powiadomienie
Piernik dojrzewający - najwyższy czas już nastawić - sprawdź ten przepis
lista składników zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Kurczak

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Kremowe risotto podwójnie borowikowe

Kremowe risotto podwójnie borowikowe z winem i mascarpone, pełne umami, aromatyczne i aksamitne. Idealne na…

Gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Bardzo rzadko zdarza mi się gotować tak tradycyjne potrawy jak gołąbki z kaszą gryczaną. Są to jedyne gołąbki, których się nie wstydzę i podałbym je w restauracji, gdybym ją miał. Pomysł na farsz z ekstremalnie zdrowej kaszy gryczanej podsunęła mi siostra wegetarianka. Można je robić cały rok, ale najlepiej smakują teraz, kiedy grzybów leśnych pod dostatkiem. Wszystko zawijam w kapustę włoską. Nie wykorzystuję całej, więc z reszty można przygotować zdrową i sycącą zupę jarzynową.

Składniki

Gołąbki

  • Kapusta włoska: 1 główka (ok. 12 liści)
  • Kasza gryczana: 2 woreczki
  • Cebula: 1 średnia
  • Grzyby suszone: 2-3 garście
  • Jajko: 1
  • Masło: 2 łyżki do smażenia
  • Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Sos

  • Woda z namoczonych grzybów: ok. 300 ml
  • Kremówka: 75 ml
  • Woda: 1/4 szklanki
  • Mąka pszenna: 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana: 1 łyżka
  • Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Wykonanie

  1. Godzinę wcześniej namocz 2-3 garście suszonych grzybów w ok. 300 ml gorącej wody.
  2. Najpierw trzeba zacząć od zblanszowania liści kapusty. Oderwij 4 wierzchnie liście i zostaw je do wyłożenia garnka. Następnie wytnij tzw. głąb by móc odrywać kolejne liście. Zdejmij delikatnie kilkanaście kolejnych. Zagotuj wodę w dosyć dużym garnku i gotuj każdy liść kilka minut, aż nabiorą elastyczności. Odstaw do odcieknięcia i wystygnięcia.
  3. Ugotuj 2 woreczki kaszy gryczanej. Grzyby odsącz i posiekaj na ok. 1 cm kawałki. Wodę z grzybów przelej do garnka. Pokrój cebulę w kostkę i usmaż na maśle, po czym dodaj grzyby i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełóż do kaszy  i połącz z 1 ubitym jajkiem.
  4. Do każdego liścia nałóż ok. 3 łyżki farszu i zawijaj, korzystając z tego sposobu. Na dnie garnka ułóż pozostałe wierzchnie liści i układaj na nich delikatnie gołąbki. Zalej wszystko 2 szklankami wody. Gotuj na parze ok. 30 minut.
  5. W tym czasie przygotujesz sos grzybowy. Zagotuj wodę z grzybów. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny (może być 1 łyżka octu). W szklance połącz wodę, kremówkę i mąkę mieszając energicznie widelcem. Wlej powoli do garnka i mieszaj energicznie do uzyskania konsystencji gęstego jak śmietana sosu.

17 comments on “Gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami”

  1. robię te gołąbki a pracuję w przedszkolu i gdy organizujemy wigilię koleżanki moje mówią że moje gołąbki to najważniejsza potrawa na tym spotkaniu.Jestem zadowolona z opinii że moje gołąbki to mistrzostwo świata

  2. Przepis super.Dla dopieszczenia kupek smakowych proponuje juz po polaniu sosem posypac jeszcze odrobina koperku.Mysle ,ze efekt koncowy mile was zaskoczy 🙂

  3. U mnie w rodzinie takie gołąbki co roku lądują na wigilijnym stole - innych nie jadam, a sos grzybowy idealnie pasuje do pikantnego farszu z kaszy. U nas liście kapusty dodatkowo się kisi, aby dodać całości odrobinę kwasowośi 🙂

      1. Tak tradycyjnie robi się "gołąbki w Rumunii". Używają właśnie kiszonej kapusty. Ponoć wystarczy liście świeżej kapusty przełożyć kiszoną i są idealne 🙂

  4. Fajny przepis, bardzo dziękuję! W farszu pomieszałam kaszę z brązową soczewicą, dodałam też migdały, a talerz przyozdobiłam plasterkami gruszki z balsamem z Modeny. Wyszło bardzo fajnie (może dlatego, że jestem w ciąży, ale mąż też był zachwycony ;)). Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab