informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Ogórki małosolne Kimchi z imbirem, chilli i kolendrą

Czas
przygotowania
Kilka dni
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Wpadałem w swoim kulinarnym żywocie na wiele dziwnych i pokręconych pomysłów, ale tym razem mogę szczerze powiedzieć, że się udało. Małosolne robię już od kilku lat i najważniejsze co mogę o nich powiedzieć to to, że szybko znikają. Zaczynają uciekać ze słoika już kilka godzin po zalaniu ich słoną wodą. Nie wiem jak wy, ale ja lubię najbardziej takie następnego dnia, które jeszcze nie zdążyły się do końca ukisić. No ale ja nie o tym. Tutaj możecie sprawdzić mój klasyczny przepis na MAŁOSOLNE. Mając za dużo ogórków zastanawiałem się co z nimi zrobić i wpadłem na pomysł, żeby zrobić je na wzór koreańskich kiszonek - czyli KIMCHI. Nie chodzi mi o takie dobrze ukiszone kimchi, tylko świeży smak małosolnego wzbogacony wyraźną pikantnością chilli, imbiru i sporej ilości czosnku. Z uwagi, że miałem akurat pod ręką, dodałem też sporą ilość świeżej kolendry. Efekt powalił mnie na łopatki. Teraz tylko tak będę robił małosolne. Istne szaleństwo!

Składniki

Na 5 litrowy słoik

  • 2,5 kilograma małych ogórków gruntowych
  • 2,5 l wody
  • 3 łyżki soli kamiennej lub morskiej
  • głowka czosnku
  • 10 cm kawałek imbiru
  • kilka gałązek kopru
  • łyżka chilli w płatkach
  • łyżka cukru
  • cały pęczek kolendry

Wykonanie

Ogórki bardzo dobrze wypłucz. Poodkrajaj końcówki i pokrój na mniejsze części. Wodę podgrzej do temperatury ok. 60 stopni i rozpuść sól i cukier. Obierz imbir i pokrój w cienkie plastry. Obierz główkę czosnku i pokrój każdy ząbek na kilka części. Koper i kolendrę rozdrobnij. Układaj warstwami wszystkie składniki, żeby składniki przyprawowe były równomiernie rozmieszczone. Co warstwę nasyp trochę płatków chilli. Zalej wszystko jeszcze gorącą zalewą i poczekaj ok. 12 godzin na efekt. Ogórki małosolne kimchi są dobre po jednym dniu, ale zyskują też charakteru z czasem.

11 comments on “Ogórki małosolne Kimchi z imbirem, chilli i kolendrą”

    1. No ja jestem zauroczony, aż właśnie wiozę rodzicom jeden słoik. Teraz jedzenie jedzie w drugą stronę 🙂

    1. Oczywiście możesz pominąć, będzie mniej kimchi, ale też będzie smaczne. Mój pierwszy słoik był bez cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab