promocja produktowa
4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis - było 172 zł, teraz tylko 137 zł
sprawdź zamknij informację

Sezon na Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Desery / Rabarbar

Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru

Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Taka sałatka ze szparagów i truskawek ma sens wyłącznie w czerwcu, no może jeszcze pod koniec maja jak dobrze poświeci. Robiłem ją dosyć intuicyjnie już jakieś 10 lat temu. Pewnie przez przypadek dodałem truskawek do świeżo grillowanych szparagów, akurat miałem na balkonie miętę i ostry sos pod ręką. Jednak tak właśnie powstają nowe potrawy i nowe połączenia smakowe. Przez przypadek.

Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego połączenia, to może wydać się wam kontrowersyjne. Jednak tu wszystko gra jak dobra jazzowa orkiestra. Jest roślinna chrupkość zielonych szparagów, są dojrzałe, słodkie truskawki, jest przyrumieniony ser. Są odświeżające zioła, jest oliwa, sok z cytryny i rzecz absolutnie konieczna w tym przepisie - ostry sos w stylu tabasco. Delikatnie pikantny ze zdecydowanie octowym charakterem. Będziecie zdziwieni i mam nadzieję zachwyceni tym smakiem.

Moja czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera świetnie się sprawdzi jako samodzielne danie oraz jako dodatek np. do grilla. Spróbujcie do steka z grilla. Match made in heaven!

Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Składniki

Składniki na 2 porcje

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 500 g dojrzałych truskawek
  • 200 g sera typu halloumi
  • 1 duża dymka (biała i zielona część)
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 2-3 łyżeczki ostrego sosu w typie tabasco
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie

  1. Zielone szparagi płuczemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy w 2-3 części i grillujemy lub smażymy na patelni z oliwą. Na tym samym grillu lub patelni smażymy pokrojony w grubą kostkę ser. Szparagi i ser smażymy do przyrumienienia. Szparagi nawet wcześniej zdejmujemy z ognia, żeby pozostały chrupiące.
  2. Przekładamy do miski razem z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami, posiekaną dymką, miętą, oliwą, ostrym sosem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy wszystko razem i czekamy 5 minut, żeby smaki się połączyły. podajemy niezwłocznie. Nie powinno się tej sałatki przechowywać.
  3. Można posypać Magiczną Posypką do Wszystkiego.

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab