promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z przetworami i przepisami w specjalnej cenie
tylko 29 zł zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Zupa miso, tylko lepsza! Dwa rodzaje
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…

Ostra marchewka po koreańsku

Czas
przygotowania
180 minut
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Moja historia z marchewką koreańską zaczęła się bardzo wcześnie, bo w latach 90-tych. Moja ciocia, która pochodzi z Charkowa na Ukrainie robiła często taką marchewkę i zawsze jak u niej byłem to zajadałem się tym specyfikiem. U nas w Polsce zupełnie nieznanym, a już za wschodnią granicą bardzo popularną.

Nie będę się rozpisywał o historii tej potrawy, musicie jednak wiedzieć, że zgodnie z nazwą wymyśli ją ją Koreańczycy, którzy emigrowali do krajów byłego ZSRR, a później przepis rozprzestrzenił się po całym “Sojuzie”. Tak czy inaczej, od kilku lat, za sprawą fali emigracji Ukraińców do Polski, surówka taka zaczęła być popularna także w Polsce.

Bardzo się z tego cieszę, bo jest ona wspaniała i turbo zdrowa. Zachęcam do skorzystania z przepisu, który możecie delikatnie modyfikować. Jeśli na przykład nie dodacie octu, to marchewka trzymana w pokojowej temperaturze wam się ukisi. Spróbujcie w ten sposób może?


Składniki

Surówka

  • 1 kg marchewki
  • 10 g soli (niepełna łyżka)
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 30 gramów startego imbiru (duża łyżka)
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki









Wykonanie

  1. Trzemy marchewkę na grubych oczkach. Solimy, ugniatamy i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie można odcisnąć nadmiar płynu.
  2. Ścieramy czosnek i imbir i mieszamy z marchewką dokładnie. Dodajemy octu, cukru, papryki ostrej i słodkiej i także mieszamy.
  3. w małym rondelku podgrzewamy olej. Olej powinien być bardzo gorący, 170-180 stopni czyli jak do smażenia frytek. Do gorącego oleju na 10 sekund wrzucamy pieprz i kolendrę, mieszamy i polewamy gorącym olejem marchewkę, którą dokładnie mieszamy.
  4. Surówkę podajemy od razu lub przekładamy do słoików. Będzie dobra do jedzenia nawet miesiąc.

Nie będę się rozpisywał o historii tej potrawy, musicie jednak wiedzieć, że zgodnie z nazwą wymyśli ją ją Koreańczycy, którzy emigrowali do krajów byłego ZSRR, a później przepis rozprzestrzenił się po całym "Sojuzie". Tak czy inaczej, od kilku lat, za sprawą fali emigracji Ukraińców do Polski, surówka taka zaczęła być popularna także w Polsce.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab