promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Ostra marchewka po koreańsku

Czas
przygotowania
180 minut
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Moja historia z marchewką koreańską zaczęła się bardzo wcześnie, bo w latach 90-tych. Moja ciocia, która pochodzi z Charkowa na Ukrainie robiła często taką marchewkę i zawsze jak u niej byłem to zajadałem się tym specyfikiem. U nas w Polsce zupełnie nieznanym, a już za wschodnią granicą bardzo popularną.

Nie będę się rozpisywał o historii tej potrawy, musicie jednak wiedzieć, że zgodnie z nazwą wymyśli ją ją Koreańczycy, którzy emigrowali do krajów byłego ZSRR, a później przepis rozprzestrzenił się po całym "Sojuzie". Tak czy inaczej, od kilku lat, za sprawą fali emigracji Ukraińców do Polski, surówka taka zaczęła być popularna także w Polsce.

Bardzo się z tego cieszę, bo jest ona wspaniała i turbo zdrowa. Zachęcam do skorzystania z przepisu, który możecie delikatnie modyfikować. Jeśli na przykład nie dodacie octu, to marchewka trzymana w pokojowej temperaturze wam się ukisi. Spróbujcie w ten sposób może?

Składniki

Surówka

  • 1 kg marchewki
  • 10 g soli (niepełna łyżka)
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 30 gramów startego imbiru (duża łyżka)
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Wykonanie

  1. Trzemy marchewkę na grubych oczkach. Solimy, ugniatamy i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie można odcisnąć nadmiar płynu.
  2. Ścieramy czosnek i imbir i mieszamy z marchewką dokładnie. Dodajemy octu, cukru, papryki ostrej i słodkiej i także mieszamy.
  3. w małym rondelku podgrzewamy olej. Olej powinien być bardzo gorący, 170-180 stopni czyli jak do smażenia frytek. Do gorącego oleju na 10 sekund wrzucamy pieprz i kolendrę, mieszamy i polewamy gorącym olejem marchewkę, którą dokładnie mieszamy.
  4. Surówkę podajemy od razu lub przekładamy do słoików. Będzie dobra do jedzenia nawet miesiąc.

Nie będę się rozpisywał o historii tej potrawy, musicie jednak wiedzieć, że zgodnie z nazwą wymyśli ją ją Koreańczycy, którzy emigrowali do krajów byłego ZSRR, a później przepis rozprzestrzenił się po całym "Sojuzie". Tak czy inaczej, od kilku lat, za sprawą fali emigracji Ukraińców do Polski, surówka taka zaczęła być popularna także w Polsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab