Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Sorbet wiśniowy z czekoladą

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Uwielbiam robić lody, dlatego od czasu do czasu przypominam sobie o mojej maszynce do lodów, która zawsze czeka zamrożona w gotowości. Tym razem padło na wiśnie, które własnoręcznie zebrałem w celu zrobienia nalewki i konfitury. Trochę mi zostało, więc postanowiłem zabrać się za sorbet. Wiśnie są bardzo specyficznym owocem i po zamrożeniu sorbetu mają bardzo luźną strukturę. Pomyślałem, czym tę strukturę i smak dodatkowo wzbogacić i padło na czekoladę. Dzięki temu ten dystyngowany, bordowy kolor zyskał jeszcze więcej elegancji. Spróbujcie tego skoncentrowanego smaku wiśni w połączeniu z grudkami dobrej czekolady.
Dziękuję Ani z GrochemoGarnek.pl za pomoc przy sesji.
Zdjęcia “lodów w ruchu” zostały wykonane za pomocą sprzętu Olympus.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Wiśnie opłukać, przebrać i dokładnie wydrylować. Zblendować na gładki mus i dodatkowo przetrzeć przez drobne sito. Podgrzać w rondlu aż do rozpuszczenia cukru i przestudzić w lodówce.
  2. Czekoladę posiekać lub rozdrobnić na grudki ok. 4-5 mm. Schłodzić uzyskane grudki i przesiać przez grube sito. Grudki dodać do musu z wiśni. Pozostały proszek można użyć do dekoracji. Dodać rum i wlać wszystko do maszynki do lodów. Po związaniu sorbetu przełożyć do plastikowego pojemnika i dodatkowo zamrozić minimum 2 godziny. Można podawać z proszkiem czekoladowym i owocami.

Lody sorber zwiśni i czekolady-7Lody sorber zwiśni i czekolady-8Lody sorber zwiśni i czekolady-9Lody sorber zwiśni i czekolady-5OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab