informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Biała fasolka nie po bretońsku

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
6 porcji
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Uwielbiam eksperymentować z fasolą, a że fasolka po bretońsku jest jednym z moich ulubionych comfortfoodów, to bardzo chętnie biorę to danie na warsztat. Przykładem może być ten przepis, gdzie zrobiłem coś jak fasolkę po bretońsku, ale z mlekiem kokosowym i dynią zamiast pomidorów.

Musicie tego spróbować. Teraz też nie użyłem pomidorów, czy raczej koncentratu pomidorowego. Spytacie co jest nie tak z fasolką w pomidorach? Nic i bardzo ją lubię. Postanowiłem jednak zrobić kolejną wersję "całą na biało". Za gęsty sos odpowiada zblendowana gruszka i pietruszka, a za profil smakowy wędzona kiełbasa, majeranek i kozieradka, która świetnie gra z fasolą właśnie. Zapraszam do spróbowania tego przepisu i jestem ciekawy, czy wam posmakuje.

Zobacz też inne dania z fasolą w roli głównej.

 

Składniki

Fasolka nie po bretońsku

  • 400 g białej fasoli
  • 1 spora gruszka
  • 1 litr wody z gotowania fasoli
  • 50 g masła
  • 1 mała pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • kiełbasa wędzona (jakieś 250 gramów)
  • 6 łodyg selera naciowego / 1 cały seler
  • 1 łyżka majeranku
  • biały pieprz, sól
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki kozieradki

Wykonanie

  1. Fasolę namaczamy w zimnej wodzie minimum 12 godzin wcześniej. Gotujemy fasolę w lekko osolonej wodzie ok. godzinę bez przykrywki. Większa fasola Piękny Jaś może gotować się nieco dłużej. Fasola może być jeszcze trochę twarda w środku, ponieważ dogotuje się jeszcze w drugim etapie. Odcedzamy fasolę, ale nie wylewamy wody, będzie ona podstawą sosu. Jeśli mamy mniej niż 1 litr płynu, to dolewamy wody, żeby był 1 litr.
  2. W małym rondlu podgrzewamy wodę i gotujemy w niej pokrojona w kostkę pietruszkę i gruszkę. Gotujemy tak minimum pół godziny, po czym miksujemy na gładki mus.
  3. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jeśli kiełbasa jest tłusta, to możemy użyć mniej masła, bo wytopi się dodatkowy tłuszcz. Następnie co kiełbasy dodajemy cebulę oraz seler naciowy pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy. Kiedy wszystko będzie już się złociło, dodajemy czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze chwilę.
  4. Do garnka z fasolą dojemy zmiksowaną miksturę oraz wszystko z patelni. Gotujemy 20-30 minut aż sos delikatnie zgęstnieje. Doprawiamy białym pieprzem, majerankiem, kozieradką (zmieloną) i solą do smaku. Gotujemy jeszcze 5-10 minut, żeby smaki się połączyły.

 

Uwielbiam eksperymentować z fasolą, a że fasolka po bretońsku jest jednym z moich ulubionych comfortfoodów, to bardzo chętnie biorę to danie na warsztat. Przykładem może być ten przepis, gdzie zrobiłem coś jak fasolkę po bretońsku, ale z mlekiem kokosowym i dynią zamiast pomidorów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab