powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Kimchi z ananasa

Czas
przygotowania
7 dni
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jeśli kimchi można zrobić praktycznie z każdego warzywa, to dlaczego nie spróbować owoców. Świetnie się sprawdzą twarde sztuki, takie jak jabłka, gruszki, niedojrzałe brzoskwinie czy mango. Według mnie jednak prawdziwie przeznaczonym do tego celu owocem jest ananas. Sam w sobie kwaśny, że aż drętwieje język, więc dodatkowa odrobina kwasu mlekowego z fermentacji nie zrobi mu różnicy. Jest też zwykle na tyle twardej struktury, że nie rozpadnie się łatwo poddany kiszeniu.

Sprawdźcie też moje przepisy na Kimchi klasyczne z kapusty pekińskiej oraz Kiszone ananasy w zalewie.

Możecie trzymać się mojego dosyć konserwatywnego przepisu, ale zachęcam do eksperymentowania. Można dodać ziół takich jak szczypior czy kolendra. Do pasty można dodać nieco kurkumy czy pieprzu syczuańskiego. Pobawcie się też długością fermentacji. 2 dni i do lodówki, 4, 7? Na pewno im dłużej, tym będzie mniej słodyczy, a więcej "mocy".

Do czego używać takiego kimchi? Świetnie się sprawdzi jako towarzysz do mięs i warzyw z grilla, do zdrowych bowli czy jako kwaśny dodatek do kanapek, np. burgerów. Dajcie znać w komentarzach jak wam wyszło i z czym najbardziej lubicie jeść kimchi z ananasa.

Składniki

Kimchi z anansa

  • 1 spory i dojrzały ananas
  • ok. 3 łyżeczki soli morskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g imbiru
  • 1 szalotka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki papryki w płatkach gochugaru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru

Opcjonalnie

  • szczypiorek
  • kolendra
  • kurkuma

Wykonanie

  1. Ananas powinien być dojrzały, ale nie zbyt miękki. Najlepiej kupić teki lekko niedojrzały i trzymać w domu do momentu, kiedy lekko zmięknie i skórka zmieni kolor na brązowawy. Odkrajamy obie końcówki ananasa oraz odkrajamy skórkę. Jeśli zostanie kilka oczek to nic. Kroimy w plastry ok. 5 mm i wykrawamy twardy środek za pomocą wykrojnika. Można też po prostu pokroić ananasa w mniejsze części. Posypujemy każdy plaster dokładnie solą morską i odstawiamy na bok na godzinę dwie, aż ananas puści sok.
  2. W międzyczasie przygotowujemy pastę do kimchi. Do blendera przenosimy obrane i pokrojone jabłko, czosnek, imbir (można wypłukać, nie trzeba obierać), szalotkę, paprykę gochugaru, cukier, sos rybny i sos sojowy. Miksujemy składniki na gładką pastę. Obtaczamy w niej każdy plaster ananasa i wkładamy do słoika. Staramy się żeby ostatnią warstwę przykrywała warstwa pasty. Jeśli mamy za mało pasty, żeby wypełniła środek, możemy do środka wepchnąć 1-2 plastry ananasa pokrojone w mniejsze części. Możemy też użyć wody z solą z ananasów. Opcjonalnie możemy dodać do kimchi z ananasa szczypiorek lub kolendrę, a do samej pasty odrobinę kurkumy.
  3. Zamykamy słoik z ręcznikiem papierowym pomiędzy, uważając, żeby ręcznik nie miał kontaktu z wilgocią. Możemy zrobić wersję słodszą i kisimy 4 dni, po czym trzymamy w lodówce. Możemy też zrobić wersję kwaśną i kisimy 7 dni i przekładamy do lodówki. Oczywiście zamykamy wtedy słoik szczelnie. Używać po prostu do jedzenia lub do kanapek. Idealnie pasuje do burgerów.

 

Sprawdźcie też moje przepisy na Kimchi klasyczne z kapusty pekińskiej oraz Kiszone ananasy w zalewie.

Jeśli kimchi można zrobić praktycznie z każdego warzywa, to dlaczego nie spróbować owoców. Świetnie się sprawdzą twarde sztuki, takie jak jabłka, gruszki, niedojrzałe brzoskwinie czy mango. Według mnie jednak prawdziwie przeznaczonym do tego celu owocem jest ananas. Sam w sobie kwaśny, że aż drętwieje język, więc dodatkowa odrobina kwasu mlekowego z fermentacji nie zrobi mu różnicy. Jest też zwykle na tyle twardej struktury, że nie rozpadnie się łatwo poddany kiszeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab