Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Kurkobób – kurki smażone z bobem i ziołami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w tym samym czasie. To będzie kolejny przepis z serii moich inspiracji targowiskami z warzywami. Stojąc w kolejce przy straganie zobaczyłem piękny bób oraz miłe dla oka okazy kurek w przystępnej cenie. Właśnie w tej jednej chwili powstał pomysł na danie KURKOBÓB, przepis na które prezentuję przed wami. Wyszedłem od tego, że i kurki i bób lubią smażenie, lubią wędzone nuty oraz chrupiące, smażone zioła takie jak szałwia i rozmaryn.

Tego samego dnia zabrałem się do roboty. Sprawiłem kurki, a robię to metodą łatwiejszą, ale paradoksalnie dłuższą niż pozbywanie się zanieczyszczeń pędzelkiem. Mianowicie robię kurkom najpierw kąpiel w zimnej wodzie, a później prysznic. W pierwszym procesie piasek zgodnie z grawitacją osiada na dnie naczynia, a później pozbywam się większych nieczystości. Tak odcedzone kurki suszę na ręcznikach kuchennych przez wiele godzin na słońcu.

Bób zwykle jadam ze skórką, ale do wykorzystania kulinarnego, gdzie liczy się estetyka wolę obrany. Także po wstępnym ugotowaniu w osolonej wodzie (ok. 7-8 minut) zahartowałem w zimnej i obrałem. Zależało mi na tym, żeby bób był ugotowany, ale nie rozpadał się i zachował swój zielony kolor.

Tak przygotowane składniki trafiły na moją ulubioną żeliwną patelnię w towarzystwie wędzonej słoninki, ziół i dojrzałego sera. Zamysł jest taki, żeby i kurki i bób był po tym procesie chrupiący. Wiem jak to zrobić. Zapraszam na przepis.


Składniki

Kurkobób

  • 500 g kurek
  • 500 g bobu bez skórki
  • 100 g wędzonej słoniny lub boczku
  • 50 masła
  • 3 ząbki czosnku
  • kilkanaście listków szałwii
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • kilka łyżek startego, dojrzałego sera









Wykonanie

  1. Kurki płuczemy dokładnie w zimnej wodzie i osuszamy (dokładniej opisane powyżej). Kroimy na mniejsze części. Bób gotujemy w osolonej wodzie ok. 7-8 minut od chwili wrzucenia do wrzątku, po czym przenosimy do miski z zimną wodą. Po 5 minutach obieramy bób.
  2. Wędzoną słoninę lub boczek podsmażamy na patelni zaczynając od zimnej (wtedy lepiej wytapia się tłuszcz i nie przypala słoniny). Podsmażamy na złoto, po czym dodajemy masło, zioła i smażymy chwilę, aż będą chrupkie. Wszystko to na średnim ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojony drobno czosnek, smażymy 2 minuty i dodajemy kurki, które smażymy kilka minut, ale nie za długo.
  3. Następnie dodajemy obrany bób i doprawiamy solą, pieprzem, skórką oraz sokiem z całej cytryny. Mieszamy wszystko razem. Jeśli jest za dużo płynu to smażymy jeszcze chwilę do odparowania. Danie powinno być tłuściutkie, ale nie mokre (dlatego trzeba dobrze wysuszyć grzyby.
  4. KÓRKOBÓB jest już gotowy. Można przenosić na talerz. Świetnie się sprawdzi w towarzystwie smażonej cebulki dymki oraz posypany startym, dojrzałym serem i szczypiorkiem. Można jeść bezpośrednio lub podawać jako przystawka do większego obiadu. Wybór należy do was, pewne jest jedno, że talerz po posiłku będzie pusty.

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w tym samym czasie. To będzie kolejny przepis z serii moich inspiracji targowiskami z warzywami. Stojąc w kolejce przy straganie zobaczyłem piękny bób oraz miłe dla oka okazy kurek w przystępnej cenie. Właśnie w tej jednej chwili powstał pomysł na danie KURKOBÓB, przepis na które prezentuję przed wami. Wyszedłem od tego, że i kurki i bób lubią smażenie, lubią wędzone nuty oraz chrupiące, smażone zioła takie jak szałwia i rozmaryn.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab