Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
8
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Jest jedno miejsce w którym jadłem najlepsze ziemniaczane gratin. Jest to warszawskie Butchery&Wine, gdzie gratin jest podawane od lat jako dodatek do steków [edit: chyba już nie]. Dopracowali tam produkcję tej ziemniaczanej zapiekanki do perfekcji. Moje gratin jedynie na kilka metrów się zbliża do ich majestatu. Jednak nie miałem wolnych kilku miesięcy na dojście do takiego poziomu. Moje gratin jednak każdy może z powodzeniem odtworzyć w domowych warunkach. Jedyny sprzęt, bez którego się nie obejdziecie to porządna mandolina.

Przyznam się szczerze, że właśnie dla tego przepisu kupiłem sobie mandolinę japońskiej marki Benriner. Plasterki ziemniaka muszą być cieniutkie jak opłatek. Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie piszę tego, żeby was wystraszyć. Jeśli już macie gotowe gratin w lodówce, to przez kolejny tydzień możecie codziennie robić sobie tą chrupiącą przyjemność.


Ten przepis pochodzi z mojego eBooka – ZIEMNIAKI – gdzie znajdziecie 30 innych sprawdzonych sposobów na ziemniaki. Dopracowanych klasyków jak i bardziej kreatywnych dań. Do tego baza wiedzy o ziemniakach i test 32 odmian ziemniaków. Zajrzyj do środka.



Składniki

Gratin

  • 1000 g surowych ziemniaków typu B
  • 500 ml kremówki
  • 10 gałązek tymianku
  • 75 g masła
  • 100 g parmezanu lub innego twardego sera
  • biały pieprz
  • szczypiorek
  • 10 g soli

Wykończenie

  • masło
  • rozmaryn







Wykonanie

  1. Podgrzewamy śmietanę i roztapiamy w niej sól. Ziemniaki obieramy i za pomocą mandoliny kroimy na ok. 1 mm plastry. Plastry od razu dodajemy do miski ze śmietaną, żeby nabrały smaku i nie ściemniały. „Marynujemy” minimum 30 minut.
  2. Przygotowujemy formę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Docinamy taki kawałek, żeby można było za jego końce wyciągnąć gratin z formy oraz przykryć ziemniaki podczas pieczenia. Roztapiamy masło i podgrzewamy chwilę z gałązkami świeżego tymianku. Ser ścieramy na drobnej tarce. Szczypiorek siekamy bardzo drobno.
  3. Ściany formy smarujemy masłem i przyklejamy przycięty papier. Ziemniaki odsączamy ze śmietany. Układamy pierwszą warstwę ziemniaków na zakładkę, smarujemy masłem, posypujemy równomiernie łyżką sera, odrobiną białego pieprzu i szczypiorku. Układamy w ten sposób kolejne warstwy, aż do samej góry naczynia. Ostatnią warstwę także smarujemy masłem i zamykamy “połami” papieru do pieczenia. Górę blaszki przykrywamy dodatkowo folią do pieczenia.
  4. Wstawiamy do piekarnika (góra dół) rozgrzanego do 180 stopni na ok. 2 godziny. Pod koniec tego czasu sprawdzamy czy ziemniaki nie są jeszcze twarde. Wyciągamy gotowe gratin studzimy przez godzinę i układamy na górze coś ciężkiego, co dokładnie pasuje do górnej krawędzi zapiekanki. Tak obciążoną wkładamy na całą noc do lodówki, żeby stężała.
  5. Następnego dnia, wyciągamy za “uszy” z papieru do pieczenia. Odkrawamy końce, które zachowujemy dla siebie w nagrodę. Ładnie ucięte kawałki obsmażamy na maśle
    z rozmarynem i podajemy do czego tylko chcemy. Można mrozić.

 


Ten przepis pochodzi z mojego eBooka – ZIEMNIAKI – gdzie znajdziecie 30 innych sprawdzonych sposobów na ziemniaki. Dopracowanych klasyków jak i bardziej kreatywnych dań. Do tego baza wiedzy o ziemniakach i test 32 odmian ziemniaków. Zajrzyj do środka.


 



2 comments on “Przechrupiące gratin ziemniaczane”

  1. A co zrobić ze śmietaną pozostałą po moczeniu ziemniaków?
    Polewać nią warstwy układanych plastrów na przemian z masłem?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab