Grillowane krewetki z mango i ananasem

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Pomysł, żeby grillować owoce morza jest tak stary jak świat. Jakoś jednak zbyt często nie wrzucałem tego produktu na ruszt, bo musi być świeży. Jednak ostatni wyjazd na Bałkany otworzył mi oczy, ponieważ oni nad morzem głównie w ten sposób się odżywiają. Obierają kalmara, kroją ośmiornice i wrzucają tak saute na ruszt. Jeśli ma się dobry produkt to nic więcej nie potrzeba. Ja jednak wolę zamarynować wcześniej np. krewetki, żeby pobawić się smakiem. Inspiracją do tego przepisu były grillowane krewetki, które jadłem od wrocławskiego Shripm House. Pomyślałem jednak, że dodam trochę owoców na grilla. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to mango i ananas są najlepsze na ciepło z grilla właśnie. Krewetki przygotowane w ten sposób są soczyste, słodkie i chrupiące. Spróbujcie koniecznie!


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Krewetki natnij na grzbiecie rozcinając pancerz i mięso do momentu czarnej żyłki, którą należy usunąć i wypłukać krewetkę. Oczyszczone krewetki przełóż do miski, dodaj oliwy, soku i skórki startej z limonki, pokrojony czosnek lub posiekane liście czosnku niedźwiedziego. Dopraw chilli, pieprzem i solą i przemieszaj. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
  2. Mango i ananasa obierz, pokrój w mniejsze części i posmaruj oliwą. Nabijaj na patyczki po kilka krewetek przeplatając owocami. Griluj na dosyć silnym ogniu na grillu po 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu aż krewetki staną się różowe.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab