powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Czas
przygotowania
3 dni
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Zadacie pewnie pytanie, po co w ogóle kisić ananasy? 🙂 Sam się nad tym zastanawiałem. Pomysł narodził się zimą 2019, kiedy to odezwali się do mnie właściciele miejscówki z pulled porkiem i burgerami z warszawskiego Mordoru - Roger That Foods. Chłopaki chcieli, żeby przygotował z nimi pastrami (zobacz mój przepis), które jest teraz dostępne co 2 tygodnie pod nazwą Pastrami Days. W końcu wprowadziliśmy  dwie różne kanapki, ale jedną chciałem zrobić trochę inaczej. Panuje przekonanie, że pastrami jest dobre samo w sobie i należy dodawać do niego jak najmniej składników, żeby nie zabić smaku mięsa. Ok, rozumiem, dlatego mamy coś na kształt klasycznego reubena. Chciałem jednak poszaleć i pokazać, że patrami można się bawić i łączyć je z różnymi, nawet egzotycznymi składnikami.
Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy zawsze na 3 dni przed wydarzeniem. Chodzi o to, żeby owoce zachowały część słodyczy, a część została zamieniana na kwas mlekowy. Miały powstać takie ananasy małosolne. Na początki chciałem zrobić coś na kształt kimchi z ananasów z prawdziwą pastą, etc. Stwierdziłem jednak, że pasta zakryje smak ananasów, a my potrzebujemy czysty smak, lekko tylko doprawiony. Dodałem więc do solanki czosnek, imbir, dymkę, paprykę gochugaru i trochę świeżej kurkumy, którą uwielbiam za zapach i swoje właściwości prozdrowotne.
Takie ananasy możecie jeść bez niczego, możecie dodać do sałatki, na pizze, albo zrobić sobie z nimi kanapki. Pokochacie je 😉

Składniki

Kiszone ananasy

  • 1 kg ananasa
  • 1 litr wody
  • 20 g soli morskiej
  • 50 g imbiru (małe kłącze)
  • 30 g czosnku (5 ząbków)
  • 3 dymki
  • łyżka chilli w płatkach np. gochugaru
  • opcjonalnie kilka świeżych kłączy kurkumy
  • opcjonalnie kilka gałązek kolendry

Wykonanie

  1. Ananasa obrać i dokładnie oczyścić z wszystkich twardych części. Wypłukać. Przekroić wzdłuż na pół i wyciąć twardą część po środku. Pokroić na plastry grubości ok 4 mm.
  2. Podgrzać wodę żeby sól się rozpuściła. Imbir obrać za pomocą łyżeczki i pokroić na mniejsze części. Czosnek obrać i pokroić na połówki. Dymkę opłukać i pokroić na kilka  kawałków. Można też dodać kurkumę i kolendrę.
  3. W słoiku układać warstwami ananasy i resztęskładników. Co jakiś czas podsypując chilli. Odrobinę chilli nasypać też na górę i zalać solanką.
  4. Trzymać słoik w temp pokojowej 2-3 dni, aż zacznie wydobywać się gaz, następnie można słoik zamknąć i trzymać w lodówce przez miesiąc. Temperatura chłodnicza pozwoli zachować słodki smak ananasa, który będzie na wpół ukiszony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab