powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na pieczone morele z ricottą i migdałami
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Grillowane krewetki z mango i ananasem

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Pomysł, żeby grillować owoce morza jest tak stary jak świat. Jakoś jednak zbyt często nie wrzucałem tego produktu na ruszt, bo musi być świeży. Jednak ostatni wyjazd na Bałkany otworzył mi oczy, ponieważ oni nad morzem głównie w ten sposób się odżywiają. Obierają kalmara, kroją ośmiornice i wrzucają tak saute na ruszt. Jeśli ma się dobry produkt to nic więcej nie potrzeba. Ja jednak wolę zamarynować wcześniej np. krewetki, żeby pobawić się smakiem. Inspiracją do tego przepisu były grillowane krewetki, które jadłem od wrocławskiego Shripm House. Pomyślałem jednak, że dodam trochę owoców na grilla. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to mango i ananas są najlepsze na ciepło z grilla właśnie. Krewetki przygotowane w ten sposób są soczyste, słodkie i chrupiące. Spróbujcie koniecznie!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Krewetki natnij na grzbiecie rozcinając pancerz i mięso do momentu czarnej żyłki, którą należy usunąć i wypłukać krewetkę. Oczyszczone krewetki przełóż do miski, dodaj oliwy, soku i skórki startej z limonki, pokrojony czosnek lub posiekane liście czosnku niedźwiedziego. Dopraw chilli, pieprzem i solą i przemieszaj. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
  2. Mango i ananasa obierz, pokrój w mniejsze części i posmaruj oliwą. Nabijaj na patyczki po kilka krewetek przeplatając owocami. Griluj na dosyć silnym ogniu na grillu po 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu aż krewetki staną się różowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab