informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Już dawno obiecałem wam nowy przepis na pieczone ziemniaki, bo pomimo ogromnej popularności pierwszego przepisu ciągle szukałem czegoś nowego. Tym czymś była naprawdę chrupiąca skórka i miękki środek. Olśniło mnie, kiedy oglądałem Hestona Blumenthala w jego świetnej serii "In search of perfection". Heston szukał sposobu na idealne frytki i po cyklu eksperymentów doszedł do wniosku, że ziemniaki trzeba najpierw podgotować.

Zobacz też przepis na pieczone młode ziemniaki.

Pomijam, że później dwa razy je smażył, ale takie gotowanie w osolonej wodzie sprawia, że ziemniaki lepiej chłoną smaki, a skórka staje się cudownie chrupiąca. Ja jednak nie lubię smażenia na głębokim tłuszczu, dlatego proponuję wam wersję light, ale równie perfekcyjną. W poprzednim przepisie dodawałem sypkich przypraw, tym razem robię swoistą marynatę na bazie oleju, którą delikatnie wcieram w podgotowane ziemniaki. Jeśli masz dodatkowo 15 minut i wysokie wymagania, to jest przepis dla Ciebie.

 

Składniki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

  • kilogram ziemniaków typu B
  • 6 łyżek oleju lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli, drobno zmielonej

Wykonanie

Wykonanie:
1. Ziemniaki dokładnie wymyj i pokrój na ok. 3-4 cm kawałki, nie ma potrzeby ich obierania. Ziemniaki opłucz, żeby pozbyć się skrobi i przełóż do garnka z wodą. Zagotuj wodę i dodaj soli morskiej do smaku. Gotuj ok. 7-10 minut aż do uzyskania miękkości w połowie ziemniaka. Nie można dopuścić, żeby powierzchnia ziemniaków się kruszyła. Mają być tylko delikatnie podgotowane. Gotowe ziemniaki delikatnie odcedź i odstaw np. na talerz, żeby nieco się ostudziły (by nie parzyły w palce).
2. Nastaw piekarnik z termoobiegiem na 220 stopni. Odmierz olej i przelej do małej miski. Zetrzyj na drobnej tarce czosnek i dodaj wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj lub zblenduj na gładki płyn. Przestudzone ziemniaki włóż do większej miski i polej je olejową miksturą. Używając dłoni delikatnie rozprowadź przyprawy po wszystkich ziemniakach.
3. Przygotuj blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ziemniaki tak, żeby nie stykały się ze sobą. Piecz przez ok. 30 minut lub do momentu, kiedy skórka będzie przyrumieniona i chrupiąca.
Zobacz też przepis na KURCZAKA PIECZONEGO z obłędnie chrupiącą skórką.

42 comments on “Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką”

  1. Skasowało mi poprzedni komentarz. Mam trochę głupie pytanie czy konieczne jest natarcie olejem każdego ziemniaka czy wystarczy polanie wszystkich razem? Wykonałam ten przepis i ziemniaki nie opiekły się. Ale nie nacierałam każdego z osobna.

    1. To spróbuj może moim sposobem: nie gotuję ziemniaków, tylko pokrojone łódeczki wkładam do miski. Daję 2 łyżki oleju i sypię przyprawy (najlepsza: kamis złocisty kurczak), przykrywam talerzem i trzepię aż się równo wszystkie pokryją. Potem do piekarnika na 25-30min, temperatura taka sama, 220. Są obłędne a dodatkowo robi się je jakieś 5min 🙂

  2. Gotuje raz na ruski rok i udało mi się je zrobić bez większego problemu. Nie wyszły w prawdzie takie jakie jadłem na wakacjach nad morzem, ale i tak są super! piekarnik miałem ustawiony na grzanie dół góra (bez termo obiegu - bałem się, że mi się spalą) i lukałem na skórkę.

  3. Mi się bardzo przepis podoba. Tak samo myślę że podsmażanie nie jest potrzebne choć da lepszy efekt smakowy. Ja robię takie ziemniaczki z kawałkami kurczaka i troszkę inaczej przyprawione. Trzeba eksperymentować 😉

  4. Ja dodałam przyprawy takie, jakie miałam w domu - tj. czosnek, pieprz, czerwoną paprykę, szczyptę zmielonego kminku i tymianku. Wyszło super 🙂 Danie zaserwowałam domownikom z warzywami z patelni - marchewką, brokułami, pokrojoną w kostkę cebulką i odrobiną kukurydzy - i kurczakiem. Wszyscy bardzo sobie chwalili 🙂

  5. z całym szacunkiem, lecz co to jest za maszkaradny błąd? " Ziemniaki opłucz, żeby pozbyć się skrobi" Skrobia, a konkretnie ziemniaczana jest węglowodanem budującym całego ziemniaka bez niej nie było by... ziemniaka!. odsyłam chociażby na wikipiedię. Chyba, że chodziło o "ziemię", to poprawić. A za przepis dziękuję.

    1. Masz rację, mi jednak chodziło o nadmiar skrobii na powierzchni pokrojonego ziemniaka. Może mało precyzyjnie się wyraziłem.

  6. Mega!!! Ziemniaczki wyszły nieziemsko dobre! Moja pięcioletnia córka wsunęła taką porcję, że zaczęłam się obawiać o jej żołądek 😉 Na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na naszym stole.

  7. Nic z tego. Kolejna klapa. Już miałam nadzieję, że wreszcie wyjdą mi chrupiące ziemniaczki. Ale nic z tego. Dwa podejścia, różne ziemniaki, wyglądały bosko, ale dalej mięciochy :///

  8. Właśnie robią się ziemniaczki z przepisu... Do tego pieczony kurczak z nadzieniem z mięsa mielonego... Do tego zimne piwko i zaczynamy mecz Polska ?? Rumunia ??

  9. Chcę przyrządzić ziemniaczki, jednak mam do upieczenia w tym samym czasie kurczaka, którego muszę piec pierwsze 10min góra dół, a drugie 10 minut w termoobiegu. Tak przygotowane ziemniaczki wyjdą?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab