Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Zupa chlebowa z zapieczonym serem

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Ten przepis powstał we współpracy z Piekarnią Lidla oraz dlatego, że nie lubię marnowania żywności. Zobacz co możesz zrobić z całego bochenka chleba, świeżego, lub z takiego, który czekał na tę okazję kilka dni. W tym przepisie użyłem Chleba na maślance. Więcej o ofercie świeżych wypieków w Lidlu poczytasz w ostatnim akapicie ↓.

Nie będę ukrywał, że największą inspiracją do tego przepis była francuska zupa cebulowa z grzankami zapieczonymi z serem. Jest o też hołd dla wszystkich, którzy lubią wrzucać kawałki pieczywa do zupy. Chyba, że jestem jedyny na tej planecie? Jak dla mnie kromka chleba podczas obiadu ma sens tylko w przypadku jedzenia zupy. Można ją zatopić w misce i poczekać, aż rozmięknie lub zagryzać każdą łyżkę pieczywem. Totalny comfort food.

Co jeśli jednak zmiksować taki namoczony chleb? Powstanie idealnie gładki mus, ponieważ pieczywo pszenne ma to do siebie, że bardzo łatwo się rozpływa, łącząc z płynem i zagęszczając go. Robiłem to już wiele razy. Można powiedzieć, że jest to taki krem z chleba. Jak nie przepadam za takimi gładkimi zupami to chlebowa sprawiła mi mnóstwo radości. W tej zupie wykorzystałem chleba na maślance w trzech postaciach. Tak jak pisałem, możecie użyć bochenka kupionego specjalnie do tego przepisu lub wykorzystać taki, który od kilku nie doczekał się zamiany na pyszną kanapkę – czyli po prostu chleb czerstwy. Pierwsza postać, to oczywiście wyżej wymieniony chlebowy krem zrobiony ze skórek, po drugie robimy grzanki natarte czosnkiem i zapieczone z serem, a po trzecie, kawałek odciętego chleba suszymy i ścieramy za pomocą tarki na okruszki. Pełne chlebowe doświadczenie.

Równie ważnym składnikiem są sery, które będziemy zapiekać na zupie. Oczywiście może być najzwyklejsza gołda, ale polecam chwilę dłużej zatrzymać się nad lodówką z seram. Ja użyłem trzech kategorii, ser dojrzały typu parmezan, który używam jako przyprawę, po drugie ser twardy, który dobrze się topi, ale ma też ciekawy smak (użyłem gruyere), a po trzecie ser miękki, może być pleśniowy camembert czy brie. Taki ser bardzo szybko się topi i łączy wszystkie składniki w jedno niezapomniane chlebowo-serowe doświadczenie.

Wracając jeszcze do sponsora tego przepisu – Piekarni Lidla. Jak pewnie wiecie, a zakładam, że większość moich czytelników jest klientami tej sieci, Lidl przykłada dużą uwagę do swojej piekarni. Piekarnia stawiana jest zazwyczaj w samym sercu Lidla, więc zapach świeżo wypieczonego pieczywa roznosi się po całej powierzchni. Dzieje się tak dlatego, ponieważ pieczywo jest tam wypiekane praktycznie przez cały dzień, także wieczorem. Asortyment wypieków jest niezwykle bogaty, a jak deklaruje Lidl ponad 20 wypieków pochodzi z polskich piekarni i robione jest z polskiej mąki.  Jednak ja osobiście najczęściej decyduję się na chrupiące bajgle, precle lub któryś z żytnich wypieków. Tym razem jednak dostałem od Lidla rekomendację, żeby spróbować Chleb na maślance i użyć go do mojego dania. Sprawdziłem najpierw skład, jest w porządku. Jest to pszenny chleb z żytnim zakwasem, ma chrupiącą skórkę z charakterystycznym nacięciem i smaczny miękisz. Według mnie ma też idealną wielkość (ok. 550 g), żeby zrobić taką zupę dla 4 osobowej rodziny. Spróbujcie Chleba na maślance z Piekarni Lidla.


Składniki

Zupa

  • Skórki z chleba na maślance (ok. 150 g) - odcinamy tylko piętkę na okruszki chlebowe
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 50 g masła
  • 3 średnie szalotki (ok. 150 g)
  • 5 ząbków czosnku + 1 ząbek do smarowania
  • 50 g startego parmezanu lub innego twardego sera
  • sól i pieprz do smaku

Topping

  • kromki chleba na maślance bez skórek
  • 200 g miękkiego sera, np. taleggio, camembert, brie lub podobny
  • 200 g dojrzałego sera, np. gruyerre, comte, cheddar czy Bursztyn
  • 50 g dojrzałego twardego sera, np. parmezan czy grana padano
  • Okruszki chleba z suszonej piętki chleba na maślance
  • Kilka plastrów dojrzewającej szynki lub boczku
  • Opcjonalnie mielone pistacje







Wykonanie

  1. Chleb na maślance do naszej zupy może być świeży albo czerstwy, kilku dniowy. Z chleba odkrajmy małą piętkę, ok. 5 cm. Odkładamy na bok. Z reszty chleba odkrajamy skórkę, której powinno być ok. 250 gramów. Taki “biały” chleb kroimy na mniejsze kromki i delikatnie tostujemy. Takie tosty nacieramy ząbkiem czosnku i odstawiamy na bok.
  2. Włączamy piekarnik na grill lub grzanie od góry z termoobiegiem. Ustawiamy 220 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy plastry szynki dojrzewającej oraz piętkę chleba. Pieczemy, aż szynka będzie rumiana i chrupiąca, a piętka wyschnięta, ale nie przypieczona.
  3. W garnku roztapiamy masło i podsmażamy szalotkę pokrojoną w kostkę. Kiedy zacznie się złocić, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i mieszamy minutę-dwie. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, po czym dodajemy pokrojone w kostkę skórki z chleba i przykrywamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy starty ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładki krem chlebowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę dzielimy na 4 żaroodporne talerze, układamy kromki czosnkowych tostów na zupie, następnie posypujemy wszystko startym parmezanem, na dodajemy starty dojrzały ser i wykańczamy plastrami miękkiego sera. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut, lub do momentu aż ser nam się roztopi i lekko przypiecze. Na koniec, dla chrupkości, posypujemy okruszkami chleba i dodajemy plaster chrupiącej szynki. Jemy od razu lub schładzamy i wstawiamy do lodówki. Zupę można odgrzać później w piekarniku lub w mikrofali.


2 comments on “Zupa chlebowa z zapieczonym serem”

  1. Bardzo mnie zaciekawił ten przepis, oczywiście nie może być za częstym gościem bo ser to bomba kaloryczna. Ale jak będzie potrzeba więcej energii przy pracy to taka zupa jest na wagę złota. A że pyszna to tego jestem pewny. Super też fotki, bardzo apetycznie to wszystko wygląda.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab