informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Kimchi z ananasa

Czas
przygotowania
7 dni
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jeśli kimchi można zrobić praktycznie z każdego warzywa, to dlaczego nie spróbować owoców. Świetnie się sprawdzą twarde sztuki, takie jak jabłka, gruszki, niedojrzałe brzoskwinie czy mango. Według mnie jednak prawdziwie przeznaczonym do tego celu owocem jest ananas. Sam w sobie kwaśny, że aż drętwieje język, więc dodatkowa odrobina kwasu mlekowego z fermentacji nie zrobi mu różnicy. Jest też zwykle na tyle twardej struktury, że nie rozpadnie się łatwo poddany kiszeniu.

Sprawdźcie też moje przepisy na Kimchi klasyczne z kapusty pekińskiej oraz Kiszone ananasy w zalewie.

Możecie trzymać się mojego dosyć konserwatywnego przepisu, ale zachęcam do eksperymentowania. Można dodać ziół takich jak szczypior czy kolendra. Do pasty można dodać nieco kurkumy czy pieprzu syczuańskiego. Pobawcie się też długością fermentacji. 2 dni i do lodówki, 4, 7? Na pewno im dłużej, tym będzie mniej słodyczy, a więcej "mocy".

Do czego używać takiego kimchi? Świetnie się sprawdzi jako towarzysz do mięs i warzyw z grilla, do zdrowych bowli czy jako kwaśny dodatek do kanapek, np. burgerów. Dajcie znać w komentarzach jak wam wyszło i z czym najbardziej lubicie jeść kimchi z ananasa.

Składniki

Kimchi z anansa

  • 1 spory i dojrzały ananas
  • ok. 3 łyżeczki soli morskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g imbiru
  • 1 szalotka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki papryki w płatkach gochugaru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru

Opcjonalnie

  • szczypiorek
  • kolendra
  • kurkuma

Wykonanie

  1. Ananas powinien być dojrzały, ale nie zbyt miękki. Najlepiej kupić teki lekko niedojrzały i trzymać w domu do momentu, kiedy lekko zmięknie i skórka zmieni kolor na brązowawy. Odkrajamy obie końcówki ananasa oraz odkrajamy skórkę. Jeśli zostanie kilka oczek to nic. Kroimy w plastry ok. 5 mm i wykrawamy twardy środek za pomocą wykrojnika. Można też po prostu pokroić ananasa w mniejsze części. Posypujemy każdy plaster dokładnie solą morską i odstawiamy na bok na godzinę dwie, aż ananas puści sok.
  2. W międzyczasie przygotowujemy pastę do kimchi. Do blendera przenosimy obrane i pokrojone jabłko, czosnek, imbir (można wypłukać, nie trzeba obierać), szalotkę, paprykę gochugaru, cukier, sos rybny i sos sojowy. Miksujemy składniki na gładką pastę. Obtaczamy w niej każdy plaster ananasa i wkładamy do słoika. Staramy się żeby ostatnią warstwę przykrywała warstwa pasty. Jeśli mamy za mało pasty, żeby wypełniła środek, możemy do środka wepchnąć 1-2 plastry ananasa pokrojone w mniejsze części. Możemy też użyć wody z solą z ananasów. Opcjonalnie możemy dodać do kimchi z ananasa szczypiorek lub kolendrę, a do samej pasty odrobinę kurkumy.
  3. Zamykamy słoik z ręcznikiem papierowym pomiędzy, uważając, żeby ręcznik nie miał kontaktu z wilgocią. Możemy zrobić wersję słodszą i kisimy 4 dni, po czym trzymamy w lodówce. Możemy też zrobić wersję kwaśną i kisimy 7 dni i przekładamy do lodówki. Oczywiście zamykamy wtedy słoik szczelnie. Używać po prostu do jedzenia lub do kanapek. Idealnie pasuje do burgerów.

 

Sprawdźcie też moje przepisy na Kimchi klasyczne z kapusty pekińskiej oraz Kiszone ananasy w zalewie.

Jeśli kimchi można zrobić praktycznie z każdego warzywa, to dlaczego nie spróbować owoców. Świetnie się sprawdzą twarde sztuki, takie jak jabłka, gruszki, niedojrzałe brzoskwinie czy mango. Według mnie jednak prawdziwie przeznaczonym do tego celu owocem jest ananas. Sam w sobie kwaśny, że aż drętwieje język, więc dodatkowa odrobina kwasu mlekowego z fermentacji nie zrobi mu różnicy. Jest też zwykle na tyle twardej struktury, że nie rozpadnie się łatwo poddany kiszeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab