Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Przepis na aromatyczny hummus

Czas
przygotowania
1,5 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Powiadam, że w przypadku hummusu, czyli pasty z ciecierzycy, mógłbym zostać twarzą tego dania. Dlaczego tak lubię hummus? Dlatego, że chłonie smaki, które uwielbiam. Poza ciecierzycą dodaję do niego pastę z sezamu (tahni), skórkę i sok z cytryny, czosnek, oliwę, chilli i siekaną kolendrę. To podstawa, baza. Za każdym razem możesz doprawić inaczej. Bardziej sezamowo, bardziej cytrynowo, ostrzej lub łagodniej. Zależy od twojej zachcianki.
Podstawą hummusu jest ciecierzyca (inaczej cieciorka, chick peas), która jest moją ulubioną rośliną strączkową. Można kupić cieciorkę w puszce, która ma zadowalającą jakość. Lepiej jednak kupić dobrej jakości suche ziarno, namoczyć w wodze sodą i ugotować (soda zmiękcza ziarno, ale nie ma wpływu na smak czy właściwości odżywcze).
Z dodatków polecam domowe placki pita. Zakupiłem ostatnio kamień do pizzy, więc spodziewajcie się przepisu. Uwielbiam posypywać talerz mnóstwem odświeżającej kolendry i dodatkowym plasterkiem cytryny. Świetnie sprawdzają się też dobrej jakości oliwki. Oczywiście towarzystwo dobrego pieczywa i oliwy będzie wskazane. Zapraszam do zabawy z hummusem. Nie będziecie chcieli przestać…


Składniki

Hummus

  • 400 gramów suchej ciecierzycy lub 3 puszki
  • 4-6 łyżek pasty tahini (można więcej jeśli lubicie sezam)
  • 50 ml oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • ok 200 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska / pieprz
  • łyżeczka wędzona papryka
  • łyżka mielonego kuminu
  • topping wg. uznania, oliwa, kolendra, pietruszka, kumin, sumak, cytryna









Wykonanie

  1. Przygotowanie hummusu jest dosyć proste. Sprowadza się do zblendowania ciecierzycy i dodania pozostałych składników. Najlepiej dzień wcześniej zalej ciecierzycę zimną wodą (3x więcej niż ziarna). Niech się moczy min. 12 godzin. Odcedź i gotuj w świeżej wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej i soli morskiej do miękkości (wlej 2 litry wody lub żeby woda zakrywała ciecierzycę). Zblenduj ciecierzycę z oliwą, czosnkiem, tahini, sok i skórkę z cytryny (cytrynę najpierw sparz wrzątkiem, żeby pozbyć się wosku) i dodawaj powoli wodę, aż do uzyskania gładkiej i aksamitnej masy.
  2. Przygotuj wszystkie przyprawy i dodaj ok. 3/4 przygotowanych składników. Dopraw solą i pieprzem. Spróbuj i postaraj się wyczuć, czego brakuje? Każdy dodatek dokładnie wymieszaj łyżką lub blenderem. Dodawaj kolejno pozostałą część składników, by doprawić. Ja lubię czuć smak oliwy i skórki z cytryny, dlatego dodaję ich więcej. Ostateczny charakter hummusu zależy od Ciebie.
  3. Podawaj z ciepłą pitą, świeżym pieczywem, siekaną kolendrą (lub pietruszką), sumakiem, kuminem lub chilli. Smacznego!


Koniecznie spróbuj

10 comments on “Przepis na aromatyczny hummus”

  1. Uwielbiam! 🙂 zamiast cytryny dodaję ocet balsamiczny, za kolor i smak, ale nie każdemu może pasować 🙂 Twój hummus wygląda przepysznie!!! 😀

  2. Ciecierzyca z puszki jest obrzydliwa.
    Tak, przerabialem. Naprawdenie ma wielkiej filozofi w dobowym moczeniu i odpowiednim gotowaniu z odrobina sody…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab