powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Chrupiące młode ziemniaki z pieca

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
4-6 porcji
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Możecie wierzyć lub nie, ale przepis na pieczone ziemniaki jest bodajże najpopularniejszym przepisem, na który ludzie natrafiają w wyszukiwarkach. Zawsze się staram pokazać jakieś fajne połączenia i nietypowe składniki, ale to właśnie czytelnicy głosują swoimi żołądkami, który kierunek powinienem eksplorować.

Postanowiłem więc pociągnąć temat dalej: upiekłem młode, chrupiące i aromatyczne ziemniaki. Właściwie jest to sposób, który praktykuję już od wielu lat, po prostu wcześniej nie było okazji się nim podzielić.

Mogło by się wydawać, że wystarczy tylko wstawić umyte młode ziemniaki do pieca i tyle. Ja jednak proponuję trochę więcej pracy w zamian za kilkukrotnie lepszy efekt! Ziemniaki najpierw wstępnie gotuję w osolonej wodzie.... ale dokładne wskazówki przeczytacie w przepisie poniżej. Zapraszam!

Tutaj możecie sprawdzić mój najpopularniejszy przepis na superchrupiące ziemniaki z pieca.

Składniki

Młode ziemniaki z pieca

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 50 g masła (kilka łyżek)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • świeże zioła: pietruszka, koperek, tymianek, estragon

Wykonanie

  1. Młode ziemniaki opłucz dokładnie z piasku i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, ale żeby się nie rozpadały. Najlepsze będą ziemniaki o małej lub średniej zawartości skrobi.
  2. Odsącz ziemniaki. Piekarnik nastaw na 230 stopni. Ziemniaki przełóż na blaszkę i za pomocą łyżki lub dłoni spłaszcz każdy ziemniak tak żeby pękł. Będą jeszcze bardziej chrupiące.
  3. W rondelku roztop masło i podsmażaj kilka minut z przyprawami (bez ziół). Dzięki temu masło nabierze smaku i całość będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
  4. Polej takim masłem z przyprawami ziemniaki i delikatnie wymieszaj. Piecz przez 20-30 minut aż skórka będzie chrupiąca. Podawaj ze świeżymi ziołami.

Mogło by się wydawać, że wystarczy tylko wstawić umyte młode ziemniaki do pieca i tyle. Ja jednak proponuję trochę więcej pracy w zamian za kilkukrotnie lepszy efekt! Ziemniaki najpierw wstępnie gotuję w osolonej wodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab