promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Chrupiące młode ziemniaki z pieca

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
4-6 porcji
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Możecie wierzyć lub nie, ale przepis na pieczone ziemniaki jest bodajże najpopularniejszym przepisem, na który ludzie natrafiają w wyszukiwarkach. Zawsze się staram pokazać jakieś fajne połączenia i nietypowe składniki, ale to właśnie czytelnicy głosują swoimi żołądkami, który kierunek powinienem eksplorować.

Postanowiłem więc pociągnąć temat dalej: upiekłem młode, chrupiące i aromatyczne ziemniaki. Właściwie jest to sposób, który praktykuję już od wielu lat, po prostu wcześniej nie było okazji się nim podzielić.

Mogło by się wydawać, że wystarczy tylko wstawić umyte młode ziemniaki do pieca i tyle. Ja jednak proponuję trochę więcej pracy w zamian za kilkukrotnie lepszy efekt! Ziemniaki najpierw wstępnie gotuję w osolonej wodzie.... ale dokładne wskazówki przeczytacie w przepisie poniżej. Zapraszam!

Tutaj możecie sprawdzić mój najpopularniejszy przepis na superchrupiące ziemniaki z pieca.


Składniki

Młode ziemniaki z pieca

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 50 g masła (kilka łyżek)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • świeże zioła: pietruszka, koperek, tymianek, estragon









Wykonanie

  1. Młode ziemniaki opłucz dokładnie z piasku i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, ale żeby się nie rozpadały. Najlepsze będą ziemniaki o małej lub średniej zawartości skrobi.
  2. Odsącz ziemniaki. Piekarnik nastaw na 230 stopni. Ziemniaki przełóż na blaszkę i za pomocą łyżki lub dłoni spłaszcz każdy ziemniak tak żeby pękł. Będą jeszcze bardziej chrupiące.
  3. W rondelku roztop masło i podsmażaj kilka minut z przyprawami (bez ziół). Dzięki temu masło nabierze smaku i całość będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
  4. Polej takim masłem z przyprawami ziemniaki i delikatnie wymieszaj. Piecz przez 20-30 minut aż skórka będzie chrupiąca. Podawaj ze świeżymi ziołami.

Mogło by się wydawać, że wystarczy tylko wstawić umyte młode ziemniaki do pieca i tyle. Ja jednak proponuję trochę więcej pracy w zamian za kilkukrotnie lepszy efekt! Ziemniaki najpierw wstępnie gotuję w osolonej wodzie.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab