promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Ogórki małosolne Kimchi z imbirem, chilli i kolendrą

Czas
przygotowania
Kilka dni
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Wpadałem w swoim kulinarnym żywocie na wiele dziwnych i pokręconych pomysłów, ale tym razem mogę szczerze powiedzieć, że się udało. Małosolne robię już od kilku lat i najważniejsze co mogę o nich powiedzieć to to, że szybko znikają. Zaczynają uciekać ze słoika już kilka godzin po zalaniu ich słoną wodą. Nie wiem jak wy, ale ja lubię najbardziej takie następnego dnia, które jeszcze nie zdążyły się do końca ukisić. No ale ja nie o tym. Tutaj możecie sprawdzić mój klasyczny przepis na MAŁOSOLNE. Mając za dużo ogórków zastanawiałem się co z nimi zrobić i wpadłem na pomysł, żeby zrobić je na wzór koreańskich kiszonek - czyli KIMCHI. Nie chodzi mi o takie dobrze ukiszone kimchi, tylko świeży smak małosolnego wzbogacony wyraźną pikantnością chilli, imbiru i sporej ilości czosnku. Z uwagi, że miałem akurat pod ręką, dodałem też sporą ilość świeżej kolendry. Efekt powalił mnie na łopatki. Teraz tylko tak będę robił małosolne. Istne szaleństwo!

Składniki

Na 5 litrowy słoik

  • 2,5 kilograma małych ogórków gruntowych
  • 2,5 l wody
  • 3 łyżki soli kamiennej lub morskiej
  • głowka czosnku
  • 10 cm kawałek imbiru
  • kilka gałązek kopru
  • łyżka chilli w płatkach
  • łyżka cukru
  • cały pęczek kolendry

Wykonanie

Ogórki bardzo dobrze wypłucz. Poodkrajaj końcówki i pokrój na mniejsze części. Wodę podgrzej do temperatury ok. 60 stopni i rozpuść sól i cukier. Obierz imbir i pokrój w cienkie plastry. Obierz główkę czosnku i pokrój każdy ząbek na kilka części. Koper i kolendrę rozdrobnij. Układaj warstwami wszystkie składniki, żeby składniki przyprawowe były równomiernie rozmieszczone. Co warstwę nasyp trochę płatków chilli. Zalej wszystko jeszcze gorącą zalewą i poczekaj ok. 12 godzin na efekt. Ogórki małosolne kimchi są dobre po jednym dniu, ale zyskują też charakteru z czasem.

11 comments on “Ogórki małosolne Kimchi z imbirem, chilli i kolendrą”

    1. No ja jestem zauroczony, aż właśnie wiozę rodzicom jeden słoik. Teraz jedzenie jedzie w drugą stronę 🙂

    1. Oczywiście możesz pominąć, będzie mniej kimchi, ale też będzie smaczne. Mój pierwszy słoik był bez cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab