informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
11 maja, 2023

Szparagi - najważniejsze fakty, jak kupować i przechowywać

Szparagi to wieloletnia bylina z tej samej grupy liliopodbnych,
co cebula, czosnek czy imbir. Została udomowiona ok. 5000 lat temu w rejonie basenu Morza Śródziemnego, ale rośnie dziko praktycznie w Europie, Północnej Afryce i Bliskim Wschodzie. Co ciekawe, zjadamy tylko młode pędy szparagów i mało kto miał okazję widzieć je w postaci dorosłej.

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź też inne, darmowe przepisy na szparagi.

 


Kiedy jest sezon na szparagi?

W Polsce szparagi gruntowe dostępne są od końca kwietnia nawet do początku lutego. Sezon w ostatnich latach, dzięki doświadczeniu rolników, nieco się wydłużył. Odpowiednie przechowywanie w chłodniach także pozwala cieszyć się wiosennymi warzywami o wiele dłużej.

Jakie są rodzaje szparagów?

Białe, które są zwykle najgrubsze i mają łykowatą skórkę, dlatego trzeba je obierać przed ugotowaniem. Są białe ponieważ uprawia się je pod pryzmą z ziemi oraz dodatkowo przykrywa czarną folią, żeby słońce nie zmieniło ich koloru. Białe szparagi kochają towarzystwo masła.

Zielone, czyli białe szparagi, którym pozwolono opalać się na słońcu, dzięki czemu zachodzi proces fotosyntezy i zabarwienia na zielono. Są delikatniejsze i nie trzeba ich zwykle obierać. Można jeść na surowo, choć najlepiej smakują z grilla

Fioletowe, to ponoć najtrudniejsza w uprawie odmiana, ponieważ istnieje bardzo krótki okres, kiedy można je zbierać. W innym wypadku zmieniają kolor na zielony. W smaku praktycznie nie różnią się od zielonych. Fioletowy kolor zanika podczas obróbki termicznej, dlatego najlepiej jeść je na surowo.

Oliwkowe, czyli dalej zielone szparagi, ale o trochę łagodniejszym kolorze. W smaku delikatniejsze i zdecydowanie posiadające mniej błonnika. Jedzone na surowo przypominają w smaku zielony groszek. Dosyć rzadkie w handlu.

Kiedy i jak kupować szparagi?

Szparagi kupujemy tylko w sezonie i tylko polskie, ponieważ mają wtedy dobrą cenę i są najsmaczniejsze. Szczyt sezonu przypada na przełom maja i czerwca. Wtedy właśnie targowiska uginają się od szparagów i można myśleć o robieniu zapasów i przetworów.

Po szparagi do bezpośredniej konsumpcji przychodzimy możliwie jak najwcześniej, a do przetworów jak najpóźniej, wtedy kupując kilka pęczków możemy liczyć na rabat u sprzedawcy, a lekkie“zmęczenie” warzyw nie będzie nam doskwierało.

Jak przechowywać szparagi?

Szparagi wytrzymają leżenie na blacie kuchennym przez 2, maksymalnie 3 dni, dlatego najlepiej przechowywać je w lodówce. Polecam zawinąć szparagi w kilka warstw ręcznika papierowego, który zwilżamy. Zawijamy grubiej u dołu, odsłaniając końcówki, które nie lubią być moczone, ponieważ zaczynają gnić. Jeśli
się to nam przydarzy, po prostu odcinamy końcówkę. Tak przechowywane szparagi zachowają swoją jędrność przez tydzień, ale nie trzymajmy ich dłużej niż 10-12 dni.

Sprawdź też mój eBook z 30 przepisami na szparagi.


Sprawdź przepisy >


Jak pokroić szparagi?

Jak widać na załączonym obrazku, kroić można w każdym kierunku. Każdy rodzaj i wielkość cięcia może być wykorzystywany do innych dań. Godnym uwagi jest sposób krojenia na bardzo cienkie plastry za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. Takich pasków można z powodzeniem używać na pizzy. Obierków z białych szparagów nie wyrzucamy, ponieważ po ususzeniu posłużą nam do zrobienia proszku szparagowego, który jest świetną przyprawą.

Bardzo ciekawy efekt daje pokrojenie cienkich, zielonych szparagów na cieniutkie talarki, grubości 1-2 mm. Sprawdzą się wtedy jako surówka lub ozdoba innego dnia.

Dlaczego mocz pachnie inaczej po zjedzeniu szparagów?

Przeczytałem, że naukowcy dalej nie rozwiązali tej odwiecznej zagadki ludzkości, w szczególności, że pewnie mieli ważniejsze sprawy na głowie. Faktem jest jednak, że ok. połowa populacji ma genetyczny czynnik uwalniający do moczu charakterystyczny związek zapachowy.

Czy można przedłużyć szparagowy sezon?

Tak, na przykład dzięki moim pomysłom na szparagi, chociaż ja generalnie nie polecam robienia wielkich zapasów na zimę. Cieszmy się, że sezon trwa tak krótko i dajmy sobie kolejną szansę za rok. Polecam zużywanie “słoików” najpóźniej do wczesnej jesieni.


MOŻE CIE ZAINTERESOWAĆ

Czosnek niedźwiedzi - Co warto o nim wiedzieć?

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina z rodziny amarylkowatych, która rośnie dziko w wilgotnych lasach lasach i na łąkach Europy…
zobacz wpis

Moje drogie robaczki

Moje drogie robaczki, właśnie wystartowałem z nową odsłoną bloga. Wśród ponad 300 przepisów nie znajdziecie niestety sposobów na przygotowanie owadów,…
zobacz wpis

Podsumowanie roku Magicznego Składnika i gastro trendy | Polski Obiad 2022

Moje osobiste podsumowanie 2022 U mnie działo się jak zwykle sporo. 2022 to już 10 rok, jak zajmuję się projektem…
zobacz wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab