Sorbet wiśniowy z czekoladą

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Uwielbiam robić lody, dlatego od czasu do czasu przypominam sobie o mojej maszynce do lodów, która zawsze czeka zamrożona w gotowości. Tym razem padło na wiśnie, które własnoręcznie zebrałem w celu zrobienia nalewki i konfitury. Trochę mi zostało, więc postanowiłem zabrać się za sorbet. Wiśnie są bardzo specyficznym owocem i po zamrożeniu sorbetu mają bardzo luźną strukturę. Pomyślałem, czym tę strukturę i smak dodatkowo wzbogacić i padło na czekoladę. Dzięki temu ten dystyngowany, bordowy kolor zyskał jeszcze więcej elegancji. Spróbujcie tego skoncentrowanego smaku wiśni w połączeniu z grudkami dobrej czekolady.
Dziękuję Ani z GrochemoGarnek.pl za pomoc przy sesji.
Zdjęcia “lodów w ruchu” zostały wykonane za pomocą sprzętu Olympus.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Wiśnie opłukać, przebrać i dokładnie wydrylować. Zblendować na gładki mus i dodatkowo przetrzeć przez drobne sito. Podgrzać w rondlu aż do rozpuszczenia cukru i przestudzić w lodówce.
  2. Czekoladę posiekać lub rozdrobnić na grudki ok. 4-5 mm. Schłodzić uzyskane grudki i przesiać przez grube sito. Grudki dodać do musu z wiśni. Pozostały proszek można użyć do dekoracji. Dodać rum i wlać wszystko do maszynki do lodów. Po związaniu sorbetu przełożyć do plastikowego pojemnika i dodatkowo zamrozić minimum 2 godziny. Można podawać z proszkiem czekoladowym i owocami.

Lody sorber zwiśni i czekolady-7Lody sorber zwiśni i czekolady-8Lody sorber zwiśni i czekolady-9Lody sorber zwiśni i czekolady-5OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab