promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Czas
przygotowania
4 godziny
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym daniu. Oba składniki kocham osobno, ale zmieszane wydają mi się jeszcze bardziej atrakcyjne. Początkowo chciałem zrobić coś w stylu fasolki po bretońsku z rydzami, jednak poszedłem po radę na naszą grupę Magiczne Składniki na FB i skorzystałem z waszej inspiracji. Na sam bulion rydzowy pomysł podsunął Łukasz Szłapa, a na fasolę gotowaną z papryką wędzoną Krzysiek Kempisty. W ogóle ta fasola tak mi się spodobała, że wyciągam ją do osobnego przepisu na Fasolę Piękny Jaś w zalewie z wędzonej papryki.

Bulion rydzowy podbudowałem rosołem na pieczonych kurzych korpusach oraz warzywach. Dopiero w końcowym etapie dodałem grzybów. Smak można dodatkowo podbić suszonymi borowikami czy proszkiem z kani. Już sam rosół z rydzami jest jednak pyszny. Co ciekawe, rydze z rosołu najlepiej zjeść jak najszybciej, ponieważ następnego dnia stracą swój kolor, jednak chrupkość pozostaje. To jest właśnie chyba najlepsze w rydzach. Nie miękną i flaczeją. Są po prostu wspaniałe, szczególnie w połączeniu z lekko dymną fasolką zamiast makaronu. Musicie tego spróbować w rydzowym sezonie.

Sprawdź moje przepisy na inne ciekawe rosoły.

Składniki

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

  • 4 litry wody
  • 1 kg rydzy
  • fasola Piękny Jaś w zalewie z wędzonej papryki
  • 50 g masła
  • 30-50 g suszonych borowików
  • 2 korpusy z kury lub kilogram skrzydełek
  • 1 duży por
  • 2 średnie cebule
  • pęczek cebuli dymki
  • 2 główki czosnku
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • łyżeczka ziela angielskiego (6-8 ziaren)
  • 2-3 liście laurowe
  • czarny pieprz i sól do smaku
  • 1 płaska łyżka proszku z suszonych kani (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka masła truflowego (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Grzyby namoczyć w 1 litrze wody minimum kilka godzin. Można wodę delikatnie podgrzać, żeby przyspieszyć proces. Następnie grzyby odsączyć, a płyn zachować na później.
  2. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i na blasze posmarowanej olejem wyłożyć korpusy kurczaka i pokrojone w mniejsze części warzywa (por, cebule, czosnek i pietruszkę). Dymkę zostawić na koniec. Piec ok. 30 minut do zrumienienienia kurczaka i warzyw. Następnie zalać 3 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym grzaniu pod przykryciem 2-3 godziny. Następnie odsączyć.
  3. Rydze wypłukać w naczyniu z zimną wodą, żeby ziemia i piasek opadły na dno. Na koniec jeszcze dodatkowo opłukać pod bieżącą wodę. Odcedzić i pozostawić do wyschnięcia na ściereczce przez 2-3 godziny. Następnie pokroić w mniejsze części. Pokroić także namoczone borowiki. Rozgrzać 1 dużą lub dwie mniejsze patelnie. Roztopić masło i podsmażyć rydze z borowikami na złoto. Następnie dodać do wywaru razem z 1 litrem wody spod suszonych borowików i pęczkiem dymki. Gotujemy tak przez 20-30 minut na małym grzaniu i na koniec doprawiamy czarnym pieprzem i solą i gotujemy jeszcze kilka minut, żeby grzyby miały szansę się doprawić solą. Jeśli rydze zamierzamy zjeść też następnego dnia, najlepiej je odsączyć i wstawić do lodówki, inaczej stracą kolor.
  4. Rosół rydzowy jemy jeszcze gorący w towarzystwie gotowanej fasoli Piękny jaś w zalewie z wędzonej papryki oraz szczypiorku.

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym daniu. Oba składniki kocham osobno, ale zmieszane wydają mi się jeszcze bardziej atrakcyjne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab