powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Przepis na aromatyczny hummus

Czas
przygotowania
1,5 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Powiadam, że w przypadku hummusu, czyli pasty z ciecierzycy, mógłbym zostać twarzą tego dania. Dlaczego tak lubię hummus? Dlatego, że chłonie smaki, które uwielbiam. Poza ciecierzycą dodaję do niego pastę z sezamu (tahni), skórkę i sok z cytryny, czosnek, oliwę, chilli i siekaną kolendrę. To podstawa, baza. Za każdym razem możesz doprawić inaczej. Bardziej sezamowo, bardziej cytrynowo, ostrzej lub łagodniej. Zależy od twojej zachcianki.
Podstawą hummusu jest ciecierzyca (inaczej cieciorka, chick peas), która jest moją ulubioną rośliną strączkową. Można kupić cieciorkę w puszce, która ma zadowalającą jakość. Lepiej jednak kupić dobrej jakości suche ziarno, namoczyć w wodze sodą i ugotować (soda zmiękcza ziarno, ale nie ma wpływu na smak czy właściwości odżywcze).
Z dodatków polecam domowe placki pita. Zakupiłem ostatnio kamień do pizzy, więc spodziewajcie się przepisu. Uwielbiam posypywać talerz mnóstwem odświeżającej kolendry i dodatkowym plasterkiem cytryny. Świetnie sprawdzają się też dobrej jakości oliwki. Oczywiście towarzystwo dobrego pieczywa i oliwy będzie wskazane. Zapraszam do zabawy z hummusem. Nie będziecie chcieli przestać...

Składniki

Hummus

  • 400 gramów suchej ciecierzycy lub 3 puszki
  • 4-6 łyżek pasty tahini (można więcej jeśli lubicie sezam)
  • 50 ml oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • ok 200 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska / pieprz
  • łyżeczka wędzona papryka
  • łyżka mielonego kuminu
  • topping wg. uznania, oliwa, kolendra, pietruszka, kumin, sumak, cytryna

Wykonanie

  1. Przygotowanie hummusu jest dosyć proste. Sprowadza się do zblendowania ciecierzycy i dodania pozostałych składników. Najlepiej dzień wcześniej zalej ciecierzycę zimną wodą (3x więcej niż ziarna). Niech się moczy min. 12 godzin. Odcedź i gotuj w świeżej wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej i soli morskiej do miękkości (wlej 2 litry wody lub żeby woda zakrywała ciecierzycę). Zblenduj ciecierzycę z oliwą, czosnkiem, tahini, sok i skórkę z cytryny (cytrynę najpierw sparz wrzątkiem, żeby pozbyć się wosku) i dodawaj powoli wodę, aż do uzyskania gładkiej i aksamitnej masy.
  2. Przygotuj wszystkie przyprawy i dodaj ok. 3/4 przygotowanych składników. Dopraw solą i pieprzem. Spróbuj i postaraj się wyczuć, czego brakuje? Każdy dodatek dokładnie wymieszaj łyżką lub blenderem. Dodawaj kolejno pozostałą część składników, by doprawić. Ja lubię czuć smak oliwy i skórki z cytryny, dlatego dodaję ich więcej. Ostateczny charakter hummusu zależy od Ciebie.
  3. Podawaj z ciepłą pitą, świeżym pieczywem, siekaną kolendrą (lub pietruszką), sumakiem, kuminem lub chilli. Smacznego!

10 comments on “Przepis na aromatyczny hummus”

  1. Uwielbiam! 🙂 zamiast cytryny dodaję ocet balsamiczny, za kolor i smak, ale nie każdemu może pasować 🙂 Twój hummus wygląda przepysznie!!! 😀

  2. Ciecierzyca z puszki jest obrzydliwa.
    Tak, przerabialem. Naprawdenie ma wielkiej filozofi w dobowym moczeniu i odpowiednim gotowaniu z odrobina sody...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab