powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w tym samym czasie. To będzie kolejny przepis z serii moich inspiracji targowiskami z warzywami. Stojąc w kolejce przy straganie zobaczyłem piękny bób oraz miłe dla oka okazy kurek w przystępnej cenie. Właśnie w tej jednej chwili powstał pomysł na danie KURKOBÓB, przepis na które prezentuję przed wami. Wyszedłem od tego, że i kurki i bób lubią smażenie, lubią wędzone nuty oraz chrupiące, smażone zioła takie jak szałwia i rozmaryn.

Tego samego dnia zabrałem się do roboty. Sprawiłem kurki, a robię to metodą łatwiejszą, ale paradoksalnie dłuższą niż pozbywanie się zanieczyszczeń pędzelkiem. Mianowicie robię kurkom najpierw kąpiel w zimnej wodzie, a później prysznic. W pierwszym procesie piasek zgodnie z grawitacją osiada na dnie naczynia, a później pozbywam się większych nieczystości. Tak odcedzone kurki suszę na ręcznikach kuchennych przez wiele godzin na słońcu.

Bób zwykle jadam ze skórką, ale do wykorzystania kulinarnego, gdzie liczy się estetyka wolę obrany. Także po wstępnym ugotowaniu w osolonej wodzie (ok. 7-8 minut) zahartowałem w zimnej i obrałem. Zależało mi na tym, żeby bób był ugotowany, ale nie rozpadał się i zachował swój zielony kolor.

Tak przygotowane składniki trafiły na moją ulubioną żeliwną patelnię w towarzystwie wędzonej słoninki, ziół i dojrzałego sera. Zamysł jest taki, żeby i kurki i bób był po tym procesie chrupiący. Wiem jak to zrobić. Zapraszam na przepis.

Składniki

Kurkobób

  • 500 g kurek
  • 500 g bobu bez skórki
  • 100 g wędzonej słoniny lub boczku
  • 50 masła
  • 3 ząbki czosnku
  • kilkanaście listków szałwii
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • kilka łyżek startego, dojrzałego sera

Wykonanie

  1. Kurki płuczemy dokładnie w zimnej wodzie i osuszamy (dokładniej opisane powyżej). Kroimy na mniejsze części. Bób gotujemy w osolonej wodzie ok. 7-8 minut od chwili wrzucenia do wrzątku, po czym przenosimy do miski z zimną wodą. Po 5 minutach obieramy bób.
  2. Wędzoną słoninę lub boczek podsmażamy na patelni zaczynając od zimnej (wtedy lepiej wytapia się tłuszcz i nie przypala słoniny). Podsmażamy na złoto, po czym dodajemy masło, zioła i smażymy chwilę, aż będą chrupkie. Wszystko to na średnim ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojony drobno czosnek, smażymy 2 minuty i dodajemy kurki, które smażymy kilka minut, ale nie za długo.
  3. Następnie dodajemy obrany bób i doprawiamy solą, pieprzem, skórką oraz sokiem z całej cytryny. Mieszamy wszystko razem. Jeśli jest za dużo płynu to smażymy jeszcze chwilę do odparowania. Danie powinno być tłuściutkie, ale nie mokre (dlatego trzeba dobrze wysuszyć grzyby.
  4. KÓRKOBÓB jest już gotowy. Można przenosić na talerz. Świetnie się sprawdzi w towarzystwie smażonej cebulki dymki oraz posypany startym, dojrzałym serem i szczypiorkiem. Można jeść bezpośrednio lub podawać jako przystawka do większego obiadu. Wybór należy do was, pewne jest jedno, że talerz po posiłku będzie pusty.

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w tym samym czasie. To będzie kolejny przepis z serii moich inspiracji targowiskami z warzywami. Stojąc w kolejce przy straganie zobaczyłem piękny bób oraz miłe dla oka okazy kurek w przystępnej cenie. Właśnie w tej jednej chwili powstał pomysł na danie KURKOBÓB, przepis na które prezentuję przed wami. Wyszedłem od tego, że i kurki i bób lubią smażenie, lubią wędzone nuty oraz chrupiące, smażone zioła takie jak szałwia i rozmaryn.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab