powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Bardzo rzadko zdarza mi się gotować tak tradycyjne potrawy jak gołąbki z kaszą gryczaną. Są to jedyne gołąbki, których się nie wstydzę i podałbym je w restauracji, gdybym ją miał. Pomysł na farsz z ekstremalnie zdrowej kaszy gryczanej podsunęła mi siostra wegetarianka. Można je robić cały rok, ale najlepiej smakują teraz, kiedy grzybów leśnych pod dostatkiem. Wszystko zawijam w kapustę włoską. Nie wykorzystuję całej, więc z reszty można przygotować zdrową i sycącą zupę jarzynową.

Składniki

Gołąbki

  • Kapusta włoska: 1 główka (ok. 12 liści)
  • Kasza gryczana: 2 woreczki
  • Cebula: 1 średnia
  • Grzyby suszone: 2-3 garście
  • Jajko: 1
  • Masło: 2 łyżki do smażenia
  • Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Sos

  • Woda z namoczonych grzybów: ok. 300 ml
  • Kremówka: 75 ml
  • Woda: 1/4 szklanki
  • Mąka pszenna: 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana: 1 łyżka
  • Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Wykonanie

  1. Godzinę wcześniej namocz 2-3 garście suszonych grzybów w ok. 300 ml gorącej wody.
  2. Najpierw trzeba zacząć od zblanszowania liści kapusty. Oderwij 4 wierzchnie liście i zostaw je do wyłożenia garnka. Następnie wytnij tzw. głąb by móc odrywać kolejne liście. Zdejmij delikatnie kilkanaście kolejnych. Zagotuj wodę w dosyć dużym garnku i gotuj każdy liść kilka minut, aż nabiorą elastyczności. Odstaw do odcieknięcia i wystygnięcia.
  3. Ugotuj 2 woreczki kaszy gryczanej. Grzyby odsącz i posiekaj na ok. 1 cm kawałki. Wodę z grzybów przelej do garnka. Pokrój cebulę w kostkę i usmaż na maśle, po czym dodaj grzyby i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełóż do kaszy  i połącz z 1 ubitym jajkiem.
  4. Do każdego liścia nałóż ok. 3 łyżki farszu i zawijaj, korzystając z tego sposobu. Na dnie garnka ułóż pozostałe wierzchnie liści i układaj na nich delikatnie gołąbki. Zalej wszystko 2 szklankami wody. Gotuj na parze ok. 30 minut.
  5. W tym czasie przygotujesz sos grzybowy. Zagotuj wodę z grzybów. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny (może być 1 łyżka octu). W szklance połącz wodę, kremówkę i mąkę mieszając energicznie widelcem. Wlej powoli do garnka i mieszaj energicznie do uzyskania konsystencji gęstego jak śmietana sosu.

17 comments on “Gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami”

  1. robię te gołąbki a pracuję w przedszkolu i gdy organizujemy wigilię koleżanki moje mówią że moje gołąbki to najważniejsza potrawa na tym spotkaniu.Jestem zadowolona z opinii że moje gołąbki to mistrzostwo świata

  2. Przepis super.Dla dopieszczenia kupek smakowych proponuje juz po polaniu sosem posypac jeszcze odrobina koperku.Mysle ,ze efekt koncowy mile was zaskoczy 🙂

  3. U mnie w rodzinie takie gołąbki co roku lądują na wigilijnym stole - innych nie jadam, a sos grzybowy idealnie pasuje do pikantnego farszu z kaszy. U nas liście kapusty dodatkowo się kisi, aby dodać całości odrobinę kwasowośi 🙂

      1. Tak tradycyjnie robi się "gołąbki w Rumunii". Używają właśnie kiszonej kapusty. Ponoć wystarczy liście świeżej kapusty przełożyć kiszoną i są idealne 🙂

  4. Fajny przepis, bardzo dziękuję! W farszu pomieszałam kaszę z brązową soczewicą, dodałam też migdały, a talerz przyozdobiłam plasterkami gruszki z balsamem z Modeny. Wyszło bardzo fajnie (może dlatego, że jestem w ciąży, ale mąż też był zachwycony ;)). Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab