powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Ostra marchewka po koreańsku

Czas
przygotowania
180 minut
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Moja historia z marchewką koreańską zaczęła się bardzo wcześnie, bo w latach 90-tych. Moja ciocia, która pochodzi z Charkowa na Ukrainie robiła często taką marchewkę i zawsze jak u niej byłem to zajadałem się tym specyfikiem. U nas w Polsce zupełnie nieznanym, a już za wschodnią granicą bardzo popularną.

Nie będę się rozpisywał o historii tej potrawy, musicie jednak wiedzieć, że zgodnie z nazwą wymyśli ją ją Koreańczycy, którzy emigrowali do krajów byłego ZSRR, a później przepis rozprzestrzenił się po całym "Sojuzie". Tak czy inaczej, od kilku lat, za sprawą fali emigracji Ukraińców do Polski, surówka taka zaczęła być popularna także w Polsce.

Bardzo się z tego cieszę, bo jest ona wspaniała i turbo zdrowa. Zachęcam do skorzystania z przepisu, który możecie delikatnie modyfikować. Jeśli na przykład nie dodacie octu, to marchewka trzymana w pokojowej temperaturze wam się ukisi. Spróbujcie w ten sposób może?

Składniki

Surówka

  • 1 kg marchewki
  • 10 g soli (niepełna łyżka)
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 30 gramów startego imbiru (duża łyżka)
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Wykonanie

  1. Trzemy marchewkę na grubych oczkach. Solimy, ugniatamy i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie można odcisnąć nadmiar płynu.
  2. Ścieramy czosnek i imbir i mieszamy z marchewką dokładnie. Dodajemy octu, cukru, papryki ostrej i słodkiej i także mieszamy.
  3. w małym rondelku podgrzewamy olej. Olej powinien być bardzo gorący, 170-180 stopni czyli jak do smażenia frytek. Do gorącego oleju na 10 sekund wrzucamy pieprz i kolendrę, mieszamy i polewamy gorącym olejem marchewkę, którą dokładnie mieszamy.
  4. Surówkę podajemy od razu lub przekładamy do słoików. Będzie dobra do jedzenia nawet miesiąc.

Nie będę się rozpisywał o historii tej potrawy, musicie jednak wiedzieć, że zgodnie z nazwą wymyśli ją ją Koreańczycy, którzy emigrowali do krajów byłego ZSRR, a później przepis rozprzestrzenił się po całym "Sojuzie". Tak czy inaczej, od kilku lat, za sprawą fali emigracji Ukraińców do Polski, surówka taka zaczęła być popularna także w Polsce.

3 comments on “Ostra marchewka po koreańsku”

  1. Dziękuję za ten przepis! Uwielbiam marchewkę po koreańsku i długo szukałam przepisu, który rzeczywiście smakuje jak ta, którą jadłam na wschodzie. Twój przepis jest dokładnie taki! Właśnie starałam kolejne 3kg marchewki i będę robiła do słoików - na prezenty i dla siebie. Pozdrowienia ze słonecznej Krety!

  2. No właśnie nie... Trę normalnie na tarce o grubych oczkach i dużo przy tym przeklinam 😉 Ale efekt końcowy jest wart wszystkiego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab