promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Marynowana golonka z chrupiącą skórką

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

To był trochę szczęśliwy zbieg okoliczności. Przed wizytą po mięso w Boucherie da Vasovie poszedłem z koleżanką Violą coś zjeść w Rice Bar w Warszawie. Słyszałem, że mają tam taką golonkę krojoną w cienkie paski. Zamówiłem więc sałatkę z wołowiną i ową golonkę. Może nie było to jakieś wielkie olśnienie, ale powoli zaczęło coś się kluć w głowie. Następnie wchodzę do mojego ulubionego rzeźnika i co widzę? O, tu możecie obejrzeć tę piękną nogę ze świnki złotnickiej. Widziałem, że będzie moja i spróbuję odtworzyć w domu coś co wcześniej zjadłem.

Długo szukałem odpowiedniego przepisu i powiem szczerze, że nie znalazłem. Dowiedziałem się, że takie golonki robią po swojemu Wietnamczycy (Chan gio ngam) i Chińczycy także robią podobne, ale nie dotarłem do odpowiedniej nazwy. Ktoś zaproponował w komentarzach na mojej stronie na FB, żeby golonkę najpierw obgotować, a potem trzymać w marynacie (solance). Poszedłem tym tropem i muszę z dumą ogłosić sukces. Golonka jest pełna smaku i odpowiednio zwarta i chrupiąca. Do tego przygotowałem jeszcze dosyć spontaniczne, ale smaczne azjatyckie pesto z prażonych migdałów, sezamu, kolendry i sosu rybnego. Róbcie tę golonkę koniecznie!

Składniki

Podgotowanie golonki

  • cała noga świni z kością (dolna część z raciczką) lub golonka ze skórą 700-1000 g
  • 3 litry wody
  • 150 ml jasnego sosu sojowego
  • 100 g cukru
  • 150 ml octu ryżowego
  • 3 kawałki kory cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • łyżka pieprzu syczuańskiego
  • łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • główka czosnku
  • 2 szalotki
  • 100 gramów świeżego imbiru

Na marynatę

  • 2 litry wody
  • 2-3 łyżki soli morskiej
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 2-3 łyżki cukru

Składniki na pesto

  • pół szklanki prażonych migdałów
  • 3 łyżki prażonego sezamu
  • garść posiekanej kolendry
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki chilli w płatkach (najlepiej koreańskie gochugaru)

Wykonanie

  1. Golonkę zluzuj od kości. Możesz przeciąć przez skórę wzdłuż kości i powoli ostrym nożem odkrój od kości i ścięgien. Możesz lekko posolić i popieprzyć mięso od środka. Zroluj golonkę dosyć ciasno i zwiąż sznurkiem.
  2. W sporym garnku podgrzej wodę i wsyp wszystkie przyprawy. Gotuj golonkę maksymalnie 2 godziny (nie ma się rozpływać). Ostudź i rozwiąż ze sznurka. Przygotuj marynatę z ciepłej wody, soli, cukru i octu. Przełóż do marynaty golonkę, żeby całkowicie przykrywała mięso. Przełóż do lodówki na 2 dni. Po tym czasie osusz i pokrój na cienki plastry.
  3. Pesto jest bardzo proste. Wystarczy wszystkie składniki zblendować 🙂

To był trochę szczęśliwy zbieg okoliczności. Przed wizytą po mięso w Boucherie da Vasovie poszedłem z koleżanką Violą coś zjeść w Rice Bar w Warszawie. Słyszałem, że mają tam taką golonkę krojoną w cienkie paski. Zamówiłem więc sałatkę z wołowiną i ową golonkę. Może nie było to jakieś wielkie olśnienie, ale powoli zaczęło coś się kluć w głowie. Następnie wchodzę do mojego ulubionego rzeźnika i co widzę? O, tu możecie obejrzeć tę piękną nogę ze świnki złotnickiej. Widziałem, że będzie moja i spróbuję odtworzyć w domu coś co wcześniej zjadłem.

3 comments on “Marynowana golonka z chrupiącą skórką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab