informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
8
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Jest jedno miejsce w którym jadłem najlepsze ziemniaczane gratin. Jest to warszawskie Butchery&Wine, gdzie gratin jest podawane od lat jako dodatek do steków [edit: chyba już nie]. Dopracowali tam produkcję tej ziemniaczanej zapiekanki do perfekcji. Moje gratin jedynie na kilka metrów się zbliża do ich majestatu. Jednak nie miałem wolnych kilku miesięcy na dojście do takiego poziomu. Moje gratin jednak każdy może z powodzeniem odtworzyć w domowych warunkach. Jedyny sprzęt, bez którego się nie obejdziecie to porządna mandolina.

Przyznam się szczerze, że właśnie dla tego przepisu kupiłem sobie mandolinę japońskiej marki Benriner. Plasterki ziemniaka muszą być cieniutkie jak opłatek. Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie piszę tego, żeby was wystraszyć. Jeśli już macie gotowe gratin w lodówce, to przez kolejny tydzień możecie codziennie robić sobie tą chrupiącą przyjemność.


Ten przepis pochodzi z mojego eBooka - ZIEMNIAKI - gdzie znajdziecie 30 innych sprawdzonych sposobów na ziemniaki. Dopracowanych klasyków jak i bardziej kreatywnych dań. Do tego baza wiedzy o ziemniakach i test 32 odmian ziemniaków. Zajrzyj do środka.


Składniki

Gratin

  • 1000 g surowych ziemniaków typu B
  • 500 ml kremówki
  • 10 gałązek tymianku
  • 75 g masła
  • 100 g parmezanu lub innego twardego sera
  • biały pieprz
  • szczypiorek
  • 10 g soli

Wykończenie

  • masło
  • rozmaryn

Wykonanie

  1. Podgrzewamy śmietanę i roztapiamy w niej sól. Ziemniaki obieramy i za pomocą mandoliny kroimy na ok. 1 mm plastry. Plastry od razu dodajemy do miski ze śmietaną, żeby nabrały smaku i nie ściemniały. „Marynujemy” minimum 30 minut.
  2. Przygotowujemy formę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Docinamy taki kawałek, żeby można było za jego końce wyciągnąć gratin z formy oraz przykryć ziemniaki podczas pieczenia. Roztapiamy masło i podgrzewamy chwilę z gałązkami świeżego tymianku. Ser ścieramy na drobnej tarce. Szczypiorek siekamy bardzo drobno.
  3. Ściany formy smarujemy masłem i przyklejamy przycięty papier. Ziemniaki odsączamy ze śmietany. Układamy pierwszą warstwę ziemniaków na zakładkę, smarujemy masłem, posypujemy równomiernie łyżką sera, odrobiną białego pieprzu i szczypiorku. Układamy w ten sposób kolejne warstwy, aż do samej góry naczynia. Ostatnią warstwę także smarujemy masłem i zamykamy “połami” papieru do pieczenia. Górę blaszki przykrywamy dodatkowo folią do pieczenia.
  4. Wstawiamy do piekarnika (góra dół) rozgrzanego do 180 stopni na ok. 2 godziny. Pod koniec tego czasu sprawdzamy czy ziemniaki nie są jeszcze twarde. Wyciągamy gotowe gratin studzimy przez godzinę i układamy na górze coś ciężkiego, co dokładnie pasuje do górnej krawędzi zapiekanki. Tak obciążoną wkładamy na całą noc do lodówki, żeby stężała.
  5. Następnego dnia, wyciągamy za “uszy” z papieru do pieczenia. Odkrawamy końce, które zachowujemy dla siebie w nagrodę. Ładnie ucięte kawałki obsmażamy na maśle
    z rozmarynem i podajemy do czego tylko chcemy. Można mrozić.

 


Ten przepis pochodzi z mojego eBooka - ZIEMNIAKI - gdzie znajdziecie 30 innych sprawdzonych sposobów na ziemniaki. Dopracowanych klasyków jak i bardziej kreatywnych dań. Do tego baza wiedzy o ziemniakach i test 32 odmian ziemniaków. Zajrzyj do środka.


 

2 comments on “Przechrupiące gratin ziemniaczane”

  1. A co zrobić ze śmietaną pozostałą po moczeniu ziemniaków?
    Polewać nią warstwy układanych plastrów na przemian z masłem?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab