informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Czas
przygotowania
3 dni
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Zadacie pewnie pytanie, po co w ogóle kisić ananasy? 🙂 Sam się nad tym zastanawiałem. Pomysł narodził się zimą 2019, kiedy to odezwali się do mnie właściciele miejscówki z pulled porkiem i burgerami z warszawskiego Mordoru - Roger That Foods. Chłopaki chcieli, żeby przygotował z nimi pastrami (zobacz mój przepis), które jest teraz dostępne co 2 tygodnie pod nazwą Pastrami Days. W końcu wprowadziliśmy  dwie różne kanapki, ale jedną chciałem zrobić trochę inaczej. Panuje przekonanie, że pastrami jest dobre samo w sobie i należy dodawać do niego jak najmniej składników, żeby nie zabić smaku mięsa. Ok, rozumiem, dlatego mamy coś na kształt klasycznego reubena. Chciałem jednak poszaleć i pokazać, że patrami można się bawić i łączyć je z różnymi, nawet egzotycznymi składnikami.
Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy zawsze na 3 dni przed wydarzeniem. Chodzi o to, żeby owoce zachowały część słodyczy, a część została zamieniana na kwas mlekowy. Miały powstać takie ananasy małosolne. Na początki chciałem zrobić coś na kształt kimchi z ananasów z prawdziwą pastą, etc. Stwierdziłem jednak, że pasta zakryje smak ananasów, a my potrzebujemy czysty smak, lekko tylko doprawiony. Dodałem więc do solanki czosnek, imbir, dymkę, paprykę gochugaru i trochę świeżej kurkumy, którą uwielbiam za zapach i swoje właściwości prozdrowotne.
Takie ananasy możecie jeść bez niczego, możecie dodać do sałatki, na pizze, albo zrobić sobie z nimi kanapki. Pokochacie je 😉

Składniki

Kiszone ananasy

  • 1 kg ananasa
  • 1 litr wody
  • 20 g soli morskiej
  • 50 g imbiru (małe kłącze)
  • 30 g czosnku (5 ząbków)
  • 3 dymki
  • łyżka chilli w płatkach np. gochugaru
  • opcjonalnie kilka świeżych kłączy kurkumy
  • opcjonalnie kilka gałązek kolendry

Wykonanie

  1. Ananasa obrać i dokładnie oczyścić z wszystkich twardych części. Wypłukać. Przekroić wzdłuż na pół i wyciąć twardą część po środku. Pokroić na plastry grubości ok 4 mm.
  2. Podgrzać wodę żeby sól się rozpuściła. Imbir obrać za pomocą łyżeczki i pokroić na mniejsze części. Czosnek obrać i pokroić na połówki. Dymkę opłukać i pokroić na kilka  kawałków. Można też dodać kurkumę i kolendrę.
  3. W słoiku układać warstwami ananasy i resztęskładników. Co jakiś czas podsypując chilli. Odrobinę chilli nasypać też na górę i zalać solanką.
  4. Trzymać słoik w temp pokojowej 2-3 dni, aż zacznie wydobywać się gaz, następnie można słoik zamknąć i trzymać w lodówce przez miesiąc. Temperatura chłodnicza pozwoli zachować słodki smak ananasa, który będzie na wpół ukiszony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab