promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Idealne ogórki małosolne

Czas
przygotowania
2 dni
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jestem wielkim fanem ogórków małosolnych. Pamiętam czasy, gdy mama robiła je w kamionkowej beczce. Dziwnym trafem, ogórki znikały już pierwszego dnia. Podjadałem je w stanie półsurowym, by z godziny na godzinę samemu smakować postępy magicznego procesu. Oczywiście prawie nic nie zostało do trzeciego dnia, kiedy miały być gotowe. Cóż, byłem w stanie się poświęcić i doświadczyć ostracyzmu rodziny.

Mamo, jeśli to czytasz, to przepraszam 😉
Minęło kilka lat, a mój przepis ewoluował i sądzę, że doprowadziłem go do perfekcji. Po pierwsze, zaczynając od ogórków, powinny być jak najświeższe. Najlepiej tego samego dnia zebrane z krzaka. Sami zobaczycie, że z takich sflaczałych, kilkudniowych nic dobrego nie wyjdzie. Takie ogórki trzeba namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie, żeby wypłukać resztki nawozów etc. ze skórki i używać do zalewy dobrej wody. Kolejna ważna kwestia to sól. Można użyć kamiennej lub morskiej niejodowanej. Robiłem różne testy z ilością soli i najbardziej zadowala mnie efekt 30 gramów soli na litr wody. Taka solanka zabezpiecza ogórki przed szkodliwymi bakteriami i grzybami, ogórki są smaczniejsze i bardziej chrupiące. Przetestowane! Ostatnią sprawą są przyprawy, ja do standardowego kopru, czosnku i chrzanu używam jeszcze młodej cebulki i gorczycy.
Zobacz też mój nowy przepis na ogórki MAŁOSOLNE KIMCHI z imbirem i chilli.

Składniki

Małosolne

  • duży słoik lub beczka
  • świeże ogórki gruntowe
  • solanka (litr wody źródlanej i 30 gramów soli)
  • 4 ząbki czosnku na kilogram ogórków
  • 50 g chrzanu na kilogram ogórków
  • 2 młode cebulki na kilogram ogórków
  • 2 łodygi kopru na kilogram ogórków
  • łyżka gorczycy na kilogram ogórków

Wykonanie

  1. Ogórki dokładnie wymyj i wstaw do ziemnej wody na kilka godzin.
  2. Sporządź solankę. Dodaj 30 gramów soli na litr wody. Litr solanki powinien wystarczyć na kilogram ogórków, ale bezpiecznie zrobić litr więcej zalewy.
  3. Wymyj i pokrój wszystkie przyprawy. W słoiku lub beczce okładaj obok siebie ogórki, koper, czosnek, chrzan, cebulę i gorczycę.
  4. Zalej ciepłą solanką tak, żeby żaden ogórek ani przyprawa nie wypływały ponad lustro wody (inaczej ogórki się zepsują).
  5. Najlepsze ogórki są po 24 godzinach i na następny dzień. Żeby zahamować proces przełóż drugiego dnia ogórki do lodówki i ciesz się ich smakiem jeszcze tydzień.

Jestem wielkim fanem ogórków małosolnych. Pamiętam czasy, gdy mama robiła je w kamionkowej beczce. Dziwnym trafem, ogórki znikały już pierwszego dnia. Podjadałem je w stanie półsurowym, by z godziny na godzinę samemu smakować postępy magicznego procesu. Oczywiście prawie nic nie zostało do trzeciego dnia, kiedy miały być gotowe. Cóż, byłem w stanie się poświęcić i doświadczyć ostracyzmu rodziny.

10 comments on “Idealne ogórki małosolne”

  1. To kilka porad od wujka Tomka ;):
    Jedna duża łyżka idzie zawsze na 1l wody.
    Warto dodać, że po 8-10h warto trzymać je już na stałe w lodówce. Dzięki temu będą "małosolne" do tygodnia a nie już kiszone na drugi dzień 🙂 W lodówce ogórki nadal spokojnie dojrzewają, ale proces kiszenia jest mocno zahamowany.
    Na dół można dawać całe ogórki, w środek połówki a na wierzch pokrojone w ćwiartki, dzięki temu cały tydzień będziemy systematycznie jeść ogórki o podobnym stopniu "gotowości".
    Lepiej zalewać je letnią, ciepła sprawi że owszem szybciej dojdą na start ale też krócej będą małosolne a zaczną się kisić.
    Ja tam takie 6-8h na powietrzu i na noc do lodówki jem już następnego dnia na śniadanie i to jest optymalny poziom "małosolności" 😀

    1. Dzięki za cenne porady. Widać lata doświadczenia w kiszeniu 🙂
      U mnie taka piątka jest już skończona do 3-go dnia, ale spróbuję je przenieść do lodówki jeśli zostaną.
      Dodaję 1 łyżkę więcej, ponieważ większa ilość soli konserwuje i tak jak piszesz dłużej są małosolne.
      Co do delikatnego kiszenia zastanawiam się jeszcze nad kapustą, ale taką którą można dostać u "Chińczyka". Słyszałem, że jest delikatnie kiszona, przez dzień lub dwa. Poszukam więcej informacji, najlepiej u źródła 😉

      1. Ja więcej już nie dodaję, bo wtedy są zbyt słone, na trzymanie w lodówce.
        Hmm i teraz doczytałem, ja stosuję sól kamienną, bo tak kazała babcia 😉 sól morska może być mniej słona, w sumie nie wiem.
        Uuu tak, młoda kapustka, to nawet nie kiszenie tylko "przegryzienie" 1-2 dniowe i też można na stół potarkować ogórka małosolnego dla lepszego bukietu 😀
        Aż się głodny zrobiłem 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab