informacja
Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przechrupiące gratin ziemniaczane
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Kartacze po syczuańsku
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Limonkowy hummus z zielonego groszku

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Uwielbiam robić hummus i nadawać mu kolejnych warstw smaku dzięki przyprawom. Lubię też eksperymentować z głównym składnikiem, który jest nośnikiem smaku. Tym razem skorzystałem z sezonu na zielony groszek, ale możecie kupić też zielony groszek mrożony lub suszony (lecz nie taki żółty suszony na grochówkę). Tym razem poszedłem w letnią świeżość i nadałem hummusowi z zielonego groszku świeżego, limonkowego smaku.
Dziękuję za pomoc w sesji Agacie z bloga AgataBerry.pl
Zobacz też mój przepis na klasyczny hummus.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Świeży groszek opłucz/zamrożony rozmroź/suszony namocz przez 12 godzin w wodzie z łyżeczką sody i ugotuj do miękkości i wystudź.
  2. Przesyp groszek do wysokiego naczynia. Dodaj skórkę i sok z 2 limonek (jedną zostaw do dekoracji i skropienia sokiem na koniec). Dodaj oliwę, tahini, starty czosnek, chilli, kumin i kolendrę. Zblenduj na gładką pastę dodając około pół szklanki wody, żeby uzyskać odpowiednią, kemową konsystencję. Na koniec dopraw solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością skórki z limonki i soku.
  3. Ułóż na płaskim talerzu. Skrop oliwą i sokiem z limonki. Podawaj z pietruszką i świeżą papryka chilli.

Hummus z zielonego groszku-4 Hummus z zielonego groszku-11 Hummus z zielonego groszku-8 Hummus z zielonego groszku-7 Hummus z zielonego groszku-6 Hummus z zielonego groszku-5 Hummus z zielonego groszku-10 Hummus z zielonego groszku-3



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab