informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Pity na zakwasie (do hummusu lub faszerowania)

Czas
przygotowania
12 godzin
Liczba
porcji
8 placków
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Dlaczego robić pity na zakwasie? Bo są smaczniejsze, zdrowsze od naturalnej fermentacji i tak samo proste w wykonaniu. Ja zrobiłem je już dwa razy i wyszły tak samo dobre. Pity pięknie puchną pod wpływem temperatury, długo zachowują świeżość i można je mrozić.

Dlaczego robić pity na zakwasie? Bo są smaczniejsze, zdrowsze od naturalnej fermentacji i tak samo proste w wykonaniu. Ja zrobiłem je już dwa razy i wyszły tak samo dobre. Pity pięknie puchną pod wpływem temperatury, długo zachowują świeżość i można je mrozić.

Idealne do humusu, innych past i do faszerowania jak kebab czy zawijania jak souvlaki.
Sprawdź mój przepis na hummus, na hummus z groszku i pastę z pieczonej papryki.

Składniki

Ciasto na 8 placków

  • 50 gramów aktywnego zakwasu żytniego (przeczytaj tutaj jak to zrobić)
  • 400 gramów pszennej mąki chlebowej (przemiał od 500 do 750 - ja użyłem 650)
  • 50 gramów pszennej mąki pełnoziarnistej 2000
  • 230 ml wody (temperatura otoczenia
  • 20 ml oliwy
  • 10 gramów soli morskiej
  • 10 gramów cukru
  • mąka ziemniaczana lub ryżowa do podsypywania

Sprzęt

  • stolnica
  • wałek
  • miska
  • folia spożywcza
  • piekarnik

Wykonanie

  1. Przygotowanie pit i pieczenie jest bardzo proste. W małym rondlu podgrzej wodę i rozpuść sól z cukrem. Ostudź do temperatury otoczenia. Dodaj zakwas do płynu i wymieszaj. W misce wymieszaj wszystkie mąki. Dzięki dodatkowi mąki razowej pita będzie smaczniejsza i będzie się lepiej rozwałkowywać. Wlej płyn do mąki i wymieszaj tylko do czasu połączenia mąki z wodą. Przykryj miskę folią lub mokrą ścierką i odstaw na minimum 30 minut do godziny. Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj dłońmi kilka minut na gładkie ciasto. Akurat kiedy oliwa się wchłonie powinno wystarczyć. Uformuj kulę i przykryj na kolejne 30 minut do godziny.
  2. Następnie wyciągnij kulę na stolnicę i rozpłaszcz. Nożem pokrój na 8 równych części (jak pizzę). Z każdej części uformuj kulkę. Obtocz kulkę w mące ziemniaczanej lub ryżowej i układaj na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe kule przykryj papierem do pieczenia i przykryj szczelnie folią. Odstaw na 2-3 godziny do wstępnej fermentacji w temperaturze otoczenia. Następnie wstaw do lodówki na ok. 8 godzin.
  3. Wyciągnij ciasto z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Kulki powinny urosnąć minimum o połowę. Nagrzej piekarnik do 230-250 stopni. Ja wstawiłem moją żeliwną blachę do pieczenia pizzy. Może być też jakakolwiek blacha do pieczenia. Każdą kulkę rozwałkuj na grubość ok 3 mm i wstaw do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. W tym czasie pita powinna napęcznieć i zacząć się rumienić. Obserwuj kiedy najlepiej wyciągnąć pitę. Nie powinna być za bardzo spieczona i chrupiąca. Taką pitę można później "odświeżać" wstawiając przed podaniem na chwilę do gorącego piekarnika. Można mrozić.
    Pita najlepiej smakuje z hummusem z tego przepisu.

Dlaczego robić pity na zakwasie? Bo są smaczniejsze, zdrowsze od naturalnej fermentacji i tak samo proste w wykonaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab