promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Przepis na aromatyczny hummus

Czas
przygotowania
1,5 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Powiadam, że w przypadku hummusu, czyli pasty z ciecierzycy, mógłbym zostać twarzą tego dania. Dlaczego tak lubię hummus? Dlatego, że chłonie smaki, które uwielbiam. Poza ciecierzycą dodaję do niego pastę z sezamu (tahni), skórkę i sok z cytryny, czosnek, oliwę, chilli i siekaną kolendrę. To podstawa, baza. Za każdym razem możesz doprawić inaczej. Bardziej sezamowo, bardziej cytrynowo, ostrzej lub łagodniej. Zależy od twojej zachcianki.
Podstawą hummusu jest ciecierzyca (inaczej cieciorka, chick peas), która jest moją ulubioną rośliną strączkową. Można kupić cieciorkę w puszce, która ma zadowalającą jakość. Lepiej jednak kupić dobrej jakości suche ziarno, namoczyć w wodze sodą i ugotować (soda zmiękcza ziarno, ale nie ma wpływu na smak czy właściwości odżywcze).
Z dodatków polecam domowe placki pita. Zakupiłem ostatnio kamień do pizzy, więc spodziewajcie się przepisu. Uwielbiam posypywać talerz mnóstwem odświeżającej kolendry i dodatkowym plasterkiem cytryny. Świetnie sprawdzają się też dobrej jakości oliwki. Oczywiście towarzystwo dobrego pieczywa i oliwy będzie wskazane. Zapraszam do zabawy z hummusem. Nie będziecie chcieli przestać...

Składniki

Hummus

  • 400 gramów suchej ciecierzycy lub 3 puszki
  • 4-6 łyżek pasty tahini (można więcej jeśli lubicie sezam)
  • 50 ml oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • ok 200 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska / pieprz
  • łyżeczka wędzona papryka
  • łyżka mielonego kuminu
  • topping wg. uznania, oliwa, kolendra, pietruszka, kumin, sumak, cytryna

Wykonanie

  1. Przygotowanie hummusu jest dosyć proste. Sprowadza się do zblendowania ciecierzycy i dodania pozostałych składników. Najlepiej dzień wcześniej zalej ciecierzycę zimną wodą (3x więcej niż ziarna). Niech się moczy min. 12 godzin. Odcedź i gotuj w świeżej wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej i soli morskiej do miękkości (wlej 2 litry wody lub żeby woda zakrywała ciecierzycę). Zblenduj ciecierzycę z oliwą, czosnkiem, tahini, sok i skórkę z cytryny (cytrynę najpierw sparz wrzątkiem, żeby pozbyć się wosku) i dodawaj powoli wodę, aż do uzyskania gładkiej i aksamitnej masy.
  2. Przygotuj wszystkie przyprawy i dodaj ok. 3/4 przygotowanych składników. Dopraw solą i pieprzem. Spróbuj i postaraj się wyczuć, czego brakuje? Każdy dodatek dokładnie wymieszaj łyżką lub blenderem. Dodawaj kolejno pozostałą część składników, by doprawić. Ja lubię czuć smak oliwy i skórki z cytryny, dlatego dodaję ich więcej. Ostateczny charakter hummusu zależy od Ciebie.
  3. Podawaj z ciepłą pitą, świeżym pieczywem, siekaną kolendrą (lub pietruszką), sumakiem, kuminem lub chilli. Smacznego!

10 comments on “Przepis na aromatyczny hummus”

  1. Uwielbiam! 🙂 zamiast cytryny dodaję ocet balsamiczny, za kolor i smak, ale nie każdemu może pasować 🙂 Twój hummus wygląda przepysznie!!! 😀

  2. Ciecierzyca z puszki jest obrzydliwa.
    Tak, przerabialem. Naprawdenie ma wielkiej filozofi w dobowym moczeniu i odpowiednim gotowaniu z odrobina sody...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab