Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Czas
przygotowania
3 dni
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Zadacie pewnie pytanie, po co w ogóle kisić ananasy? 🙂 Sam się nad tym zastanawiałem. Pomysł narodził się zimą 2019, kiedy to odezwali się do mnie właściciele miejscówki z pulled porkiem i burgerami z warszawskiego Mordoru – Roger That Foods. Chłopaki chcieli, żeby przygotował z nimi pastrami (zobacz mój przepis), które jest teraz dostępne co 2 tygodnie pod nazwą Pastrami Days. W końcu wprowadziliśmy  dwie różne kanapki, ale jedną chciałem zrobić trochę inaczej. Panuje przekonanie, że pastrami jest dobre samo w sobie i należy dodawać do niego jak najmniej składników, żeby nie zabić smaku mięsa. Ok, rozumiem, dlatego mamy coś na kształt klasycznego reubena. Chciałem jednak poszaleć i pokazać, że patrami można się bawić i łączyć je z różnymi, nawet egzotycznymi składnikami.
Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy zawsze na 3 dni przed wydarzeniem. Chodzi o to, żeby owoce zachowały część słodyczy, a część została zamieniana na kwas mlekowy. Miały powstać takie ananasy małosolne. Na początki chciałem zrobić coś na kształt kimchi z ananasów z prawdziwą pastą, etc. Stwierdziłem jednak, że pasta zakryje smak ananasów, a my potrzebujemy czysty smak, lekko tylko doprawiony. Dodałem więc do solanki czosnek, imbir, dymkę, paprykę gochugaru i trochę świeżej kurkumy, którą uwielbiam za zapach i swoje właściwości prozdrowotne.
Takie ananasy możecie jeść bez niczego, możecie dodać do sałatki, na pizze, albo zrobić sobie z nimi kanapki. Pokochacie je 😉


Składniki

Kiszone ananasy

  • 1 kg ananasa
  • 1 litr wody
  • 20 g soli morskiej
  • 50 g imbiru (małe kłącze)
  • 30 g czosnku (5 ząbków)
  • 3 dymki
  • łyżka chilli w płatkach np. gochugaru
  • opcjonalnie kilka świeżych kłączy kurkumy
  • opcjonalnie kilka gałązek kolendry









Wykonanie

  1. Ananasa obrać i dokładnie oczyścić z wszystkich twardych części. Wypłukać. Przekroić wzdłuż na pół i wyciąć twardą część po środku. Pokroić na plastry grubości ok 4 mm.
  2. Podgrzać wodę żeby sól się rozpuściła. Imbir obrać za pomocą łyżeczki i pokroić na mniejsze części. Czosnek obrać i pokroić na połówki. Dymkę opłukać i pokroić na kilka  kawałków. Można też dodać kurkumę i kolendrę.
  3. W słoiku układać warstwami ananasy i resztęskładników. Co jakiś czas podsypując chilli. Odrobinę chilli nasypać też na górę i zalać solanką.
  4. Trzymać słoik w temp pokojowej 2-3 dni, aż zacznie wydobywać się gaz, następnie można słoik zamknąć i trzymać w lodówce przez miesiąc. Temperatura chłodnicza pozwoli zachować słodki smak ananasa, który będzie na wpół ukiszony.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab