promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Biała fasolka nie po bretońsku

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
6 porcji
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Uwielbiam eksperymentować z fasolą, a że fasolka po bretońsku jest jednym z moich ulubionych comfortfoodów, to bardzo chętnie biorę to danie na warsztat. Przykładem może być ten przepis, gdzie zrobiłem coś jak fasolkę po bretońsku, ale z mlekiem kokosowym i dynią zamiast pomidorów.

Musicie tego spróbować. Teraz też nie użyłem pomidorów, czy raczej koncentratu pomidorowego. Spytacie co jest nie tak z fasolką w pomidorach? Nic i bardzo ją lubię. Postanowiłem jednak zrobić kolejną wersję "całą na biało". Za gęsty sos odpowiada zblendowana gruszka i pietruszka, a za profil smakowy wędzona kiełbasa, majeranek i kozieradka, która świetnie gra z fasolą właśnie. Zapraszam do spróbowania tego przepisu i jestem ciekawy, czy wam posmakuje.

Zobacz też inne dania z fasolą w roli głównej.

 


Składniki


  • 400 g białej fasoli
  • 1 spora gruszka
  • 1 litr wody z gotowania fasoli
  • 50 g masła
  • 1 mała pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • kiełbasa wędzona (jakieś 250 gramów)
  • 6 łodyg selera naciowego / 1 cały seler
  • 1 łyżka majeranku
  • biały pieprz, sól
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki kozieradki









Wykonanie

  1. Fasolę namaczamy w zimnej wodzie minimum 12 godzin wcześniej. Gotujemy fasolę w lekko osolonej wodzie ok. godzinę bez przykrywki. Większa fasola Piękny Jaś może gotować się nieco dłużej. Fasola może być jeszcze trochę twarda w środku, ponieważ dogotuje się jeszcze w drugim etapie. Odcedzamy fasolę, ale nie wylewamy wody, będzie ona podstawą sosu. Jeśli mamy mniej niż 1 litr płynu, to dolewamy wody, żeby był 1 litr.
  2. W małym rondlu podgrzewamy wodę i gotujemy w niej pokrojona w kostkę pietruszkę i gruszkę. Gotujemy tak minimum pół godziny, po czym miksujemy na gładki mus.
  3. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jeśli kiełbasa jest tłusta, to możemy użyć mniej masła, bo wytopi się dodatkowy tłuszcz. Następnie co kiełbasy dodajemy cebulę oraz seler naciowy pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy. Kiedy wszystko będzie już się złociło, dodajemy czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze chwilę.
  4. Do garnka z fasolą dojemy zmiksowaną miksturę oraz wszystko z patelni. Gotujemy 20-30 minut aż sos delikatnie zgęstnieje. Doprawiamy białym pieprzem, majerankiem, kozieradką (zmieloną) i solą do smaku. Gotujemy jeszcze 5-10 minut, żeby smaki się połączyły.

 


Uwielbiam eksperymentować z fasolą, a że fasolka po bretońsku jest jednym z moich ulubionych comfortfoodów, to bardzo chętnie biorę to danie na warsztat. Przykładem może być ten przepis, gdzie zrobiłem coś jak fasolkę po bretońsku, ale z mlekiem kokosowym i dynią zamiast pomidorów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab