Pieczony kurczak z obłędnie chrupiącą skórką
Stara zasada, już sam nie wiem gdzie zasłyszana brzmi: jeśli chcesz aby coś było dobre, dodaj masła. Ale jeśli chcesz aby było jeszcze lepsze, dodaj więcej masła. Otóż ja tej zasadzie hołduję wierniej niż mój znany kolega Marcin z Jaja w Kuchni z jego bekonem. Myślę, że jednak bekon nie do wszystkie go pasuje, a masło pasuje prawie do wszystkiego.
Co więc zrobiłem z kurczakiem, żeby jego skórka była super chrupiąca? Wtarłem w niego całą kostkę masła połączoną z odpowiednimi przyprawami. Kurczak wyszedł super soczysty, aromatyczny, a skórka…. sami wiecie. Ale to nie wszystko, dzięki specjalnej kratce, przez cały czas pieczenia ten tłuszcze skapywał na ziemniaki, które piekły się razem z kurą. Czy to nie jest perwersja? Odpowiedzcie sobie sam.
Zapraszam do zapoznania się z filmem i przepisem.
- Składniki
- 1 spory kurczak, najlepiej wiejski
- kostka miękkiego masła
- łyżka soli morskiej
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki kurkumy
- łyżka wędzonej papryki
- łyżeczka cynamonu
- łyżka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- kilka sporych gałązek rozmarynu, tymianku i/lub cząbru
Wykonanie:
- Kurczaka opłucz i dokładnie osusz. Inaczej pasta będzie się zsuwała z kurczaka. Miękkie masło przełóż do miski (najlepiej zrobić to w misie do miksera i za jego pomocą wymieszać składniki) i dodaj wszystkie składniki z listy. Zioła, szczególnie rozmaryn wcześniej posiekaj. Wymieszaj tworząc jednolitą pastę.
- Natrzyj kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Na spód blaszki możesz dodać ziemniaki tak jak na filmie, nawet jeśli nie masz kratki. Po prostu kurczaka kładziesz na ziemniakach. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i włóż kurę na sam środek. Możesz włączyć termoobieg i piecz kurczaka przez ok, półtorej godziny. Pod koniec możesz usunąć zwęglone przyprawy i zioła i piec jeszcze przez chwilę do uzyskania chrupiącej skórki.
Zobacz przepis na pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką.






Komentarze