promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Limonkowy hummus z zielonego groszku

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Uwielbiam robić hummus i nadawać mu kolejnych warstw smaku dzięki przyprawom. Lubię też eksperymentować z głównym składnikiem, który jest nośnikiem smaku. Tym razem skorzystałem z sezonu na zielony groszek, ale możecie kupić też zielony groszek mrożony lub suszony (lecz nie taki żółty suszony na grochówkę). Tym razem poszedłem w letnią świeżość i nadałem hummusowi z zielonego groszku świeżego, limonkowego smaku.
Dziękuję za pomoc w sesji Agacie z bloga AgataBerry.pl
Zobacz też mój przepis na klasyczny hummus.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Świeży groszek opłucz/zamrożony rozmroź/suszony namocz przez 12 godzin w wodzie z łyżeczką sody i ugotuj do miękkości i wystudź.
  2. Przesyp groszek do wysokiego naczynia. Dodaj skórkę i sok z 2 limonek (jedną zostaw do dekoracji i skropienia sokiem na koniec). Dodaj oliwę, tahini, starty czosnek, chilli, kumin i kolendrę. Zblenduj na gładką pastę dodając około pół szklanki wody, żeby uzyskać odpowiednią, kemową konsystencję. Na koniec dopraw solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością skórki z limonki i soku.
  3. Ułóż na płaskim talerzu. Skrop oliwą i sokiem z limonki. Podawaj z pietruszką i świeżą papryka chilli.

Hummus z zielonego groszku-4 Hummus z zielonego groszku-11 Hummus z zielonego groszku-8 Hummus z zielonego groszku-7 Hummus z zielonego groszku-6 Hummus z zielonego groszku-5 Hummus z zielonego groszku-10 Hummus z zielonego groszku-3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab