Limonkowy hummus z zielonego groszku
Uwielbiam robić hummus i nadawać mu kolejnych warstw smaku dzięki przyprawom. Lubię też eksperymentować z głównym składnikiem, który jest nośnikiem smaku. Tym razem skorzystałem z sezonu na zielony groszek, ale możecie kupić też zielony groszek mrożony lub suszony (lecz nie taki żółty suszony na grochówkę). Tym razem poszedłem w letnią świeżość i nadałem hummusowi z zielonego groszku świeżego, limonkowego smaku.
Dziękuję za pomoc w sesji Agacie z bloga AgataBerry.pl
Zobacz też mój przepis na klasyczny hummus.
- Składniki
- Sprzęt
- 500 gramów groszku (świeżego, mrożonego lub 250 gramów suszonego)
- 2-3 limonki
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini lub zmielonego sezamu
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki chilli
- po pół łyżeczki zmielonego kuminu i kolendry
- sól i pieprz do smaku
- pietruszka i świeże chilli do ozdoby
Wykonanie:
- Świeży groszek opłucz/zamrożony rozmroź/suszony namocz przez 12 godzin w wodzie z łyżeczką sody i ugotuj do miękkości i wystudź.
- Przesyp groszek do wysokiego naczynia. Dodaj skórkę i sok z 2 limonek (jedną zostaw do dekoracji i skropienia sokiem na koniec). Dodaj oliwę, tahini, starty czosnek, chilli, kumin i kolendrę. Zblenduj na gładką pastę dodając około pół szklanki wody, żeby uzyskać odpowiednią, kemową konsystencję. Na koniec dopraw solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością skórki z limonki i soku.
- Ułóż na płaskim talerzu. Skrop oliwą i sokiem z limonki. Podawaj z pietruszką i świeżą papryka chilli.
Podsumowanie

Nazwa przepisu
Limonkowy hummus z zielonego groszku
Opublikowany
Total
Średnia ocena





Komentarze