powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Taka sałatka ze szparagów i truskawek ma sens wyłącznie w czerwcu, no może jeszcze pod koniec maja jak dobrze poświeci. Robiłem ją dosyć intuicyjnie już jakieś 10 lat temu. Pewnie przez przypadek dodałem truskawek do świeżo grillowanych szparagów, akurat miałem na balkonie miętę i ostry sos pod ręką. Jednak tak właśnie powstają nowe potrawy i nowe połączenia smakowe. Przez przypadek.

Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego połączenia, to może wydać się wam kontrowersyjne. Jednak tu wszystko gra jak dobra jazzowa orkiestra. Jest roślinna chrupkość zielonych szparagów, są dojrzałe, słodkie truskawki, jest przyrumieniony ser. Są odświeżające zioła, jest oliwa, sok z cytryny i rzecz absolutnie konieczna w tym przepisie - ostry sos w stylu tabasco. Delikatnie pikantny ze zdecydowanie octowym charakterem. Będziecie zdziwieni i mam nadzieję zachwyceni tym smakiem.

Moja czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera świetnie się sprawdzi jako samodzielne danie oraz jako dodatek np. do grilla. Spróbujcie do steka z grilla. Match made in heaven!

Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Składniki

Składniki na 2 porcje

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 500 g dojrzałych truskawek
  • 200 g sera typu halloumi
  • 1 duża dymka (biała i zielona część)
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 2-3 łyżeczki ostrego sosu w typie tabasco
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie

  1. Zielone szparagi płuczemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy w 2-3 części i grillujemy lub smażymy na patelni z oliwą. Na tym samym grillu lub patelni smażymy pokrojony w grubą kostkę ser. Szparagi i ser smażymy do przyrumienienia. Szparagi nawet wcześniej zdejmujemy z ognia, żeby pozostały chrupiące.
  2. Przekładamy do miski razem z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami, posiekaną dymką, miętą, oliwą, ostrym sosem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy wszystko razem i czekamy 5 minut, żeby smaki się połączyły. podajemy niezwłocznie. Nie powinno się tej sałatki przechowywać.
  3. Można posypać Magiczną Posypką do Wszystkiego.

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab