informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Ostra marchewka po koreańsku

Czas
przygotowania
180 minut
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Moja historia z marchewką koreańską zaczęła się bardzo wcześnie, bo w latach 90-tych. Moja ciocia, która pochodzi z Charkowa na Ukrainie robiła często taką marchewkę i zawsze jak u niej byłem to zajadałem się tym specyfikiem. U nas w Polsce zupełnie nieznanym, a już za wschodnią granicą bardzo popularną.

Nie będę się rozpisywał o historii tej potrawy, musicie jednak wiedzieć, że zgodnie z nazwą wymyśli ją ją Koreańczycy, którzy emigrowali do krajów byłego ZSRR, a później przepis rozprzestrzenił się po całym "Sojuzie". Tak czy inaczej, od kilku lat, za sprawą fali emigracji Ukraińców do Polski, surówka taka zaczęła być popularna także w Polsce.

Bardzo się z tego cieszę, bo jest ona wspaniała i turbo zdrowa. Zachęcam do skorzystania z przepisu, który możecie delikatnie modyfikować. Jeśli na przykład nie dodacie octu, to marchewka trzymana w pokojowej temperaturze wam się ukisi. Spróbujcie w ten sposób może?

Składniki

Surówka

  • 1 kg marchewki
  • 10 g soli (niepełna łyżka)
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 30 gramów startego imbiru (duża łyżka)
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Wykonanie

  1. Trzemy marchewkę na grubych oczkach. Solimy, ugniatamy i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie można odcisnąć nadmiar płynu.
  2. Ścieramy czosnek i imbir i mieszamy z marchewką dokładnie. Dodajemy octu, cukru, papryki ostrej i słodkiej i także mieszamy.
  3. w małym rondelku podgrzewamy olej. Olej powinien być bardzo gorący, 170-180 stopni czyli jak do smażenia frytek. Do gorącego oleju na 10 sekund wrzucamy pieprz i kolendrę, mieszamy i polewamy gorącym olejem marchewkę, którą dokładnie mieszamy.
  4. Surówkę podajemy od razu lub przekładamy do słoików. Będzie dobra do jedzenia nawet miesiąc.

Nie będę się rozpisywał o historii tej potrawy, musicie jednak wiedzieć, że zgodnie z nazwą wymyśli ją ją Koreańczycy, którzy emigrowali do krajów byłego ZSRR, a później przepis rozprzestrzenił się po całym "Sojuzie". Tak czy inaczej, od kilku lat, za sprawą fali emigracji Ukraińców do Polski, surówka taka zaczęła być popularna także w Polsce.

3 comments on “Ostra marchewka po koreańsku”

  1. Dziękuję za ten przepis! Uwielbiam marchewkę po koreańsku i długo szukałam przepisu, który rzeczywiście smakuje jak ta, którą jadłam na wschodzie. Twój przepis jest dokładnie taki! Właśnie starałam kolejne 3kg marchewki i będę robiła do słoików - na prezenty i dla siebie. Pozdrowienia ze słonecznej Krety!

  2. No właśnie nie... Trę normalnie na tarce o grubych oczkach i dużo przy tym przeklinam 😉 Ale efekt końcowy jest wart wszystkiego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab