Chrupiące młode ziemniaki z pieca
Możecie uwierzyć lub nie, ale przepis na Pieczone ziemniaki jest bodajże najpopularniejszym przepisem, na który ludzie natrafiają w wyszukiwarkach. Zawsze się staram pokazać jakieś fajne przepisy, fajne połączenia, ale ludzie i tak głosują swoimi “żołądkami” i chcą się dowiedzieć jak zrobić pyszne i chrupiące ziemniaki z pieca.
Postanowiłem pociągnąć temat dalej i upiekłem młode, chrupiące i aromatyczne ziemniaki. Właściwie jest to sposób, który od wielu lat praktykuję, ale nigdy się z wami nim nie dzieliłem. Mogło by się wydawać, że wystarczy tylko wstawić umyte młode ziemniaki do pieca i tyle. Ja jednak proponuję trochę więcej pracy w zamian za kilkukrotnie lepszy efekt. Ziemniaki najpierw wstępnie gotuję w osolonej wodzie…. ale dokładnie przeczytacie w przepisie poniżej. Zapraszam 🙂
Tutaj możecie sprawdzić mój najpopularniejszy przepis na superchrupiące ziemniaki z pieca.
- Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 50 g masła (kilka łyżek)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- świeże zioła: pietruszka, koperek, tymianek, estragon
Wykonanie:
1. Młode ziemniaki opłucz dokładnie z piasku i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, ale żeby się nie rozpadały. Najlepsze będą ziemniaki o małej lub średniej zawartości skrobi.
2. Odsącz ziemniaki. Piekarnik nastaw na 230 stopni. Ziemniaki przełóż na blaszkę i za pomocą łyżki lub dłoni spłaszcz każdy ziemniak tak żeby pękł. Będą jeszcze bardziej chrupiące.
3. W rondelku roztop masło i podsmażaj kilka minut z przyprawami (bez ziół). Dzięki temu masło nabierze smaku i całość będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
4. Polej takim masłem z przyprawami ziemniaki i delikatnie wymieszaj. Piecz przez 20-30 minut aż skórka będzie chrupiąca. Podawaj ze świeżymi ziołami.






Komentarze