powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Limonkowy hummus z zielonego groszku

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Uwielbiam robić hummus i nadawać mu kolejnych warstw smaku dzięki przyprawom. Lubię też eksperymentować z głównym składnikiem, który jest nośnikiem smaku. Tym razem skorzystałem z sezonu na zielony groszek, ale możecie kupić też zielony groszek mrożony lub suszony (lecz nie taki żółty suszony na grochówkę). Tym razem poszedłem w letnią świeżość i nadałem hummusowi z zielonego groszku świeżego, limonkowego smaku.
Dziękuję za pomoc w sesji Agacie z bloga AgataBerry.pl
Zobacz też mój przepis na klasyczny hummus.

Składniki

Składniki

  • 500 gramów groszku (świeżego, mrożonego lub 250 gramów suszonego)
  • 2-3 limonki
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini lub zmielonego sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki chilli
  • po pół łyżeczki zmielonego kuminu i kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka i świeże chilli do ozdoby

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Świeży groszek opłucz/zamrożony rozmroź/suszony namocz przez 12 godzin w wodzie z łyżeczką sody i ugotuj do miękkości i wystudź.
  2. Przesyp groszek do wysokiego naczynia. Dodaj skórkę i sok z 2 limonek (jedną zostaw do dekoracji i skropienia sokiem na koniec). Dodaj oliwę, tahini, starty czosnek, chilli, kumin i kolendrę. Zblenduj na gładką pastę dodając około pół szklanki wody, żeby uzyskać odpowiednią, kemową konsystencję. Na koniec dopraw solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością skórki z limonki i soku.
  3. Ułóż na płaskim talerzu. Skrop oliwą i sokiem z limonki. Podawaj z pietruszką i świeżą papryka chilli.

Hummus z zielonego groszku-4 Hummus z zielonego groszku-11 Hummus z zielonego groszku-8 Hummus z zielonego groszku-7 Hummus z zielonego groszku-6 Hummus z zielonego groszku-5 Hummus z zielonego groszku-10 Hummus z zielonego groszku-3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab