promocja produktowa
4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis - było 172 zł, teraz tylko 137 zł
sprawdź zamknij informację

Sezon na Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Desery / Rabarbar

Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru

Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Kwaśny Rosół Odporności (kwaśnica)

Czas
przygotowania
5 godzin
Liczba
porcji
ok. 5 litrów
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

[UWAGA KONTEKSTOWA] - PRZEPIS TEN NIE JEST PROPOZYCJĄ LECZENIA LUB SUPLEMENTACJI W PRZYPADKU NOWEGO KORONAWIRUSA. ODPORNOŚĆ W TYTULE PRZEPISU ODNOSI SIĘ DO FUNKCJI PROBIOTYCZNYCH KISZONEK, KTÓRE WSPOMAGAJĄ PRACĘ JELIT, KTÓRE MIĘDZY INNYMI ODPOWIEDZIALNE SĄ ZA SYSTEM IMMUNOLOGICZNY CZŁOWIEKA.

Jak pewnie wiecie, kocham sporządzać wszelkiego rodzaju rosoły i buliony. Możecie też sprawdzić moje inne pomysły na rosół:

Kiedy wyjaśniliśmy sobie już ewentualne niejasności, możemy przejść do wstępu. Pierwsze, do czego chciałbym was zachęcić, to po prostu jedzenie więcej kiszonek i picie soków po tych kiszonkach, które naturalnie dziedziczą ich właściwości. Nigdy nie wylewajcie soku po ogórkach czy kapuście! Jeśli potrzebujecie więcej dowodów na dobroczynne działanie fermentowanych warzyw odsyłam do tego naukowego tekstu opublikowanego w Journal of Scientific Research.

Mój nowy rosół posiada dwie inspiracje. Po pierwsze, kwaśnica, czyli zupa gotowana na wodzie po kapuście. Gotowana często w gospodarstwach kiedy skończyła się już kapusta, a został sam sok. Co z niego zrobić? A no nagotować zupy na tanich skrawkach wieprzowiny. Po drugie, bardzo zaintrygował mnie pomysł na jedzenie rosołu z ziemniakami zamiast z makaronem. W moich kręgach się tak nie jadło, więc kiedy pierwszy raz spróbowałem takiego rosołu, było to dla mnie jak olśnienie.

Jak wczytacie się w przepis, jest on bardzo prosty. Gotujemy długo kości i warzywa. Zostawiamy mięso jako dodatek do rosołu, gotujemy ziemniaki, a na koniec dopiero dodajemy surowego soku z kiszonek, żeby zatrzymać jak najwięcej dobrych bakterii. Oczywiście najlepiej byłoby wypić surowy sok, do czego zachęcam, ale zjedzony z rosołem też ma moc. Nie napiszę, że moc uzdrawiania, ale jedzenie regularnie kiszonek pomoże wam łagodniej przechodzić choroby wywołane bakteriami, a także wirusami. Szczególnie jeśli przy okazji przyjmujemy antybiotyki, albo kiedy choroba odbija się na naszym układnie pokarmowym. Życzę dużo zdrowia i smacznego!

Składniki

Wywar

  • 5 litrów filtrowanej wody
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 500 gramów wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych
  • 1 kg kości wołowych
  • 1-2 korpusy kurczaka
  • 5 marchewek
  • 4 cebule
  • 1 por
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • garść suszonych grzybów (najlepiej borowiki lub shitake)
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól do smaku

Dodatki

  • sok z kiszonych ogórków, kapusty lub pomidorów (ja użyłem z pomidorów)
  • ugotowane ziemniaki
  • natka pietruszki
  • mięso z wędzonych żeberek
  • cebulki z wywaru
  • szczypiorek

Sprzęt

  • spory garnek 7-8 litrów
  • chochla

Wykonanie

  1. W zasadzie ugotowanie tego rosołu jest proste. Tym razem nie pieczemy warzyw i mięsa, bo zależy nam na trochę jaśniejszym bulionie, który i tak zostanie sporo zredukowany przez 5 godzin gotowania. Wszystkie składniki takie jak mięso i warzywa płuczemy, w razie potrzeby obieramy i kroimy na mniejsze części. Grzyby wrzucamy suche. Zalewamy 5 litrami filtrowanej wody i zaczynamy nagrzewać. Ważne, żeby płyn znajdował się jakieś 1/3 wysokości garnka nad produktami, żeby było miejsce na zredukowanie płynu. Od zagotowania odmierzamy czas ok. 5 godzin. Rosół powinien gotować się na minimalnym grzaniu bez pokrywki. W międzyczasie zbieramy szumy. Po 5 godzinach powinno odparować ok. 1/2 płynu, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Chodzi o uzyskanie dosyć skoncentrowanego płynu, ponieważ na koniec zostanie on rozcieńczony sokiem z kiszonek.
  2.  Na godzinę przed podaniem odcedzamy bulion do mniejszego garnka. Zostawiamy mięso z żeberek do zupy. Z reszty można zrobić pasztet warzywny. Bulion podgrzewamy, ale nie doprowadzając do wrzenia. Doprawiamy przyprawami, które powinny być dodane na ostatnią godzinę, kiedy już odcedzimy płyn. Na sam koniec solą. Będzie potrzebny gorący, żeby po wymieszaniu z sokiem z kiszonek miał odpowiednią temperaturę. Osobno gotujemy ziemniaki na dodatek do zupy.
  3. W głębokim talerzu układamy wszystkie dodatki, łącznie z ziołami. Wlewamy ok. 100 ml soku z kiszonki i zalewamy to ok. 300 ml bardzo gorącego bulionu.

Pierwsze, do czego chciałbym was zachęcić, to po prostu jedzenie więcej kiszonek i picie soków po tych kiszonkach, które naturalnie dziedziczą ich właściwości. Nigdy nie wylewajcie soku po ogórkach czy kapuście!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab