promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Pity na zakwasie (do hummusu lub faszerowania)

Czas
przygotowania
12 godzin
Liczba
porcji
8 placków
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Dlaczego robić pity na zakwasie? Bo są smaczniejsze, zdrowsze od naturalnej fermentacji i tak samo proste w wykonaniu. Ja zrobiłem je już dwa razy i wyszły tak samo dobre. Pity pięknie puchną pod wpływem temperatury, długo zachowują świeżość i można je mrozić.

Dlaczego robić pity na zakwasie? Bo są smaczniejsze, zdrowsze od naturalnej fermentacji i tak samo proste w wykonaniu. Ja zrobiłem je już dwa razy i wyszły tak samo dobre. Pity pięknie puchną pod wpływem temperatury, długo zachowują świeżość i można je mrozić.

Idealne do humusu, innych past i do faszerowania jak kebab czy zawijania jak souvlaki.
Sprawdź mój przepis na hummus, na hummus z groszku i pastę z pieczonej papryki.

Składniki

Ciasto na 8 placków

  • 50 gramów aktywnego zakwasu żytniego (przeczytaj tutaj jak to zrobić)
  • 400 gramów pszennej mąki chlebowej (przemiał od 500 do 750 - ja użyłem 650)
  • 50 gramów pszennej mąki pełnoziarnistej 2000
  • 230 ml wody (temperatura otoczenia
  • 20 ml oliwy
  • 10 gramów soli morskiej
  • 10 gramów cukru
  • mąka ziemniaczana lub ryżowa do podsypywania

Sprzęt

  • stolnica
  • wałek
  • miska
  • folia spożywcza
  • piekarnik

Wykonanie

  1. Przygotowanie pit i pieczenie jest bardzo proste. W małym rondlu podgrzej wodę i rozpuść sól z cukrem. Ostudź do temperatury otoczenia. Dodaj zakwas do płynu i wymieszaj. W misce wymieszaj wszystkie mąki. Dzięki dodatkowi mąki razowej pita będzie smaczniejsza i będzie się lepiej rozwałkowywać. Wlej płyn do mąki i wymieszaj tylko do czasu połączenia mąki z wodą. Przykryj miskę folią lub mokrą ścierką i odstaw na minimum 30 minut do godziny. Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj dłońmi kilka minut na gładkie ciasto. Akurat kiedy oliwa się wchłonie powinno wystarczyć. Uformuj kulę i przykryj na kolejne 30 minut do godziny.
  2. Następnie wyciągnij kulę na stolnicę i rozpłaszcz. Nożem pokrój na 8 równych części (jak pizzę). Z każdej części uformuj kulkę. Obtocz kulkę w mące ziemniaczanej lub ryżowej i układaj na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe kule przykryj papierem do pieczenia i przykryj szczelnie folią. Odstaw na 2-3 godziny do wstępnej fermentacji w temperaturze otoczenia. Następnie wstaw do lodówki na ok. 8 godzin.
  3. Wyciągnij ciasto z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Kulki powinny urosnąć minimum o połowę. Nagrzej piekarnik do 230-250 stopni. Ja wstawiłem moją żeliwną blachę do pieczenia pizzy. Może być też jakakolwiek blacha do pieczenia. Każdą kulkę rozwałkuj na grubość ok 3 mm i wstaw do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. W tym czasie pita powinna napęcznieć i zacząć się rumienić. Obserwuj kiedy najlepiej wyciągnąć pitę. Nie powinna być za bardzo spieczona i chrupiąca. Taką pitę można później "odświeżać" wstawiając przed podaniem na chwilę do gorącego piekarnika. Można mrozić.
    Pita najlepiej smakuje z hummusem z tego przepisu.

Dlaczego robić pity na zakwasie? Bo są smaczniejsze, zdrowsze od naturalnej fermentacji i tak samo proste w wykonaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab