powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na pieczone morele z ricottą i migdałami
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Taka sałatka ze szparagów i truskawek ma sens wyłącznie w czerwcu, no może jeszcze pod koniec maja jak dobrze poświeci. Robiłem ją dosyć intuicyjnie już jakieś 10 lat temu. Pewnie przez przypadek dodałem truskawek do świeżo grillowanych szparagów, akurat miałem na balkonie miętę i ostry sos pod ręką. Jednak tak właśnie powstają nowe potrawy i nowe połączenia smakowe. Przez przypadek.

Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego połączenia, to może wydać się wam kontrowersyjne. Jednak tu wszystko gra jak dobra jazzowa orkiestra. Jest roślinna chrupkość zielonych szparagów, są dojrzałe, słodkie truskawki, jest przyrumieniony ser. Są odświeżające zioła, jest oliwa, sok z cytryny i rzecz absolutnie konieczna w tym przepisie - ostry sos w stylu tabasco. Delikatnie pikantny ze zdecydowanie octowym charakterem. Będziecie zdziwieni i mam nadzieję zachwyceni tym smakiem.

Moja czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera świetnie się sprawdzi jako samodzielne danie oraz jako dodatek np. do grilla. Spróbujcie do steka z grilla. Match made in heaven!

Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Składniki

Składniki na 2 porcje

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 500 g dojrzałych truskawek
  • 200 g sera typu halloumi
  • 1 duża dymka (biała i zielona część)
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 2-3 łyżeczki ostrego sosu w typie tabasco
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie

  1. Zielone szparagi płuczemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy w 2-3 części i grillujemy lub smażymy na patelni z oliwą. Na tym samym grillu lub patelni smażymy pokrojony w grubą kostkę ser. Szparagi i ser smażymy do przyrumienienia. Szparagi nawet wcześniej zdejmujemy z ognia, żeby pozostały chrupiące.
  2. Przekładamy do miski razem z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami, posiekaną dymką, miętą, oliwą, ostrym sosem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy wszystko razem i czekamy 5 minut, żeby smaki się połączyły. podajemy niezwłocznie. Nie powinno się tej sałatki przechowywać.
  3. Można posypać Magiczną Posypką do Wszystkiego.

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab