powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Czas
przygotowania
45 minut
Liczba
porcji
4-6
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend asian fusion. Tym razem zajumałem koreańskie składniki i zmieszałem danie na modłę łazanek. Pomysł powstał kiedy wpadłem do jednego sklepu z azjatyckimi produktami i moim oczom ukazał się on - makaron ryżowy w formie całkiem sporych prostokątów. Później widziałem też w innych sklepach z azjatycką żywnością oraz w internecie pod nazwą "rice flake lub makaron ryżowy płatki".

Pomyślałem wtedy, że muszę to zmieszać z kimchi i grzybami, żeby zrobić zazjatyzowane łazanki. To, że kocham łazanki jako formę dania możecie sprawdzić w moim przepisie na polskie łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i kiełbasą. Nakisiłem więc kimchi, na które przepis znajdziesz tutaj i zabrałem się za testowanie. Za drugim razem wyszło mi tak jak chciałem. Makaron ugotowany w punkt. Musicie jednak wiedzieć, że te płatki mają tendencję do zwijania się w rulon. Z zewnątrz przypomina niestety ryżowe kluski tteokbokki, za którymi nie przepadam. Jednak dalej są to płaty makaronu, które chłoną wszystkie smaki.

Danie podbiłem naszym swojskim wędzonym boczkiem i podsmażyłem całkiem sporo boczniaków jako ekwiwalent leśnych grzybów. Uznałem, że suszone podgrzybki to będzie za wiele. To danie potrzebuje tylko niuansu "polskości". Chciałem, żeby było prawdopodobne, że jakiś Koreańczyk sam wpadnie na takie połączanie, a co więcej, będzie mu smakowało.

Składniki

Łazanki po koreańsku

  • 230 g ryżowych płatków
  • 400 g kimchi
  • 200 g boczku wędzonego
    50 ml oleju
  • 1 duża cebula (ok. 200 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g boczniaków
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 30 g pasty gochujang
  • 40 pasty z czarnej fasoli jjajang
  • 70 ml sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szklanka wody lub bulionu
  • ewentualna sól do smaku
  • dymka do posypania
  • prażony sezam do posypania

Wykonanie

Proces jest całkiem prosty i podobny do gotowania klasycznych polskich łazanek. Koniec końców to jest smażona kapusta z makaronem i przyprawami.

  1. Zaczynamy od pokrojenia wędzonego boczku w kostkę. Boczek podsmażamy na sporej patelni z dodatkiem oleju, żeby szybciej się zarumienił niż na wytopionym tłuszczu. Kiedy boczek będzie już rumiany dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy ta się lekko zezłoci to dodajemy posiekany czosnek i imbir. Podsmażamy jeszcze kilka minut, po czym dodajemy pokrojone w mniejsze części boczniaki. Smażymy ok. 10 minut, aż grzyby stracą połowę swojej objętości.
  2. Następnie siekamy kimchi i dodajemy na patelnię. Smażymy tak kolejne 10 minut. W międzyczasie gotujemy płatki ryżowe. Powinny się gotować 3-4 minuty, po czym odsączamy i od razu dodajemy do reszty. Zalewamy szklanką wody lub bulionu i mieszamy. W misce łączymy ze sobą pasty, bez których prawie żadne koreańskie danie nie może się obejść: gochujang z fermentowanego chilli dla mocy i koloru i jjajang z fermentowanej czarnej fasoli dla głębi. Mieszamy z sosem sojowym. To stanowi bazę doprawienia. Po połączeniu dodajemy do reszty i mieszamy. Na koniec dodajemy czarny pieprz oraz cukier i dusimy jeszcze chwilę, aż większość płynu odparuje, a kluski, grzyby i kimchi będą pokryte sosem. Sprawdzamy smak i doprawiamy np. solą jeśli potrzeba.
  3. Łazanki najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu, ale oczywiście można trzymać w lodówce i odgrzewać. Niestety makaron ryżowy ma tendencję do rozpadania się. Można zawsze trochę krócej gotować płatki ryżowe. Podawać z posiekaną dymką i prażonym sezamem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab