powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Czas
przygotowania
45 minut
Liczba
porcji
4-6
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend asian fusion. Tym razem zajumałem koreańskie składniki i zmieszałem danie na modłę łazanek. Pomysł powstał kiedy wpadłem do jednego sklepu z azjatyckimi produktami i moim oczom ukazał się on - makaron ryżowy w formie całkiem sporych prostokątów. Później widziałem też w innych sklepach z azjatycką żywnością oraz w internecie pod nazwą "rice flake lub makaron ryżowy płatki".

Pomyślałem wtedy, że muszę to zmieszać z kimchi i grzybami, żeby zrobić zazjatyzowane łazanki. To, że kocham łazanki jako formę dania możecie sprawdzić w moim przepisie na polskie łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i kiełbasą. Nakisiłem więc kimchi, na które przepis znajdziesz tutaj i zabrałem się za testowanie. Za drugim razem wyszło mi tak jak chciałem. Makaron ugotowany w punkt. Musicie jednak wiedzieć, że te płatki mają tendencję do zwijania się w rulon. Z zewnątrz przypomina niestety ryżowe kluski tteokbokki, za którymi nie przepadam. Jednak dalej są to płaty makaronu, które chłoną wszystkie smaki.

Danie podbiłem naszym swojskim wędzonym boczkiem i podsmażyłem całkiem sporo boczniaków jako ekwiwalent leśnych grzybów. Uznałem, że suszone podgrzybki to będzie za wiele. To danie potrzebuje tylko niuansu "polskości". Chciałem, żeby było prawdopodobne, że jakiś Koreańczyk sam wpadnie na takie połączanie, a co więcej, będzie mu smakowało.

Składniki

Łazanki po koreańsku

  • 230 g ryżowych płatków
  • 400 g kimchi
  • 200 g boczku wędzonego
    50 ml oleju
  • 1 duża cebula (ok. 200 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g boczniaków
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 30 g pasty gochujang
  • 40 pasty z czarnej fasoli jjajang
  • 70 ml sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szklanka wody lub bulionu
  • ewentualna sól do smaku
  • dymka do posypania
  • prażony sezam do posypania

Wykonanie

Proces jest całkiem prosty i podobny do gotowania klasycznych polskich łazanek. Koniec końców to jest smażona kapusta z makaronem i przyprawami.

  1. Zaczynamy od pokrojenia wędzonego boczku w kostkę. Boczek podsmażamy na sporej patelni z dodatkiem oleju, żeby szybciej się zarumienił niż na wytopionym tłuszczu. Kiedy boczek będzie już rumiany dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy ta się lekko zezłoci to dodajemy posiekany czosnek i imbir. Podsmażamy jeszcze kilka minut, po czym dodajemy pokrojone w mniejsze części boczniaki. Smażymy ok. 10 minut, aż grzyby stracą połowę swojej objętości.
  2. Następnie siekamy kimchi i dodajemy na patelnię. Smażymy tak kolejne 10 minut. W międzyczasie gotujemy płatki ryżowe. Powinny się gotować 3-4 minuty, po czym odsączamy i od razu dodajemy do reszty. Zalewamy szklanką wody lub bulionu i mieszamy. W misce łączymy ze sobą pasty, bez których prawie żadne koreańskie danie nie może się obejść: gochujang z fermentowanego chilli dla mocy i koloru i jjajang z fermentowanej czarnej fasoli dla głębi. Mieszamy z sosem sojowym. To stanowi bazę doprawienia. Po połączeniu dodajemy do reszty i mieszamy. Na koniec dodajemy czarny pieprz oraz cukier i dusimy jeszcze chwilę, aż większość płynu odparuje, a kluski, grzyby i kimchi będą pokryte sosem. Sprawdzamy smak i doprawiamy np. solą jeśli potrzeba.
  3. Łazanki najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu, ale oczywiście można trzymać w lodówce i odgrzewać. Niestety makaron ryżowy ma tendencję do rozpadania się. Można zawsze trochę krócej gotować płatki ryżowe. Podawać z posiekaną dymką i prażonym sezamem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab