Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Kurkobób – kurki smażone z bobem i ziołami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w tym samym czasie. To będzie kolejny przepis z serii moich inspiracji targowiskami z warzywami. Stojąc w kolejce przy straganie zobaczyłem piękny bób oraz miłe dla oka okazy kurek w przystępnej cenie. Właśnie w tej jednej chwili powstał pomysł na danie KURKOBÓB, przepis na które prezentuję przed wami. Wyszedłem od tego, że i kurki i bób lubią smażenie, lubią wędzone nuty oraz chrupiące, smażone zioła takie jak szałwia i rozmaryn.

Tego samego dnia zabrałem się do roboty. Sprawiłem kurki, a robię to metodą łatwiejszą, ale paradoksalnie dłuższą niż pozbywanie się zanieczyszczeń pędzelkiem. Mianowicie robię kurkom najpierw kąpiel w zimnej wodzie, a później prysznic. W pierwszym procesie piasek zgodnie z grawitacją osiada na dnie naczynia, a później pozbywam się większych nieczystości. Tak odcedzone kurki suszę na ręcznikach kuchennych przez wiele godzin na słońcu.

Bób zwykle jadam ze skórką, ale do wykorzystania kulinarnego, gdzie liczy się estetyka wolę obrany. Także po wstępnym ugotowaniu w osolonej wodzie (ok. 7-8 minut) zahartowałem w zimnej i obrałem. Zależało mi na tym, żeby bób był ugotowany, ale nie rozpadał się i zachował swój zielony kolor.

Tak przygotowane składniki trafiły na moją ulubioną żeliwną patelnię w towarzystwie wędzonej słoninki, ziół i dojrzałego sera. Zamysł jest taki, żeby i kurki i bób był po tym procesie chrupiący. Wiem jak to zrobić. Zapraszam na przepis.


Składniki

Kurkobób

  • 500 g kurek
  • 500 g bobu bez skórki
  • 100 g wędzonej słoniny lub boczku
  • 50 masła
  • 3 ząbki czosnku
  • kilkanaście listków szałwii
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • kilka łyżek startego, dojrzałego sera









Wykonanie

  1. Kurki płuczemy dokładnie w zimnej wodzie i osuszamy (dokładniej opisane powyżej). Kroimy na mniejsze części. Bób gotujemy w osolonej wodzie ok. 7-8 minut od chwili wrzucenia do wrzątku, po czym przenosimy do miski z zimną wodą. Po 5 minutach obieramy bób.
  2. Wędzoną słoninę lub boczek podsmażamy na patelni zaczynając od zimnej (wtedy lepiej wytapia się tłuszcz i nie przypala słoniny). Podsmażamy na złoto, po czym dodajemy masło, zioła i smażymy chwilę, aż będą chrupkie. Wszystko to na średnim ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojony drobno czosnek, smażymy 2 minuty i dodajemy kurki, które smażymy kilka minut, ale nie za długo.
  3. Następnie dodajemy obrany bób i doprawiamy solą, pieprzem, skórką oraz sokiem z całej cytryny. Mieszamy wszystko razem. Jeśli jest za dużo płynu to smażymy jeszcze chwilę do odparowania. Danie powinno być tłuściutkie, ale nie mokre (dlatego trzeba dobrze wysuszyć grzyby.
  4. KÓRKOBÓB jest już gotowy. Można przenosić na talerz. Świetnie się sprawdzi w towarzystwie smażonej cebulki dymki oraz posypany startym, dojrzałym serem i szczypiorkiem. Można jeść bezpośrednio lub podawać jako przystawka do większego obiadu. Wybór należy do was, pewne jest jedno, że talerz po posiłku będzie pusty.

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w tym samym czasie. To będzie kolejny przepis z serii moich inspiracji targowiskami z warzywami. Stojąc w kolejce przy straganie zobaczyłem piękny bób oraz miłe dla oka okazy kurek w przystępnej cenie. Właśnie w tej jednej chwili powstał pomysł na danie KURKOBÓB, przepis na które prezentuję przed wami. Wyszedłem od tego, że i kurki i bób lubią smażenie, lubią wędzone nuty oraz chrupiące, smażone zioła takie jak szałwia i rozmaryn.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab