informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w tym samym czasie. To będzie kolejny przepis z serii moich inspiracji targowiskami z warzywami. Stojąc w kolejce przy straganie zobaczyłem piękny bób oraz miłe dla oka okazy kurek w przystępnej cenie. Właśnie w tej jednej chwili powstał pomysł na danie KURKOBÓB, przepis na które prezentuję przed wami. Wyszedłem od tego, że i kurki i bób lubią smażenie, lubią wędzone nuty oraz chrupiące, smażone zioła takie jak szałwia i rozmaryn.

Tego samego dnia zabrałem się do roboty. Sprawiłem kurki, a robię to metodą łatwiejszą, ale paradoksalnie dłuższą niż pozbywanie się zanieczyszczeń pędzelkiem. Mianowicie robię kurkom najpierw kąpiel w zimnej wodzie, a później prysznic. W pierwszym procesie piasek zgodnie z grawitacją osiada na dnie naczynia, a później pozbywam się większych nieczystości. Tak odcedzone kurki suszę na ręcznikach kuchennych przez wiele godzin na słońcu.

Bób zwykle jadam ze skórką, ale do wykorzystania kulinarnego, gdzie liczy się estetyka wolę obrany. Także po wstępnym ugotowaniu w osolonej wodzie (ok. 7-8 minut) zahartowałem w zimnej i obrałem. Zależało mi na tym, żeby bób był ugotowany, ale nie rozpadał się i zachował swój zielony kolor.

Tak przygotowane składniki trafiły na moją ulubioną żeliwną patelnię w towarzystwie wędzonej słoninki, ziół i dojrzałego sera. Zamysł jest taki, żeby i kurki i bób był po tym procesie chrupiący. Wiem jak to zrobić. Zapraszam na przepis.

Składniki

Kurkobób

  • 500 g kurek
  • 500 g bobu bez skórki
  • 100 g wędzonej słoniny lub boczku
  • 50 masła
  • 3 ząbki czosnku
  • kilkanaście listków szałwii
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • kilka łyżek startego, dojrzałego sera

Wykonanie

  1. Kurki płuczemy dokładnie w zimnej wodzie i osuszamy (dokładniej opisane powyżej). Kroimy na mniejsze części. Bób gotujemy w osolonej wodzie ok. 7-8 minut od chwili wrzucenia do wrzątku, po czym przenosimy do miski z zimną wodą. Po 5 minutach obieramy bób.
  2. Wędzoną słoninę lub boczek podsmażamy na patelni zaczynając od zimnej (wtedy lepiej wytapia się tłuszcz i nie przypala słoniny). Podsmażamy na złoto, po czym dodajemy masło, zioła i smażymy chwilę, aż będą chrupkie. Wszystko to na średnim ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojony drobno czosnek, smażymy 2 minuty i dodajemy kurki, które smażymy kilka minut, ale nie za długo.
  3. Następnie dodajemy obrany bób i doprawiamy solą, pieprzem, skórką oraz sokiem z całej cytryny. Mieszamy wszystko razem. Jeśli jest za dużo płynu to smażymy jeszcze chwilę do odparowania. Danie powinno być tłuściutkie, ale nie mokre (dlatego trzeba dobrze wysuszyć grzyby.
  4. KÓRKOBÓB jest już gotowy. Można przenosić na talerz. Świetnie się sprawdzi w towarzystwie smażonej cebulki dymki oraz posypany startym, dojrzałym serem i szczypiorkiem. Można jeść bezpośrednio lub podawać jako przystawka do większego obiadu. Wybór należy do was, pewne jest jedno, że talerz po posiłku będzie pusty.

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w tym samym czasie. To będzie kolejny przepis z serii moich inspiracji targowiskami z warzywami. Stojąc w kolejce przy straganie zobaczyłem piękny bób oraz miłe dla oka okazy kurek w przystępnej cenie. Właśnie w tej jednej chwili powstał pomysł na danie KURKOBÓB, przepis na które prezentuję przed wami. Wyszedłem od tego, że i kurki i bób lubią smażenie, lubią wędzone nuty oraz chrupiące, smażone zioła takie jak szałwia i rozmaryn.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab