informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Czas
przygotowania
45 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Moja obsesja na punkcie bakłażanów trwa w najlepsze. Już teraz zapraszam was na przepis na chińskie bakłażany w lepkim sosie yu xiang qiezi, czy mój autorski pomysł na długo pieczony  w niskiej temperaturze bakłażan w miso. Tym razem, ostatnia wycieczka na grecką wyspę Rodos spowodowała nawrót tej "psiankowej" fascynacji.

W Grecji byłem wcześniej tylko w Atenach (zobacz film) i tamta podróż zaowocowała przepisem na małe pączki lukumades o smaku tradycyjnego, greckiego  deseru, czyli jogurt z miodem i orzechami włoskimi. Tymczasem na Rodos, zaraz obok uroczej mieściny Lindos, w Kalathos znaleźliśmy prowadzoną przez rodzinę tawernę Alli Fasi 1907. Co ciekawe, mają tam dolmy zawinięte nie tylko w liście winogron, ale także w kapustę. W większym zamówieniu znalazła się sałatka z bakłażana, którą zamówiliśmy na wyraźne polecenie pana kelnera. Na stole wylądowała miseczka z drobno pokrojonym, mięciutkim bakłażanem, który smakował oliwą, czosnkiem i delikatnie octem winnym. Proste, ale każdy kolejny kęs nie nudził. Później zapytałem jak to robią i oczywiście zaczynają od opalenia bakłażana nad ogniem, dzięki czemu Melitzanosalata zyskuje ten charakterystyczny aromat. Trzeba też wyjaśnić, że Melitzano oznacza po prostu bakłażana. Już podczas kolacji stwierdziłem, że będę chciał odtworzyć te smaki na moim blogu.

Może jesteście ciekawi co z taką melitzanosalata można w ogóle zrobić? Przede wszystkim może być używana jak wszelakie pasty typu hummus, babaganoush czy smalec z fasoli. Ja lubię zrobić z tej sałatki część większego meze lub skomponować zdrowego bowla na kolację na kanapie. Można też użyć jako sosu do gyrosu czy souvlaki. Wybór należy wiecie do kogo.

Składniki

Składniki na 4 porcje

  • 3 średnie bakłażany
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku (1 łyżeczka posiekanego)
  • 30-50 ml oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny + skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • 1-2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka płatków chilli (ja dałem gochugaru)
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczka soli morskiej
  • opcjonalnie: odrobina dobrego oregano, odrobina kminu rzymskiego lub sumaku

Dodatki

Wykonanie

1. Co do obróbki bakłażana można to zrobić na 4 sposoby:

  • Upiec na grillu
  • Upiec/opalić nad palnikiem na kuchence gazowej
  • Upiec w piekarniku
  • Upiec w air fryerze, co ja właśnie zrobiłem.

W lecie, jeśli miałbym możliwość to pewnie bym wrzucił na mocno rozgrzanego grilla, żeby skórka się zwęgliła, a bakłażan był miękki w środku.

Bakłażany pieczemy ze skórką do miękkości. W Air fryerze zajęło mi to ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. W piekarniku może to zająć odrobinę dłużej, ale polecam ustawić maksymalną temperaturę, żeby skórka się zwęgliła.

2. Następnie usuwamy skórkę lub wydrążamy miąższ. Odciskamy na sicie nadmiar płynu i siekamy nożem. Mogą zostać grubsze kawałki, można też przesiekać bardzo drobno jeśli chcemy używać melitzanosalata jako dipu czy smarowidła.

3. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną drobno czerwoną cebulę, starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki, oliwę, skórkę i sok z cytryny, ocet, sól, pieprz, jakieś płatki chilli (może być opcjonalnie). Opcjonalnie też można dodać nieco oregano, sumaku czy kminu rzymskiego. Mieszamy wszystko delikatnie i przekładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się połączyły. Można trzymać w słoiku w lodówce ok. 1 tygodnia. Można też zapasteryzować.

Na talerzu sałatkę dekorujemy oliwkami kalamata, odrobiną pokruszonej fety i natką pietruszki.

Moja obsesja na punkcie bakłażanów trwa w najlepsze. Już teraz zapraszam was na przepis na chińskie bakłażany w lepkim sosie yu xiang qiezi, czy mój autorski pomysł na długo pieczony  w niskiej temperaturze bakłażan w miso. Tym razem, ostatnia wycieczka na grecką wyspę Rodos spowodowała nawrót tej "psiankowej" fascynacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab