Idealne ogórki małosolne
Jestem wielkim fanem ogórków małosolnych. Pamiętam czasy, gdy mama robiła je w kamionkowej beczce. Dziwnym trafem, ogórki znikały już pierwszego dnia. Podjadałem je w stanie półsurowym, by z godziny na godzinę samemu smakować postępy magicznego procesu. Oczywiście prawie nic nie zostało do trzeciego dnia, kiedy miały być gotowe. Cóż, byłem w stanie się poświęcić i doświadczyć ostracyzmu rodziny.
Mamo, jeśli to czytasz, to przepraszam 😉
Minęło kilka lat, a mój przepis ewoluował i sądzę, że doprowadziłem go do perfekcji. Po pierwsze, zaczynając od ogórków, powinny być jak najświeższe. Najlepiej tego samego dnia zebrane z krzaka. Sami zobaczycie, że z takich sflaczałych, kilkudniowych nic dobrego nie wyjdzie. Takie ogórki trzeba namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie, żeby wypłukać resztki nawozów etc. ze skórki i używać do zalewy dobrej wody. Kolejna ważna kwestia to sól. Można użyć kamiennej lub morskiej niejodowanej. Robiłem różne testy z ilością soli i najbardziej zadowala mnie efekt 30 gramów soli na litr wody. Taka solanka zabezpiecza ogórki przed szkodliwymi bakteriami i grzybami, ogórki są smaczniejsze i bardziej chrupiące. Przetestowane! Ostatnią sprawą są przyprawy, ja do standardowego kopru, czosnku i chrzanu używam jeszcze młodej cebulki i gorczycy.
Zobacz też mój nowy przepis na ogórki MAŁOSOLNE KIMCHI z imbirem i chilli.
- Składniki
- duży słoik lub beczka
- świeże ogórki gruntowe
- solanka (litr wody źródlanej i 30 gramów soli)
- 4 ząbki czosnku na kilogram ogórków
- 50 g chrzanu na kilogram ogórków
- 2 młode cebulki na kilogram ogórków
- 2 łodygi kopru na kilogram ogórków
- łyżka gorczycy na kilogram ogórków
Wykonanie:
- Ogórki dokładnie wymyj i wstaw do ziemnej wody na kilka godzin.
- Sporządź solankę. Dodaj 30 gramów soli na litr wody. Litr solanki powinien wystarczyć na kilogram ogórków, ale bezpiecznie zrobić litr więcej zalewy.
- Wymyj i pokrój wszystkie przyprawy. W słoiku lub beczce okładaj obok siebie ogórki, koper, czosnek, chrzan, cebulę i gorczycę.
- Zalej ciepłą solanką tak, żeby żaden ogórek ani przyprawa nie wypływały ponad lustro wody (inaczej ogórki się zepsują).
- Najlepsze ogórki są po 24 godzinach i na następny dzień. Żeby zahamować proces przełóż drugiego dnia ogórki do lodówki i ciesz się ich smakiem jeszcze tydzień.






Komentarze