Chrupiące młode ziemniaki z pieca

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
4-6 porcji
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Możecie wierzyć lub nie, ale przepis na pieczone ziemniaki jest bodajże najpopularniejszym przepisem, na który ludzie natrafiają w wyszukiwarkach. Zawsze się staram pokazać jakieś fajne połączenia i nietypowe składniki, ale to właśnie czytelnicy głosują swoimi żołądkami, który kierunek powinienem eksplorować.

Postanowiłem więc pociągnąć temat dalej: upiekłem młode, chrupiące i aromatyczne ziemniaki. Właściwie jest to sposób, który praktykuję już od wielu lat, po prostu wcześniej nie było okazji się nim podzielić.

Mogło by się wydawać, że wystarczy tylko wstawić umyte młode ziemniaki do pieca i tyle. Ja jednak proponuję trochę więcej pracy w zamian za kilkukrotnie lepszy efekt! Ziemniaki najpierw wstępnie gotuję w osolonej wodzie…. ale dokładne wskazówki przeczytacie w przepisie poniżej. Zapraszam!

Tutaj możecie sprawdzić mój najpopularniejszy przepis na superchrupiące ziemniaki z pieca.


Składniki

Młode ziemniaki z pieca

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 50 g masła (kilka łyżek)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • świeże zioła: pietruszka, koperek, tymianek, estragon









Wykonanie

  1. Młode ziemniaki opłucz dokładnie z piasku i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, ale żeby się nie rozpadały. Najlepsze będą ziemniaki o małej lub średniej zawartości skrobi.
  2. Odsącz ziemniaki. Piekarnik nastaw na 230 stopni. Ziemniaki przełóż na blaszkę i za pomocą łyżki lub dłoni spłaszcz każdy ziemniak tak żeby pękł. Będą jeszcze bardziej chrupiące.
  3. W rondelku roztop masło i podsmażaj kilka minut z przyprawami (bez ziół). Dzięki temu masło nabierze smaku i całość będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
  4. Polej takim masłem z przyprawami ziemniaki i delikatnie wymieszaj. Piecz przez 20-30 minut aż skórka będzie chrupiąca. Podawaj ze świeżymi ziołami.

Mogło by się wydawać, że wystarczy tylko wstawić umyte młode ziemniaki do pieca i tyle. Ja jednak proponuję trochę więcej pracy w zamian za kilkukrotnie lepszy efekt! Ziemniaki najpierw wstępnie gotuję w osolonej wodzie.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab