informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…
11 maja, 2023

Szparagi - najważniejsze fakty, jak kupować i przechowywać

Szparagi to wieloletnia bylina z tej samej grupy liliopodbnych,
co cebula, czosnek czy imbir. Została udomowiona ok. 5000 lat temu w rejonie basenu Morza Śródziemnego, ale rośnie dziko praktycznie w Europie, Północnej Afryce i Bliskim Wschodzie. Co ciekawe, zjadamy tylko młode pędy szparagów i mało kto miał okazję widzieć je w postaci dorosłej.

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź też inne, darmowe przepisy na szparagi.

 


Kiedy jest sezon na szparagi?

W Polsce szparagi gruntowe dostępne są od końca kwietnia nawet do początku lutego. Sezon w ostatnich latach, dzięki doświadczeniu rolników, nieco się wydłużył. Odpowiednie przechowywanie w chłodniach także pozwala cieszyć się wiosennymi warzywami o wiele dłużej.

Jakie są rodzaje szparagów?

Białe, które są zwykle najgrubsze i mają łykowatą skórkę, dlatego trzeba je obierać przed ugotowaniem. Są białe ponieważ uprawia się je pod pryzmą z ziemi oraz dodatkowo przykrywa czarną folią, żeby słońce nie zmieniło ich koloru. Białe szparagi kochają towarzystwo masła.

Zielone, czyli białe szparagi, którym pozwolono opalać się na słońcu, dzięki czemu zachodzi proces fotosyntezy i zabarwienia na zielono. Są delikatniejsze i nie trzeba ich zwykle obierać. Można jeść na surowo, choć najlepiej smakują z grilla

Fioletowe, to ponoć najtrudniejsza w uprawie odmiana, ponieważ istnieje bardzo krótki okres, kiedy można je zbierać. W innym wypadku zmieniają kolor na zielony. W smaku praktycznie nie różnią się od zielonych. Fioletowy kolor zanika podczas obróbki termicznej, dlatego najlepiej jeść je na surowo.

Oliwkowe, czyli dalej zielone szparagi, ale o trochę łagodniejszym kolorze. W smaku delikatniejsze i zdecydowanie posiadające mniej błonnika. Jedzone na surowo przypominają w smaku zielony groszek. Dosyć rzadkie w handlu.

Kiedy i jak kupować szparagi?

Szparagi kupujemy tylko w sezonie i tylko polskie, ponieważ mają wtedy dobrą cenę i są najsmaczniejsze. Szczyt sezonu przypada na przełom maja i czerwca. Wtedy właśnie targowiska uginają się od szparagów i można myśleć o robieniu zapasów i przetworów.

Po szparagi do bezpośredniej konsumpcji przychodzimy możliwie jak najwcześniej, a do przetworów jak najpóźniej, wtedy kupując kilka pęczków możemy liczyć na rabat u sprzedawcy, a lekkie“zmęczenie” warzyw nie będzie nam doskwierało.

Jak przechowywać szparagi?

Szparagi wytrzymają leżenie na blacie kuchennym przez 2, maksymalnie 3 dni, dlatego najlepiej przechowywać je w lodówce. Polecam zawinąć szparagi w kilka warstw ręcznika papierowego, który zwilżamy. Zawijamy grubiej u dołu, odsłaniając końcówki, które nie lubią być moczone, ponieważ zaczynają gnić. Jeśli
się to nam przydarzy, po prostu odcinamy końcówkę. Tak przechowywane szparagi zachowają swoją jędrność przez tydzień, ale nie trzymajmy ich dłużej niż 10-12 dni.

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.


Sprawdź przepisy >


Jak pokroić szparagi?

Jak widać na załączonym obrazku, kroić można w każdym kierunku. Każdy rodzaj i wielkość cięcia może być wykorzystywany do innych dań. Godnym uwagi jest sposób krojenia na bardzo cienkie plastry za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. Takich pasków można z powodzeniem używać na pizzy. Obierków z białych szparagów nie wyrzucamy, ponieważ po ususzeniu posłużą nam do zrobienia proszku szparagowego, który jest świetną przyprawą.

Bardzo ciekawy efekt daje pokrojenie cienkich, zielonych szparagów na cieniutkie talarki, grubości 1-2 mm. Sprawdzą się wtedy jako surówka lub ozdoba innego dnia.

Dlaczego mocz pachnie inaczej po zjedzeniu szparagów?

Przeczytałem, że naukowcy dalej nie rozwiązali tej odwiecznej zagadki ludzkości, w szczególności, że pewnie mieli ważniejsze sprawy na głowie. Faktem jest jednak, że ok. połowa populacji ma genetyczny czynnik uwalniający do moczu charakterystyczny związek zapachowy.

Czy można przedłużyć szparagowy sezon?

Tak, na przykład dzięki moim pomysłom na szparagi, chociaż ja generalnie nie polecam robienia wielkich zapasów na zimę. Cieszmy się, że sezon trwa tak krótko i dajmy sobie kolejną szansę za rok. Polecam zużywanie “słoików” najpóźniej do wczesnej jesieni.


MOŻE CIE ZAINTERESOWAĆ

Czosnek niedźwiedzi - Co warto o nim wiedzieć?

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina z rodziny amarylkowatych, która rośnie dziko w wilgotnych lasach lasach i na łąkach Europy…
zobacz wpis

Podsumowanie roku Magicznego Składnika i gastro trendy | Polski Obiad 2022

Moje osobiste podsumowanie 2022 U mnie działo się jak zwykle sporo. 2022 to już 10 rok, jak zajmuję się projektem…
zobacz wpis

Grillowanie wołowiny w żarze z ogniska (6 sposobów)

Po co w ogóle grillować w żarze z ogniska? Po pierwsze, dla zabawy. Dlaczego pozbawiać się tego pierwotnego instynktu ujarzmiania…
zobacz wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab