promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Kimchi z ananasa

Czas
przygotowania
7 dni
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jeśli kimchi można zrobić praktycznie z każdego warzywa, to dlaczego nie spróbować owoców. Świetnie się sprawdzą twarde sztuki, takie jak jabłka, gruszki, niedojrzałe brzoskwinie czy mango. Według mnie jednak prawdziwie przeznaczonym do tego celu owocem jest ananas. Sam w sobie kwaśny, że aż drętwieje język, więc dodatkowa odrobina kwasu mlekowego z fermentacji nie zrobi mu różnicy. Jest też zwykle na tyle twardej struktury, że nie rozpadnie się łatwo poddany kiszeniu.

Sprawdźcie też moje przepisy na Kimchi klasyczne z kapusty pekińskiej oraz Kiszone ananasy w zalewie.

Możecie trzymać się mojego dosyć konserwatywnego przepisu, ale zachęcam do eksperymentowania. Można dodać ziół takich jak szczypior czy kolendra. Do pasty można dodać nieco kurkumy czy pieprzu syczuańskiego. Pobawcie się też długością fermentacji. 2 dni i do lodówki, 4, 7? Na pewno im dłużej, tym będzie mniej słodyczy, a więcej "mocy".

Do czego używać takiego kimchi? Świetnie się sprawdzi jako towarzysz do mięs i warzyw z grilla, do zdrowych bowli czy jako kwaśny dodatek do kanapek, np. burgerów. Dajcie znać w komentarzach jak wam wyszło i z czym najbardziej lubicie jeść kimchi z ananasa.


Składniki

Kimchi z anansa

  • 1 spory i dojrzały ananas
  • ok. 3 łyżeczki soli morskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g imbiru
  • 1 szalotka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki papryki w płatkach gochugaru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru

Opcjonalnie

  • szczypiorek
  • kolendra
  • kurkuma







Wykonanie

  1. Ananas powinien być dojrzały, ale nie zbyt miękki. Najlepiej kupić teki lekko niedojrzały i trzymać w domu do momentu, kiedy lekko zmięknie i skórka zmieni kolor na brązowawy. Odkrajamy obie końcówki ananasa oraz odkrajamy skórkę. Jeśli zostanie kilka oczek to nic. Kroimy w plastry ok. 5 mm i wykrawamy twardy środek za pomocą wykrojnika. Można też po prostu pokroić ananasa w mniejsze części. Posypujemy każdy plaster dokładnie solą morską i odstawiamy na bok na godzinę dwie, aż ananas puści sok.
  2. W międzyczasie przygotowujemy pastę do kimchi. Do blendera przenosimy obrane i pokrojone jabłko, czosnek, imbir (można wypłukać, nie trzeba obierać), szalotkę, paprykę gochugaru, cukier, sos rybny i sos sojowy. Miksujemy składniki na gładką pastę. Obtaczamy w niej każdy plaster ananasa i wkładamy do słoika. Staramy się żeby ostatnią warstwę przykrywała warstwa pasty. Jeśli mamy za mało pasty, żeby wypełniła środek, możemy do środka wepchnąć 1-2 plastry ananasa pokrojone w mniejsze części. Możemy też użyć wody z solą z ananasów. Opcjonalnie możemy dodać do kimchi z ananasa szczypiorek lub kolendrę, a do samej pasty odrobinę kurkumy.
  3. Zamykamy słoik z ręcznikiem papierowym pomiędzy, uważając, żeby ręcznik nie miał kontaktu z wilgocią. Możemy zrobić wersję słodszą i kisimy 4 dni, po czym trzymamy w lodówce. Możemy też zrobić wersję kwaśną i kisimy 7 dni i przekładamy do lodówki. Oczywiście zamykamy wtedy słoik szczelnie. Używać po prostu do jedzenia lub do kanapek. Idealnie pasuje do burgerów.

 

Sprawdźcie też moje przepisy na Kimchi klasyczne z kapusty pekińskiej oraz Kiszone ananasy w zalewie.


Jeśli kimchi można zrobić praktycznie z każdego warzywa, to dlaczego nie spróbować owoców. Świetnie się sprawdzą twarde sztuki, takie jak jabłka, gruszki, niedojrzałe brzoskwinie czy mango. Według mnie jednak prawdziwie przeznaczonym do tego celu owocem jest ananas. Sam w sobie kwaśny, że aż drętwieje język, więc dodatkowa odrobina kwasu mlekowego z fermentacji nie zrobi mu różnicy. Jest też zwykle na tyle twardej struktury, że nie rozpadnie się łatwo poddany kiszeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab