powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Czas
przygotowania
2 tygodnie
Liczba
porcji
5 l słoik
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą odwiedziłem wiosną 2020 roku. Zatrudnieni przez nich pracownicy z Ukrainy zaproponowali nowy produkt - PEUSTKĘ - i rzeczywiście wprowadzili go do obrotu. Marynata jest jednak popularna m.in. także w Rosji.

Nazwa Пелюстка (Pelyustka) czyli oznacza to "płatek". Jest to marynata, która składa się najczęściej z białej kapusty, buraków, marchwi i czosnku. Podstawowe warzywa pokrojone w plasterki (płatki). Wszystko to tradycyjnie zalewa się marynatą na bazie octu, czyli o kiszeniu nie może być mowy, choć spotkałem się na różnych blogach z taką nazwą. Dlatego postanowiłem zrobić z tych składników kiszonkę na bazie solanki. Dodałem jeszcze cebulę podzieloną na płatki.
Do czego taka Pelustka zapytacie? Do jedzenia 🙂 Można przełożyć do miski i zajadać zamiast popcornu. Do piwa czy jako surówka do obiadu. Po prostu smaczna i zdrowa przekąska. Zachęcam z całego serca do nastawienia swojego słoiczka. Pamiętajcie, że zakwas z takiej kiszonki też można pić. Specjalnie użyłem dosyć małej ilości soli jak na kiszonki. Pamiętajcie jednak, że dzienna zalecana dawka sodu to 5-6 gramów, szklaneczka na dobę i wystarczy.

Składniki

Pelustka kiszona

  • 500-700 g białej kapusty
  • 300 g buraków
  • 250 g marchewki
  • 2 średnie cebule
  • główka czosnku
  • sól: 15-20 g soli morskiej na litr wody
  • obciążnik lub plastikowa siatka do zabezpieczenia przed wypływaniem
  • opcjonalnie dla smaku i aromatu: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, etc.

 

Wykonanie

  1. Sporządzamy zalewę solankową. Na słoik 4 litrowy trzeba przygotować ok. 2,5 litra. Ja użyłem tylko 15 g soli, żeby móc później pić zakwas.
  2. Kapustę kroimy w prostokątne plasterki. Buraki obieramy i szatkujemy na cienkie plasterki. Podobnie z marchewką. Dodajemy obrany czosnek i cebulę pokrojoną w ćwiartki. Mieszamy wszystko w misce i układamy w słoiku. Zalewamy letnią solanką i przyciskamy czymś warzywa, żeby nie wypływały ponad lustro wody. Nawet mały okruszek może nam zepsuć kiszonkę. Ja używam siatkę serowarską, którą dokroiłem na wymiar i obciążam workiem foliowym wypełnionym wodą.
  3. Przez pierwszy tydzień będzie trwała burzliwa fermentacja, która w efekcie naprodukuje takie ilości kwasu mlekowego, który podziała na warzywa podobnie do octu. Zakonserwuje warzywa. Po jakiś 2-3 tygodniach pelustka nadaje się do jedzenia. Można poprzenosić do mniejszych słoików i nie ma wtedy potrzeby obciążania warzyw. Mogą delikatnie wypływać. Smacznego!

Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą odwiedziłem wiosną 2020 roku. Zatrudnieni przez nich pracownicy z Ukrainy zaproponowali nowy produkt - PEUSTKĘ - i rzeczywiście wprowadzili go do obrotu. Marynata jest jednak popularna m.in. także w Rosji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab