informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Idealne ogórki małosolne

Czas
przygotowania
2 dni
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jestem wielkim fanem ogórków małosolnych. Pamiętam czasy, gdy mama robiła je w kamionkowej beczce. Dziwnym trafem, ogórki znikały już pierwszego dnia. Podjadałem je w stanie półsurowym, by z godziny na godzinę samemu smakować postępy magicznego procesu. Oczywiście prawie nic nie zostało do trzeciego dnia, kiedy miały być gotowe. Cóż, byłem w stanie się poświęcić i doświadczyć ostracyzmu rodziny.

Mamo, jeśli to czytasz, to przepraszam 😉
Minęło kilka lat, a mój przepis ewoluował i sądzę, że doprowadziłem go do perfekcji. Po pierwsze, zaczynając od ogórków, powinny być jak najświeższe. Najlepiej tego samego dnia zebrane z krzaka. Sami zobaczycie, że z takich sflaczałych, kilkudniowych nic dobrego nie wyjdzie. Takie ogórki trzeba namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie, żeby wypłukać resztki nawozów etc. ze skórki i używać do zalewy dobrej wody. Kolejna ważna kwestia to sól. Można użyć kamiennej lub morskiej niejodowanej. Robiłem różne testy z ilością soli i najbardziej zadowala mnie efekt 30 gramów soli na litr wody. Taka solanka zabezpiecza ogórki przed szkodliwymi bakteriami i grzybami, ogórki są smaczniejsze i bardziej chrupiące. Przetestowane! Ostatnią sprawą są przyprawy, ja do standardowego kopru, czosnku i chrzanu używam jeszcze młodej cebulki i gorczycy.
Zobacz też mój nowy przepis na ogórki MAŁOSOLNE KIMCHI z imbirem i chilli.

Składniki

Małosolne

  • duży słoik lub beczka
  • świeże ogórki gruntowe
  • solanka (litr wody źródlanej i 30 gramów soli)
  • 4 ząbki czosnku na kilogram ogórków
  • 50 g chrzanu na kilogram ogórków
  • 2 młode cebulki na kilogram ogórków
  • 2 łodygi kopru na kilogram ogórków
  • łyżka gorczycy na kilogram ogórków

Wykonanie

  1. Ogórki dokładnie wymyj i wstaw do ziemnej wody na kilka godzin.
  2. Sporządź solankę. Dodaj 30 gramów soli na litr wody. Litr solanki powinien wystarczyć na kilogram ogórków, ale bezpiecznie zrobić litr więcej zalewy.
  3. Wymyj i pokrój wszystkie przyprawy. W słoiku lub beczce okładaj obok siebie ogórki, koper, czosnek, chrzan, cebulę i gorczycę.
  4. Zalej ciepłą solanką tak, żeby żaden ogórek ani przyprawa nie wypływały ponad lustro wody (inaczej ogórki się zepsują).
  5. Najlepsze ogórki są po 24 godzinach i na następny dzień. Żeby zahamować proces przełóż drugiego dnia ogórki do lodówki i ciesz się ich smakiem jeszcze tydzień.

Jestem wielkim fanem ogórków małosolnych. Pamiętam czasy, gdy mama robiła je w kamionkowej beczce. Dziwnym trafem, ogórki znikały już pierwszego dnia. Podjadałem je w stanie półsurowym, by z godziny na godzinę samemu smakować postępy magicznego procesu. Oczywiście prawie nic nie zostało do trzeciego dnia, kiedy miały być gotowe. Cóż, byłem w stanie się poświęcić i doświadczyć ostracyzmu rodziny.

10 comments on “Idealne ogórki małosolne”

  1. To kilka porad od wujka Tomka ;):
    Jedna duża łyżka idzie zawsze na 1l wody.
    Warto dodać, że po 8-10h warto trzymać je już na stałe w lodówce. Dzięki temu będą "małosolne" do tygodnia a nie już kiszone na drugi dzień 🙂 W lodówce ogórki nadal spokojnie dojrzewają, ale proces kiszenia jest mocno zahamowany.
    Na dół można dawać całe ogórki, w środek połówki a na wierzch pokrojone w ćwiartki, dzięki temu cały tydzień będziemy systematycznie jeść ogórki o podobnym stopniu "gotowości".
    Lepiej zalewać je letnią, ciepła sprawi że owszem szybciej dojdą na start ale też krócej będą małosolne a zaczną się kisić.
    Ja tam takie 6-8h na powietrzu i na noc do lodówki jem już następnego dnia na śniadanie i to jest optymalny poziom "małosolności" 😀

    1. Dzięki za cenne porady. Widać lata doświadczenia w kiszeniu 🙂
      U mnie taka piątka jest już skończona do 3-go dnia, ale spróbuję je przenieść do lodówki jeśli zostaną.
      Dodaję 1 łyżkę więcej, ponieważ większa ilość soli konserwuje i tak jak piszesz dłużej są małosolne.
      Co do delikatnego kiszenia zastanawiam się jeszcze nad kapustą, ale taką którą można dostać u "Chińczyka". Słyszałem, że jest delikatnie kiszona, przez dzień lub dwa. Poszukam więcej informacji, najlepiej u źródła 😉

      1. Ja więcej już nie dodaję, bo wtedy są zbyt słone, na trzymanie w lodówce.
        Hmm i teraz doczytałem, ja stosuję sól kamienną, bo tak kazała babcia 😉 sól morska może być mniej słona, w sumie nie wiem.
        Uuu tak, młoda kapustka, to nawet nie kiszenie tylko "przegryzienie" 1-2 dniowe i też można na stół potarkować ogórka małosolnego dla lepszego bukietu 😀
        Aż się głodny zrobiłem 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab