Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Kluski śląskie z sosem roladowym i pieczoną kapustą

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Cały ten przepis mógłbym nazwać "Śląski Łobiod dla leniwych". Idę w nim totalnie na skróty technicznie, ale za to chcę dokładnie taki smak, jaki spodziewamy się po kluskach śląskich z roladą i modrą kapustą. Kolejna zabawa z kuchnią regionalną. Mam nadzieję, że rodowici Ślązacy nie wywiozą mnie za to na jakąś hałdę lub nie wrzucą do zamkniętego szybu kopalni. Ja po prostu zrobiłem to z miłości dla tej kuchni.

Śląski Łobiod  zainspirował mnie już kilka lat temu, ale dopiero teraz odważyłem się ruszyć ten temat. Zawsze powtarzam, że nie ma sensu publikować kolejny taki sam przepis, jeśli wszyscy go dobrze znają, tylko po to, żeby utwierdzić kolejny raz, że tak się właśnie jada. Jeśli znacie moje przepisy to wiecie, że zawsze staram się dodać coś od siebie, ale staram się, żeby miało to sens i uzasadnienie. Możesz się z moim uzasadnieniem nie zgadzać, ale ja mam dzięki temu poczucie, że nie gotuję niczego bez sensu.

Przepis ten, jak widać na zdjęciach, zrobiłem od początku do końca na zewnątrz podczas pobytu w Bieszczadach w październiku 2020. Używałem grilla ceramicznego Monolith, który robił za kuchenkę. Mięso do sosu zrumieniłem też najpierw nad ogniem, żeby dodać jeszcze więcej smaku. Generalnie ten przepis idealnie nadaje się na wszelakie biwaki, jeśli macie podstawowy sprzęt kuchenny. Ja większość czynności robiłem scyzorykiem.


Składniki

Kluski śląskie

  • 1kg ugotowanych ziemniaków typu kulinarnego B do C (wysoka zawartość skrobi)
  • 200 gramów mąki ziemniaczanej (lepiej mieć w zanadrzu więcej)

Sos roladowy

  • 1 kg chudej wołowiny (najlepiej z udźca)
  • 200 gramów wędzonej słoniny lub wędzonego na zimno boczku
  • kilka twardych ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Pieczona czerwona kapusta

  • mała główka kapusty
  • kilka łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • łyżka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu





Wykonanie

Kapusta pieczona:
Zacznijmy od zaplanowania czasu. Sos i kapusta będą gotowały się w przybliżonym czasie, więc zacznijmy od kapusty i wstawmy ją do pieca. Małą główkę kapusty (1-1,5 kg) kroimy na ćwiartki wzdłuż, żeby każda ćwiartka miała kawałek głąba, który trzyma ją w całości. Robimy sos z oleju, soku z cytryny i przypraw. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Każdy kawałek kapusty układamy w naczyniu żaroodpornym i dokładnie skrapiamy sosem. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 2 godziny. Kapusta powinna być lekko przypieczona.

Sos roladowy:
Teraz zabierzmy się za sos. Podam sposób przygotowania sosu bez użycia grilla. Mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie plastry i przekrój na mniejsze kawałki (patrz zdjęcie). Dopraw pieprzem i solą. Na koniec posyp mięso odrobiną mąki pszennej.
W garnku z grubym dnem podsmaż wędzoną słoninę lub boczek, tak żeby wytopił się tłuszcz. Na tym tłuszczu podsmaż mięsne kawałki. Kiedy będą już dobrze zrumienione dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj kilka minut do zezłocenia. Jeśli tłuszczu będzie za mało, można dodać trochę masła, więcej słoniny lub smalec. Następnie zalewamy wszystko litrem bulionu, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy bez przykrywki na średnim ogniu. Jeśli płyn odparuje dolewamy kolejną porcję bulionu. Po ok. 2 godzinach mięso powinno już zmięknąć, a sos się zagęścić. Na ostatnie 10-15 minut dodajemy musztardę, pokrojonego w kostkę ogórka, wędzoną paprykę, pieprz i sól jeśli jeszcze potrzeba.

Kluski śląskie:
Ziemniaki obieramy, większe bulwy przekrajmy na pół i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, odcedzamy i w tym samym garnku odstawiamy na parapet na zewnątrz lub na balkon, żeby ziemniaki się wystudziły i odparowały. Takie letnie ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem, z tym, że praska będzie do tych klusek o wiele lepszym rozwiązaniem. Następnie odmierzamy ok. 200 g mąki ziemniaczanej lub robimy taki trick Śląskich gospodyń jak w tym przepisie. Wyrabiamy delikatnie ciasto z ziemniaków i mąki uważając, żeby nie wyrobić za mocno. W praktyce oznacza to, że ciasto zacznie robić się mokre i klejące. Takie ciasto dzielimy na kilka części i na stolnicy (podsypanej mąką ziemniaczaną w razie potrzeby) formujemy wałek i kroimy kluski. Jeśli macie więcej czasu to zróbcie kluski z dziurką. Ja nie miałem 🙂 Kluski gotujemy na posolonym wrzątku. Czekamy jeszcze kilka minut jak wypłyną i podajemy z sosem i pieczoną kapustą.


Cały ten przepis mógłbym nazwać "Śląski Łobiod dla leniwych". Idę w nim totalnie na skróty technicznie, ale za to chcę dokładnie taki smak, jaki spodziewamy się po kluskach śląskich z roladą i modrą kapustą. Kolejna zabawa z kuchnią regionalną.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab