promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z przetworami i przepisami w specjalnej cenie
tylko 29 zł zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Zupa miso, tylko lepsza! Dwa rodzaje
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…

Tabbouleh z pęczakiem, bobem i kwiatami cukinii w piwnej tempurze

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Uwielbiam takie sytuacje. Biorę fajny przepis z innej kultury i wkładam do niego moje ulubione składniki i inwencję. Jedni stwierdzą, że to jest niewybaczalny błąd. Jak można gwałcić klasykę? No, ale czy nie na tym polega rozwój, żeby ciągle próbować czegoś nowego? Dlatego w moim tabbouleh pozostawiłem sam pomysł na sypką sałatkę na bazie zboża i doprawienie sokiem z cytryny, oliwą i miętą. Wkładam bób, cukinię i jej kwiaty, młodą cebulę i ogórek. W rezultacie otrzymujemy idealną, sezonową sałatkę na lato. Super smaczna i świeża. Jako magiczny dodatek proponuję kwiaty i skórkę z cukinii w cieście piwnym. Kto się oprze?


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Jeśli zamierzasz zrobić kwiaty w cukinii z piwną tempurą, włóż butelkę dobrego piwa typu pilzner do zamrażalnika, żeby schłodziło się do 0 stopni.
  2. Pęczak ugotuj na półtwardo. Przepłucz zimną wodą i odstaw do wystygnięcia. Przełóż do miski, wlej 5 łyżek oliwy i wymieszaj. Bób ugotuj na półtwardo (0k. 7 minut od czasu zagotowania). Ostudź i obierz ze skórek, dodaj do miski.
  3. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj pół łyżeczki soli morskiej i wymieszaj. Poczekaj aż pomidory puszczą sok, odcedź i dodaj do pęczaku. Młode cukinie obierz zostawiając podłużne obierki do smażenia w tempurze piwnej. Resztę pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski. Tak samo zrób z ogórkami (wyrzuć obierki).
  4. Za pomocą tarki lub zestera zedrzyj skórkę z 2 cytryn. Dodaj też sok z 2 cytryn. Dodaj pęczek posiekanej mięty i pietruszki. Dopraw solą morską i pieprzem. Na koniec dodaj cienko pokrojoną w półplasterki młodą cebulę.
  5. Kiedy masz już gotową i doprawioną sałatkę, zabierz się za kwiaty i skórkę cukinii w piwnej tempurze. Super zmrożone piwo połącz z mąką i proszkiem do pieczenia, żeby uzyskać konsystencję połowę rzadszą niż ciasto naleśnikowe. Rozgrzej olej do 160-180 stopni. Zamocz w masie kwiaty i skórki i smaż przez kilka minut na złoto. Odsącz dokładnie na ręczniku papierowym i podawaj do sałatki tabbouleh.

Sałatka tabbouleh z pęczakiem i bobem-19 Sałatka tabbouleh z pęczakiem i bobem-7 Sałatka tabbouleh z pęczakiem i bobem-15 Sałatka tabbouleh z pęczakiem i bobem-3 Sałatka tabbouleh z pęczakiem i bobem-6



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab