smakowych proponuje juz po polaniu sosem posypac jeszcze odrobina koperku.Mysle ,ze efekt koncowy mile was zaskoczy 🙂

  3. U mnie w rodzinie takie gołąbki co roku lądują na wigilijnym stole – innych nie jadam, a sos grzybowy idealnie pasuje do pikantnego farszu z kaszy. U nas liście kapusty dodatkowo się kisi, aby dodać całości odrobinę kwasowośi 🙂

      1. Tak tradycyjnie robi się “gołąbki w Rumunii”. Używają właśnie kiszonej kapusty. Ponoć wystarczy liście świeżej kapusty przełożyć kiszoną i są idealne 🙂

  4. Fajny przepis, bardzo dziękuję! W farszu pomieszałam kaszę z brązową soczewicą, dodałam też migdały, a talerz przyozdobiłam plasterkami gruszki z balsamem z Modeny. Wyszło bardzo fajnie (może dlatego, że jestem w ciąży, ale mąż też był zachwycony ;)). Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab