Magiczny składnik

Przepisy

MAGICZNA POSYPKA z chleba i orzechów włoskich DO WSZYSTKIEGO

Długo by pisać o tym, że inspiracje kulinarne zwykle przychodzą niespodziewanie i dotyczą rzeczy najprostszych. Właśnie dlatego chciałbym z góry uprzedzić, że przepis ten będzie super prosty. Uważam jednak, że w jego nieskomplikowaniu tkwi magiczna siła podkręcania praktycznie wszystkich potraw.

Pierwsza część inspiracji pochodzi z popularnej we Włoszech “posypki” z chleba o nazwie PANGRATATTO, czyli po prostu bułka tarta. U nas rumieni się bułkę na masełku i podaje na przykład z kalafiorem. W Italii najczęściej miesza się z bułką zioła i rumieni na oliwie. Całość ma jednak konsystencję sypką, w odróżnieniu do naszej okrasy. Jadłem taki makaron posypany pangratatto w 2019 roku w Simbiosi Organic Pasta we Florencji. Sam zdziwiłem wtedy, że tak prosty koncept mnie zachwyci.

Druga część inspiracji to bardziej odległa Gruzja i wszechobeznie dodawany tam orzech włoski. Używa się go właśnie w postaci zmielonej. Jednak nie jako posypka, tylko bardziej pasta. Dodaje się takie orzechy do bakłażanów (BADRIDŻANI), do sałatki z pomidorówi ogórków (SALATI NIGVZIT) czy do pasty warzywnej PCHALI. Zainspirowała mnie wizyta w pewnym sklepie z przyprawami, gdzie właściciel opowiadał o tradycyjnie używanych gruzińskich przyprawach i mieszankach przypraw. Tak właśnie trafiłem na mieszanki: SWAŃSKĄ SÓL, suchą ADŻIKĘ, CHMELI SUNELI i przyprawę SACIVI, którą używa się z powodzeniem do kurczaka, jak i dań z orzechów właśnie. Podstawą wielu przypraw w Gruzji jest kozieradka i IMERYTIŃSKI SZAFRAN – KVITELI KVAVILI, który robi się z płatków aksamitki. Barwi on potrawy niczym kurkuma, a ma o wile łagodniejszy aromat, czyli jest bardziej uniwersalny. Wszystkie te przyprawy możecie kupić w polskich sklepach internetowych, jednak nie będą one niezbędne do przygotowania Magicznej Posypki.

MAGICZNA POSYPKA składa się generalnie z bułki tartej i startych orzechów włoskich, doprawionych nieco i podprażonych na suchej patelni. Można ją trzymać w słoiku i używać praktycznie do wszystkiego. Ja uwielbiam z grzybami. Specjalnie na potrzeby przepisu usmażyłem kozaki na maśle i pod koniec podsypałem tym specyfikiem. CUDOWNE :)))

  • Składniki
  • 200 g bułki tartej
  • 100 g startych orzechów
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnej
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 spora łyżka przyprawy gruzińskiej Sacivi lub Chmeli Suneli (można też też zrobić plan minimum i zrobić mieszankę z kozieradki, normalnego szafranu, kolendry)
  • 1 spora łyżka płatków drożdżowych lub łyżeczka ekstraktu drożdżowego w proszku

Wykonanie:

Produkcja posypki jest cudownie prosta. Zamiast kupnej bułki tartej najlepsza będzie domowa z suchego chleba pszennego na zakwasie lub z dobrej bułki. Orzechy mielimy na drobny proszek, ale trzeba uważać, żeby orzechy nie zaczęły się sklejać. Odpalamy patelnię na małym ogniu i wsypujemy wszystkie składniki. Prażymy, aż substancja lekko się zarumieni i zacznie wydzielać piękny aromat. Studzimy i przesypujemy do słoika. Proporcje można oczywiście ekspandować. Posypkę można wykorzystywać praktycznie do wszystkiego, go grzybów, do pomidorów, do frytek, do makaronu. Można też używać posypki jako zagęszczacza do sosów.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
MAGICZNA POSYPKA z chleba i orzechów włoskich DO WSZYSTKIEGO
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Komentarze

Close