Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Grillowane krewetki z mango i ananasem

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Pomysł, żeby grillować owoce morza jest tak stary jak świat. Jakoś jednak zbyt często nie wrzucałem tego produktu na ruszt, bo musi być świeży. Jednak ostatni wyjazd na Bałkany otworzył mi oczy, ponieważ oni nad morzem głównie w ten sposób się odżywiają. Obierają kalmara, kroją ośmiornice i wrzucają tak saute na ruszt. Jeśli ma się dobry produkt to nic więcej nie potrzeba. Ja jednak wolę zamarynować wcześniej np. krewetki, żeby pobawić się smakiem. Inspiracją do tego przepisu były grillowane krewetki, które jadłem od wrocławskiego Shripm House. Pomyślałem jednak, że dodam trochę owoców na grilla. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to mango i ananas są najlepsze na ciepło z grilla właśnie. Krewetki przygotowane w ten sposób są soczyste, słodkie i chrupiące. Spróbujcie koniecznie!


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Krewetki natnij na grzbiecie rozcinając pancerz i mięso do momentu czarnej żyłki, którą należy usunąć i wypłukać krewetkę. Oczyszczone krewetki przełóż do miski, dodaj oliwy, soku i skórki startej z limonki, pokrojony czosnek lub posiekane liście czosnku niedźwiedziego. Dopraw chilli, pieprzem i solą i przemieszaj. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
  2. Mango i ananasa obierz, pokrój w mniejsze części i posmaruj oliwą. Nabijaj na patyczki po kilka krewetek przeplatając owocami. Griluj na dosyć silnym ogniu na grillu po 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu aż krewetki staną się różowe.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab