Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
12
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Kolejny przepis, na który wpadłem potykając się o produkty na bazarze. Wcześniej byłem w warszawskich talerzykach, gdzie zjadłem świetną kaszankę z jabłkami i od tamtej pory te smaki nie dawały mi spokoju. Pomyślałem, że kupię kaszankę i jakieś dobre jabłka i z lenistwa zjem je osobno. Jednak przed moimi oczyma stanęła ONA. Włoska kapusta, która ma przepiękną, karbowaną strukturę i bardzo delikatny smak. Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka szara reneta z gałką muszkatołową. Podsmażyłem też kaszankę z cebulą doprawiając solidnie majerankiem. Wyszło danie na wskroś polskie. Nie wiem gdzie się podziała moja fascynacja Azją i kuchnią fusion? Aaaa, wiem! Kaszankę doprawiłem sosem sojowym… 😉


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. W sporym garnku zagotuj osoloną wodę. Oddziel delikatnie 12-15 liści kapusty i ugotuj każdy przez kilka minut do zmięknięcia. Możesz odkroić zbędne części łodygi liścia. Przełóż na kilka minut do lodowatej wody i odsącz.
2. Jabłka pokrój (ze skórką) w kostkę i podsmaż na maśle. Dopraw gałką muszkatołową. Na drugiej patelni usmaż cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Kiedy zacznie się rumienić dodaj posiekany ząbek czosnku. Pomieszaj chwilę i dodaj pokrojoną w kostkę kaszankę. Smaż do momentu, aż kaszanka zrobi się ciemniejsza. Dopraw sosem sojowym, pieprzem i majerankiem. Przełóż razem z jabłkami do miski i dodaj pokrojony w kostkę chleb i dokładnie wymieszaj masę.
3. Do dużego garnka wlej 5 cm wody i włącz grzanie. Umieść w środku specjalny koszyk do gotowania na parze. Weź jeden liść kapusty i połóż na jednym z jego końców 2-3 łyżki farszu. Złóż najpierw boki, a później zawiń gołąbek wzdłuż. Odłóż na koszyk do garnka. Po  skończeniu nakryj garnek pokrywką i gotuj jakieś 15 minut. W tym czasie zrób sos grzybowy. Jeśli korzystasz z grzybów suszonych, to namocz je w gorącej wodzie jakieś pół godziny wcześniej. Na patelni roztop masło i usmaż cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Zeszklij i dodaj posiekany czosnek. Następnie pokrojone w kostkę leśne grzyby i smaż przez kilka minut. Grzyby suszone najpierw odsącz i posiekaj. Dodaj kilka łyżek sosu demiglace (przepis) lub szklankę bulionu i wlej szklankę ciemnego piwa. Wersję z bulionem będzie trzeba trochę dłużej dusić, żeby zredukować płyn do konsystencji lekkiego jogurtu. Na koniec dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną kremówki.
4. Podawaj gorące gołąbki skąpane w sosie lub polane nim. Możesz smażyć też bułkę tartą na maśle i polać swoje gołąbki. Można też dodać jakiś ziół, np tymianek.


Koniecznie spróbuj

4 comments on “Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym”

  1. Jakoś wszystkiego za dużo, i kaszanka i jabłka (połączenie doskonałe samo w sobie) do tego kapusta włoska o wyrazistym smaku, do tego konkuruje sos grzybowy i sos sojowy i gałka muszkatołowa i na dokładkę, wino, masło i tymianek i bułka rumiana na dokładkę. Według mnie dobra kuchnia to kuchnia prosta, z małą ilością skłądników doskonałej jakości, wśród których dominuje JEDNA nuta smakowa, ewentualnie doskonały akord smaków .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab