powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
2-4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Bakłażan w chrupiącej panierce chodził za mną od dawna. Zobaczyłem ten pomysł w szortach na You Tube i zapisałem w swojej głowie do zrobienia. Jak pewnie dobrze wiecie, bakłażan uważam za superwarzywo i mam na niego kilka sprowadzonych przepisów. Do tego nie miałem pojęcia jak nazwać ten zacny koncept, więc poprosiłem moją społeczność. Powstały dziesiątki świetnych nazw, ale to właśnie BAKŁAŻANICA (była też wersja bakłażarnica) skradła moje serce. Dokładnie o to chodzi, jest to bakłażan, ale wygląda jak ośmiornica w panierce.

Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga jednej, mało intuicyjnej czynności. Bakłażana po pokrojeniu w słupki trzeba jeszcze namoczyć w wodzie z solą i cytryną. Dzięki temu warzywo będzie elastyczne, doprawione na słono i nam nie ściemnieje (choć to jest mniej ważne, bo i tak je panierujemy). Nie bójcie się, że zbytnio nasiąknie wodą, bo możemy po prostu odcisnąć jej nadmiar, a woda w bakłażanie sprawi, że podczas smażenia nie nasiąknie tak wodą. Po prostu wydostająca się para wodna będzie tworzyła ciśnienie, które powstrzyma nasiąkanie. Nie oszukujmy się jednak, że jest to danie dietetyczne.

Na koniec warto jeszcze bakłażarnicę jakoś doprawić, polać sosem, zjeść z dipem. To już zostawiam waszej inwencji. Napiszcie w komentarzach na co się zdecydowaliście. Ja polałem stopionym serem raclette i smażoną na chrupiąco szałwią.

Składniki

Składniki na 2 sztuki

  • 2 średnie bakłażany
  • 3 litry wody + 3 łyżeczki soli morskiej i sok z jednej cytryny
  • skrobia ziemniaczana
  • bułka tarta
  • 2 jajka + sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • ręczniki papierowe

Wykonanie

Odmierzamy 3 litry wody i rozpuszczamy sól i sok z cytryny. Bakłażany obieramy zostawiąc ogonki. Kroimy w ok. 1,5 cm plastry, a potem w słupki. Uważamy, żeby nie przeciąć do końca, żeby te słupki trzymały się na końcówce bakłażana. Przenosimy do kąpieli i przyciskamy czymś cięższym, żeby nie wypływały. Marynujemy w ten sposób ok. godziny. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody za pomocą kuchennej ściereczki lub ręczników papierowych, w które zawijamy i wyciskamy po prostu jak... mopa ;-).

Panierujemy klasycznie. Ja na początku oprószam dokładnie w skrobi ziemniaczanej, ale może być też pszenna. Następnie roztrzepujemy jajka i doprawiamy je. Za pomocą pędzla smarujemy każdy kawałek bakłażanicy i następnie obsypujemy obficie bułką tartą. Staramy się, żeby panierka dotarła w każde docięte miejsce. Rozgrzewamy olej do ok. 170 stopni i smażymy na złoto. Zwykle zajmuje to od 5 do 10 minut. Odsączamy na ręcznikach papierowych i doprawiamy po swojemu. Zwykle wystarczy zwykła sól w płatkach Maldon.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab