informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Czas
przygotowania
45 minut
Liczba
porcji
4-6
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend asian fusion. Tym razem zajumałem koreańskie składniki i zmieszałem danie na modłę łazanek. Pomysł powstał kiedy wpadłem do jednego sklepu z azjatyckimi produktami i moim oczom ukazał się on - makaron ryżowy w formie całkiem sporych prostokątów. Później widziałem też w innych sklepach z azjatycką żywnością oraz w internecie pod nazwą "rice flake lub makaron ryżowy płatki".

Pomyślałem wtedy, że muszę to zmieszać z kimchi i grzybami, żeby zrobić zazjatyzowane łazanki. To, że kocham łazanki jako formę dania możecie sprawdzić w moim przepisie na polskie łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i kiełbasą. Nakisiłem więc kimchi, na które przepis znajdziesz tutaj i zabrałem się za testowanie. Za drugim razem wyszło mi tak jak chciałem. Makaron ugotowany w punkt. Musicie jednak wiedzieć, że te płatki mają tendencję do zwijania się w rulon. Z zewnątrz przypomina niestety ryżowe kluski tteokbokki, za którymi nie przepadam. Jednak dalej są to płaty makaronu, które chłoną wszystkie smaki.

Danie podbiłem naszym swojskim wędzonym boczkiem i podsmażyłem całkiem sporo boczniaków jako ekwiwalent leśnych grzybów. Uznałem, że suszone podgrzybki to będzie za wiele. To danie potrzebuje tylko niuansu "polskości". Chciałem, żeby było prawdopodobne, że jakiś Koreańczyk sam wpadnie na takie połączanie, a co więcej, będzie mu smakowało.

Składniki

Łazanki po koreańsku

  • 230 g ryżowych płatków
  • 400 g kimchi
  • 200 g boczku wędzonego
    50 ml oleju
  • 1 duża cebula (ok. 200 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g boczniaków
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 30 g pasty gochujang
  • 40 pasty z czarnej fasoli jjajang
  • 70 ml sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szklanka wody lub bulionu
  • ewentualna sól do smaku
  • dymka do posypania
  • prażony sezam do posypania

Wykonanie

Proces jest całkiem prosty i podobny do gotowania klasycznych polskich łazanek. Koniec końców to jest smażona kapusta z makaronem i przyprawami.

  1. Zaczynamy od pokrojenia wędzonego boczku w kostkę. Boczek podsmażamy na sporej patelni z dodatkiem oleju, żeby szybciej się zarumienił niż na wytopionym tłuszczu. Kiedy boczek będzie już rumiany dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy ta się lekko zezłoci to dodajemy posiekany czosnek i imbir. Podsmażamy jeszcze kilka minut, po czym dodajemy pokrojone w mniejsze części boczniaki. Smażymy ok. 10 minut, aż grzyby stracą połowę swojej objętości.
  2. Następnie siekamy kimchi i dodajemy na patelnię. Smażymy tak kolejne 10 minut. W międzyczasie gotujemy płatki ryżowe. Powinny się gotować 3-4 minuty, po czym odsączamy i od razu dodajemy do reszty. Zalewamy szklanką wody lub bulionu i mieszamy. W misce łączymy ze sobą pasty, bez których prawie żadne koreańskie danie nie może się obejść: gochujang z fermentowanego chilli dla mocy i koloru i jjajang z fermentowanej czarnej fasoli dla głębi. Mieszamy z sosem sojowym. To stanowi bazę doprawienia. Po połączeniu dodajemy do reszty i mieszamy. Na koniec dodajemy czarny pieprz oraz cukier i dusimy jeszcze chwilę, aż większość płynu odparuje, a kluski, grzyby i kimchi będą pokryte sosem. Sprawdzamy smak i doprawiamy np. solą jeśli potrzeba.
  3. Łazanki najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu, ale oczywiście można trzymać w lodówce i odgrzewać. Niestety makaron ryżowy ma tendencję do rozpadania się. Można zawsze trochę krócej gotować płatki ryżowe. Podawać z posiekaną dymką i prażonym sezamem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab