powiadomienie
Piernik dojrzewający - najwyższy czas już nastawić - sprawdź ten przepis
lista składników zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Kurczak

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Kremowe risotto podwójnie borowikowe

Kremowe risotto podwójnie borowikowe z winem i mascarpone, pełne umami, aromatyczne i aksamitne. Idealne na…

Kluski śląskie z sosem roladowym i pieczoną kapustą

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Cały ten przepis mógłbym nazwać "Śląski Łobiod dla leniwych". Idę w nim totalnie na skróty technicznie, ale za to chcę dokładnie taki smak, jaki spodziewamy się po kluskach śląskich z roladą i modrą kapustą. Kolejna zabawa z kuchnią regionalną. Mam nadzieję, że rodowici Ślązacy nie wywiozą mnie za to na jakąś hałdę lub nie wrzucą do zamkniętego szybu kopalni. Ja po prostu zrobiłem to z miłości dla tej kuchni.

Śląski Łobiod  zainspirował mnie już kilka lat temu, ale dopiero teraz odważyłem się ruszyć ten temat. Zawsze powtarzam, że nie ma sensu publikować kolejny taki sam przepis, jeśli wszyscy go dobrze znają, tylko po to, żeby utwierdzić kolejny raz, że tak się właśnie jada. Jeśli znacie moje przepisy to wiecie, że zawsze staram się dodać coś od siebie, ale staram się, żeby miało to sens i uzasadnienie. Możesz się z moim uzasadnieniem nie zgadzać, ale ja mam dzięki temu poczucie, że nie gotuję niczego bez sensu.

Przepis ten, jak widać na zdjęciach, zrobiłem od początku do końca na zewnątrz podczas pobytu w Bieszczadach w październiku 2020. Używałem grilla ceramicznego Monolith, który robił za kuchenkę. Mięso do sosu zrumieniłem też najpierw nad ogniem, żeby dodać jeszcze więcej smaku. Generalnie ten przepis idealnie nadaje się na wszelakie biwaki, jeśli macie podstawowy sprzęt kuchenny. Ja większość czynności robiłem scyzorykiem.

Składniki

Kluski śląskie

  • 1kg ugotowanych ziemniaków typu kulinarnego B do C (wysoka zawartość skrobi)
  • 200 gramów mąki ziemniaczanej (lepiej mieć w zanadrzu więcej)

Sos roladowy

  • 1 kg chudej wołowiny (najlepiej z udźca)
  • 200 gramów wędzonej słoniny lub wędzonego na zimno boczku
  • kilka twardych ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Pieczona czerwona kapusta

  • mała główka kapusty
  • kilka łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • łyżka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu

Wykonanie

Kapusta pieczona:
Zacznijmy od zaplanowania czasu. Sos i kapusta będą gotowały się w przybliżonym czasie, więc zacznijmy od kapusty i wstawmy ją do pieca. Małą główkę kapusty (1-1,5 kg) kroimy na ćwiartki wzdłuż, żeby każda ćwiartka miała kawałek głąba, który trzyma ją w całości. Robimy sos z oleju, soku z cytryny i przypraw. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Każdy kawałek kapusty układamy w naczyniu żaroodpornym i dokładnie skrapiamy sosem. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 2 godziny. Kapusta powinna być lekko przypieczona.

Sos roladowy:
Teraz zabierzmy się za sos. Podam sposób przygotowania sosu bez użycia grilla. Mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie plastry i przekrój na mniejsze kawałki (patrz zdjęcie). Dopraw pieprzem i solą. Na koniec posyp mięso odrobiną mąki pszennej.
W garnku z grubym dnem podsmaż wędzoną słoninę lub boczek, tak żeby wytopił się tłuszcz. Na tym tłuszczu podsmaż mięsne kawałki. Kiedy będą już dobrze zrumienione dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj kilka minut do zezłocenia. Jeśli tłuszczu będzie za mało, można dodać trochę masła, więcej słoniny lub smalec. Następnie zalewamy wszystko litrem bulionu, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy bez przykrywki na średnim ogniu. Jeśli płyn odparuje dolewamy kolejną porcję bulionu. Po ok. 2 godzinach mięso powinno już zmięknąć, a sos się zagęścić. Na ostatnie 10-15 minut dodajemy musztardę, pokrojonego w kostkę ogórka, wędzoną paprykę, pieprz i sól jeśli jeszcze potrzeba.

Kluski śląskie:
Ziemniaki obieramy, większe bulwy przekrajmy na pół i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, odcedzamy i w tym samym garnku odstawiamy na parapet na zewnątrz lub na balkon, żeby ziemniaki się wystudziły i odparowały. Takie letnie ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem, z tym, że praska będzie do tych klusek o wiele lepszym rozwiązaniem. Następnie odmierzamy ok. 200 g mąki ziemniaczanej lub robimy taki trick Śląskich gospodyń jak w tym przepisie. Wyrabiamy delikatnie ciasto z ziemniaków i mąki uważając, żeby nie wyrobić za mocno. W praktyce oznacza to, że ciasto zacznie robić się mokre i klejące. Takie ciasto dzielimy na kilka części i na stolnicy (podsypanej mąką ziemniaczaną w razie potrzeby) formujemy wałek i kroimy kluski. Jeśli macie więcej czasu to zróbcie kluski z dziurką. Ja nie miałem 🙂 Kluski gotujemy na posolonym wrzątku. Czekamy jeszcze kilka minut jak wypłyną i podajemy z sosem i pieczoną kapustą.

Cały ten przepis mógłbym nazwać "Śląski Łobiod dla leniwych". Idę w nim totalnie na skróty technicznie, ale za to chcę dokładnie taki smak, jaki spodziewamy się po kluskach śląskich z roladą i modrą kapustą. Kolejna zabawa z kuchnią regionalną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab