promocja produktowa
4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis - było 172 zł, teraz tylko 137 zł
sprawdź zamknij informację

Sezon na Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Desery / Rabarbar

Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru

Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
8
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Jest jedno miejsce w którym jadłem najlepsze ziemniaczane gratin. Jest to warszawskie Butchery&Wine, gdzie gratin jest podawane od lat jako dodatek do steków [edit: chyba już nie]. Dopracowali tam produkcję tej ziemniaczanej zapiekanki do perfekcji. Moje gratin jedynie na kilka metrów się zbliża do ich majestatu. Jednak nie miałem wolnych kilku miesięcy na dojście do takiego poziomu. Moje gratin jednak każdy może z powodzeniem odtworzyć w domowych warunkach. Jedyny sprzęt, bez którego się nie obejdziecie to porządna mandolina.

Przyznam się szczerze, że właśnie dla tego przepisu kupiłem sobie mandolinę japońskiej marki Benriner. Plasterki ziemniaka muszą być cieniutkie jak opłatek. Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie piszę tego, żeby was wystraszyć. Jeśli już macie gotowe gratin w lodówce, to przez kolejny tydzień możecie codziennie robić sobie tą chrupiącą przyjemność.


Ten przepis pochodzi z mojego eBooka - ZIEMNIAKI - gdzie znajdziecie 30 innych sprawdzonych sposobów na ziemniaki. Dopracowanych klasyków jak i bardziej kreatywnych dań. Do tego baza wiedzy o ziemniakach i test 32 odmian ziemniaków. Zajrzyj do środka.


Składniki

Gratin

  • 1000 g surowych ziemniaków typu B
  • 500 ml kremówki
  • 10 gałązek tymianku
  • 75 g masła
  • 100 g parmezanu lub innego twardego sera
  • biały pieprz
  • szczypiorek
  • 10 g soli

Wykończenie

  • masło
  • rozmaryn

Wykonanie

  1. Podgrzewamy śmietanę i roztapiamy w niej sól. Ziemniaki obieramy i za pomocą mandoliny kroimy na ok. 1 mm plastry. Plastry od razu dodajemy do miski ze śmietaną, żeby nabrały smaku i nie ściemniały. „Marynujemy” minimum 30 minut.
  2. Przygotowujemy formę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Docinamy taki kawałek, żeby można było za jego końce wyciągnąć gratin z formy oraz przykryć ziemniaki podczas pieczenia. Roztapiamy masło i podgrzewamy chwilę z gałązkami świeżego tymianku. Ser ścieramy na drobnej tarce. Szczypiorek siekamy bardzo drobno.
  3. Ściany formy smarujemy masłem i przyklejamy przycięty papier. Ziemniaki odsączamy ze śmietany. Układamy pierwszą warstwę ziemniaków na zakładkę, smarujemy masłem, posypujemy równomiernie łyżką sera, odrobiną białego pieprzu i szczypiorku. Układamy w ten sposób kolejne warstwy, aż do samej góry naczynia. Ostatnią warstwę także smarujemy masłem i zamykamy “połami” papieru do pieczenia. Górę blaszki przykrywamy dodatkowo folią do pieczenia.
  4. Wstawiamy do piekarnika (góra dół) rozgrzanego do 180 stopni na ok. 2 godziny. Pod koniec tego czasu sprawdzamy czy ziemniaki nie są jeszcze twarde. Wyciągamy gotowe gratin studzimy przez godzinę i układamy na górze coś ciężkiego, co dokładnie pasuje do górnej krawędzi zapiekanki. Tak obciążoną wkładamy na całą noc do lodówki, żeby stężała.
  5. Następnego dnia, wyciągamy za “uszy” z papieru do pieczenia. Odkrawamy końce, które zachowujemy dla siebie w nagrodę. Ładnie ucięte kawałki obsmażamy na maśle
    z rozmarynem i podajemy do czego tylko chcemy. Można mrozić.

 


Ten przepis pochodzi z mojego eBooka - ZIEMNIAKI - gdzie znajdziecie 30 innych sprawdzonych sposobów na ziemniaki. Dopracowanych klasyków jak i bardziej kreatywnych dań. Do tego baza wiedzy o ziemniakach i test 32 odmian ziemniaków. Zajrzyj do środka.


 

2 comments on “Przechrupiące gratin ziemniaczane”

  1. A co zrobić ze śmietaną pozostałą po moczeniu ziemniaków?
    Polewać nią warstwy układanych plastrów na przemian z masłem?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab