promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Czas
przygotowania
2 tygodnie
Liczba
porcji
5 l słoik
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą odwiedziłem wiosną 2020 roku. Zatrudnieni przez nich pracownicy z Ukrainy zaproponowali nowy produkt - PEUSTKĘ - i rzeczywiście wprowadzili go do obrotu. Marynata jest jednak popularna m.in. także w Rosji.

Nazwa Пелюстка (Pelyustka) czyli oznacza to "płatek". Jest to marynata, która składa się najczęściej z białej kapusty, buraków, marchwi i czosnku. Podstawowe warzywa pokrojone w plasterki (płatki). Wszystko to tradycyjnie zalewa się marynatą na bazie octu, czyli o kiszeniu nie może być mowy, choć spotkałem się na różnych blogach z taką nazwą. Dlatego postanowiłem zrobić z tych składników kiszonkę na bazie solanki. Dodałem jeszcze cebulę podzieloną na płatki.
Do czego taka Pelustka zapytacie? Do jedzenia 🙂 Można przełożyć do miski i zajadać zamiast popcornu. Do piwa czy jako surówka do obiadu. Po prostu smaczna i zdrowa przekąska. Zachęcam z całego serca do nastawienia swojego słoiczka. Pamiętajcie, że zakwas z takiej kiszonki też można pić. Specjalnie użyłem dosyć małej ilości soli jak na kiszonki. Pamiętajcie jednak, że dzienna zalecana dawka sodu to 5-6 gramów, szklaneczka na dobę i wystarczy.


Składniki

Pelustka kiszona

  • 500-700 g białej kapusty
  • 300 g buraków
  • 250 g marchewki
  • 2 średnie cebule
  • główka czosnku
  • sól: 15-20 g soli morskiej na litr wody
  • obciążnik lub plastikowa siatka do zabezpieczenia przed wypływaniem
  • opcjonalnie dla smaku i aromatu: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, etc.
 









Wykonanie

  1. Sporządzamy zalewę solankową. Na słoik 4 litrowy trzeba przygotować ok. 2,5 litra. Ja użyłem tylko 15 g soli, żeby móc później pić zakwas.
  2. Kapustę kroimy w prostokątne plasterki. Buraki obieramy i szatkujemy na cienkie plasterki. Podobnie z marchewką. Dodajemy obrany czosnek i cebulę pokrojoną w ćwiartki. Mieszamy wszystko w misce i układamy w słoiku. Zalewamy letnią solanką i przyciskamy czymś warzywa, żeby nie wypływały ponad lustro wody. Nawet mały okruszek może nam zepsuć kiszonkę. Ja używam siatkę serowarską, którą dokroiłem na wymiar i obciążam workiem foliowym wypełnionym wodą.
  3. Przez pierwszy tydzień będzie trwała burzliwa fermentacja, która w efekcie naprodukuje takie ilości kwasu mlekowego, który podziała na warzywa podobnie do octu. Zakonserwuje warzywa. Po jakiś 2-3 tygodniach pelustka nadaje się do jedzenia. Można poprzenosić do mniejszych słoików i nie ma wtedy potrzeby obciążania warzyw. Mogą delikatnie wypływać. Smacznego!

Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą odwiedziłem wiosną 2020 roku. Zatrudnieni przez nich pracownicy z Ukrainy zaproponowali nowy produkt - PEUSTKĘ - i rzeczywiście wprowadzili go do obrotu. Marynata jest jednak popularna m.in. także w Rosji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab