powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na pieczone morele z ricottą i migdałami
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Biała fasolka nie po bretońsku

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
6 porcji
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Uwielbiam eksperymentować z fasolą, a że fasolka po bretońsku jest jednym z moich ulubionych comfortfoodów, to bardzo chętnie biorę to danie na warsztat. Przykładem może być ten przepis, gdzie zrobiłem coś jak fasolkę po bretońsku, ale z mlekiem kokosowym i dynią zamiast pomidorów.

Musicie tego spróbować. Teraz też nie użyłem pomidorów, czy raczej koncentratu pomidorowego. Spytacie co jest nie tak z fasolką w pomidorach? Nic i bardzo ją lubię. Postanowiłem jednak zrobić kolejną wersję "całą na biało". Za gęsty sos odpowiada zblendowana gruszka i pietruszka, a za profil smakowy wędzona kiełbasa, majeranek i kozieradka, która świetnie gra z fasolą właśnie. Zapraszam do spróbowania tego przepisu i jestem ciekawy, czy wam posmakuje.

Zobacz też inne dania z fasolą w roli głównej.

 

Składniki

Wykonanie

  1. Fasolę namaczamy w zimnej wodzie minimum 12 godzin wcześniej. Gotujemy fasolę w lekko osolonej wodzie ok. godzinę bez przykrywki. Większa fasola Piękny Jaś może gotować się nieco dłużej. Fasola może być jeszcze trochę twarda w środku, ponieważ dogotuje się jeszcze w drugim etapie. Odcedzamy fasolę, ale nie wylewamy wody, będzie ona podstawą sosu. Jeśli mamy mniej niż 1 litr płynu, to dolewamy wody, żeby był 1 litr.
  2. W małym rondlu podgrzewamy wodę i gotujemy w niej pokrojona w kostkę pietruszkę i gruszkę. Gotujemy tak minimum pół godziny, po czym miksujemy na gładki mus.
  3. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jeśli kiełbasa jest tłusta, to możemy użyć mniej masła, bo wytopi się dodatkowy tłuszcz. Następnie co kiełbasy dodajemy cebulę oraz seler naciowy pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy. Kiedy wszystko będzie już się złociło, dodajemy czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze chwilę.
  4. Do garnka z fasolą dojemy zmiksowaną miksturę oraz wszystko z patelni. Gotujemy 20-30 minut aż sos delikatnie zgęstnieje. Doprawiamy białym pieprzem, majerankiem, kozieradką (zmieloną) i solą do smaku. Gotujemy jeszcze 5-10 minut, żeby smaki się połączyły.

 

Uwielbiam eksperymentować z fasolą, a że fasolka po bretońsku jest jednym z moich ulubionych comfortfoodów, to bardzo chętnie biorę to danie na warsztat. Przykładem może być ten przepis, gdzie zrobiłem coś jak fasolkę po bretońsku, ale z mlekiem kokosowym i dynią zamiast pomidorów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab