promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Już dawno obiecałem wam nowy przepis na pieczone ziemniaki, bo pomimo ogromnej popularności pierwszego przepisu ciągle szukałem czegoś nowego. Tym czymś była naprawdę chrupiąca skórka i miękki środek. Olśniło mnie, kiedy oglądałem Hestona Blumenthala w jego świetnej serii "In search of perfection". Heston szukał sposobu na idealne frytki i po cyklu eksperymentów doszedł do wniosku, że ziemniaki trzeba najpierw podgotować.

Zobacz też przepis na pieczone młode ziemniaki.

Pomijam, że później dwa razy je smażył, ale takie gotowanie w osolonej wodzie sprawia, że ziemniaki lepiej chłoną smaki, a skórka staje się cudownie chrupiąca. Ja jednak nie lubię smażenia na głębokim tłuszczu, dlatego proponuję wam wersję light, ale równie perfekcyjną. W poprzednim przepisie dodawałem sypkich przypraw, tym razem robię swoistą marynatę na bazie oleju, którą delikatnie wcieram w podgotowane ziemniaki. Jeśli masz dodatkowo 15 minut i wysokie wymagania, to jest przepis dla Ciebie.

 


Składniki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

  • kilogram ziemniaków typu B
  • 6 łyżek oleju lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli, drobno zmielonej









Wykonanie

Wykonanie:
1. Ziemniaki dokładnie wymyj i pokrój na ok. 3-4 cm kawałki, nie ma potrzeby ich obierania. Ziemniaki opłucz, żeby pozbyć się skrobi i przełóż do garnka z wodą. Zagotuj wodę i dodaj soli morskiej do smaku. Gotuj ok. 7-10 minut aż do uzyskania miękkości w połowie ziemniaka. Nie można dopuścić, żeby powierzchnia ziemniaków się kruszyła. Mają być tylko delikatnie podgotowane. Gotowe ziemniaki delikatnie odcedź i odstaw np. na talerz, żeby nieco się ostudziły (by nie parzyły w palce).
2. Nastaw piekarnik z termoobiegiem na 220 stopni. Odmierz olej i przelej do małej miski. Zetrzyj na drobnej tarce czosnek i dodaj wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj lub zblenduj na gładki płyn. Przestudzone ziemniaki włóż do większej miski i polej je olejową miksturą. Używając dłoni delikatnie rozprowadź przyprawy po wszystkich ziemniakach.
3. Przygotuj blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ziemniaki tak, żeby nie stykały się ze sobą. Piecz przez ok. 30 minut lub do momentu, kiedy skórka będzie przyrumieniona i chrupiąca.
Zobacz też przepis na KURCZAKA PIECZONEGO z obłędnie chrupiącą skórką.



Koniecznie spróbuj

42 comments on “Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką”

  1. Skasowało mi poprzedni komentarz. Mam trochę głupie pytanie czy konieczne jest natarcie olejem każdego ziemniaka czy wystarczy polanie wszystkich razem? Wykonałam ten przepis i ziemniaki nie opiekły się. Ale nie nacierałam każdego z osobna.

    1. To spróbuj może moim sposobem: nie gotuję ziemniaków, tylko pokrojone łódeczki wkładam do miski. Daję 2 łyżki oleju i sypię przyprawy (najlepsza: kamis złocisty kurczak), przykrywam talerzem i trzepię aż się równo wszystkie pokryją. Potem do piekarnika na 25-30min, temperatura taka sama, 220. Są obłędne a dodatkowo robi się je jakieś 5min 🙂

  2. Gotuje raz na ruski rok i udało mi się je zrobić bez większego problemu. Nie wyszły w prawdzie takie jakie jadłem na wakacjach nad morzem, ale i tak są super! piekarnik miałem ustawiony na grzanie dół góra (bez termo obiegu - bałem się, że mi się spalą) i lukałem na skórkę.

  3. Mi się bardzo przepis podoba. Tak samo myślę że podsmażanie nie jest potrzebne choć da lepszy efekt smakowy. Ja robię takie ziemniaczki z kawałkami kurczaka i troszkę inaczej przyprawione. Trzeba eksperymentować 😉

  4. Ja dodałam przyprawy takie, jakie miałam w domu - tj. czosnek, pieprz, czerwoną paprykę, szczyptę zmielonego kminku i tymianku. Wyszło super 🙂 Danie zaserwowałam domownikom z warzywami z patelni - marchewką, brokułami, pokrojoną w kostkę cebulką i odrobiną kukurydzy - i kurczakiem. Wszyscy bardzo sobie chwalili 🙂

  5. z całym szacunkiem, lecz co to jest za maszkaradny błąd? " Ziemniaki opłucz, żeby pozbyć się skrobi" Skrobia, a konkretnie ziemniaczana jest węglowodanem budującym całego ziemniaka bez niej nie było by... ziemniaka!. odsyłam chociażby na wikipiedię. Chyba, że chodziło o "ziemię", to poprawić. A za przepis dziękuję.

    1. Masz rację, mi jednak chodziło o nadmiar skrobii na powierzchni pokrojonego ziemniaka. Może mało precyzyjnie się wyraziłem.

  6. Mega!!! Ziemniaczki wyszły nieziemsko dobre! Moja pięcioletnia córka wsunęła taką porcję, że zaczęłam się obawiać o jej żołądek 😉 Na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na naszym stole.

  7. Nic z tego. Kolejna klapa. Już miałam nadzieję, że wreszcie wyjdą mi chrupiące ziemniaczki. Ale nic z tego. Dwa podejścia, różne ziemniaki, wyglądały bosko, ale dalej mięciochy :///

  8. Właśnie robią się ziemniaczki z przepisu... Do tego pieczony kurczak z nadzieniem z mięsa mielonego... Do tego zimne piwko i zaczynamy mecz Polska ?? Rumunia ??

  9. Chcę przyrządzić ziemniaczki, jednak mam do upieczenia w tym samym czasie kurczaka, którego muszę piec pierwsze 10min góra dół, a drugie 10 minut w termoobiegu. Tak przygotowane ziemniaczki wyjdą?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab