promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Tabbouleh z pęczakiem, bobem i kwiatami cukinii w piwnej tempurze

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Uwielbiam takie sytuacje. Biorę fajny przepis z innej kultury i wkładam do niego moje ulubione składniki i inwencję. Jedni stwierdzą, że to jest niewybaczalny błąd. Jak można gwałcić klasykę? No, ale czy nie na tym polega rozwój, żeby ciągle próbować czegoś nowego? Dlatego w moim tabbouleh pozostawiłem sam pomysł na sypką sałatkę na bazie zboża i doprawienie sokiem z cytryny, oliwą i miętą. Wkładam bób, cukinię i jej kwiaty, młodą cebulę i ogórek. W rezultacie otrzymujemy idealną, sezonową sałatkę na lato. Super smaczna i świeża. Jako magiczny dodatek proponuję kwiaty i skórkę z cukinii w cieście piwnym. Kto się oprze?

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Jeśli zamierzasz zrobić kwiaty w cukinii z piwną tempurą, włóż butelkę dobrego piwa typu pilzner do zamrażalnika, żeby schłodziło się do 0 stopni.
  2. Pęczak ugotuj na półtwardo. Przepłucz zimną wodą i odstaw do wystygnięcia. Przełóż do miski, wlej 5 łyżek oliwy i wymieszaj. Bób ugotuj na półtwardo (0k. 7 minut od czasu zagotowania). Ostudź i obierz ze skórek, dodaj do miski.
  3. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj pół łyżeczki soli morskiej i wymieszaj. Poczekaj aż pomidory puszczą sok, odcedź i dodaj do pęczaku. Młode cukinie obierz zostawiając podłużne obierki do smażenia w tempurze piwnej. Resztę pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski. Tak samo zrób z ogórkami (wyrzuć obierki).
  4. Za pomocą tarki lub zestera zedrzyj skórkę z 2 cytryn. Dodaj też sok z 2 cytryn. Dodaj pęczek posiekanej mięty i pietruszki. Dopraw solą morską i pieprzem. Na koniec dodaj cienko pokrojoną w półplasterki młodą cebulę.
  5. Kiedy masz już gotową i doprawioną sałatkę, zabierz się za kwiaty i skórkę cukinii w piwnej tempurze. Super zmrożone piwo połącz z mąką i proszkiem do pieczenia, żeby uzyskać konsystencję połowę rzadszą niż ciasto naleśnikowe. Rozgrzej olej do 160-180 stopni. Zamocz w masie kwiaty i skórki i smaż przez kilka minut na złoto. Odsącz dokładnie na ręczniku papierowym i podawaj do sałatki tabbouleh.

Sałatka tabbouleh z pęczakiem i bobem-19 Sałatka tabbouleh z pęczakiem i bobem-7 Sałatka tabbouleh z pęczakiem i bobem-15 Sałatka tabbouleh z pęczakiem i bobem-3 Sałatka tabbouleh z pęczakiem i bobem-6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab