promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Frittata a'la pizza margarita

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Pisałem już wcześniej, że jestem fanem najprostszej postaci pizzy, czyli margarity. Nie ma chyba lepszego połączenia niż klasyczne pomidory, mozzarella i bazylia. Smaki te postanowiłem przenieść na śniadaniową porę i zrobić frittatę na modłę margherity.
Aby zrobić dobrą frittatę (rodzaj włoskiego omleta), najlepiej zaopatrzyć się w małą lub średniej wielkości patelnię z metalową rączką. Ja kupiłem taką, w której rączka się odkręca, co uważam za idealne rozwiązanie. Generalnie do pewnego momentu postępujemy z jajkiem jak z omletem, tylko że 'dochodzi' on w piekarniku. Frittata powinna wyjść lekka i puszysta. Aby to osiągnąć dodaję śmietany lub jogurtu i ubijam razem z jajkiem.

Składniki

Frittata

  • Jajka: 5 sztuk
  • Jogurt naturalny typu greckiego: 3 łyżki
  • Śmietana 18%: 2 łyżki
  • Masło: do smażenia
  • Pomidory: 1 mały
  • Mozzarella: 1 kulka w zalewie
  • Bazylia: kilka listków
  • Sól, pieprz

Wykonanie

0. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
1. Do miski wbij jajka, wlej jogurt i śmietanę. Dosyp pieprzu i soli i ubij trzepaczką tak, by pojawiły się pęcherzyki powietrza.
2. Na patelni roztop łyżkę masła i na gorącą wylej masę jajeczną. Kiedy jajko będzie się ścinało pomieszaj trochę łopatką, aby powierzchnia frittaty była różnorodna.
3. Na wpół surowy wierzch ułóż cienko pokrojone plastry pomidorów oraz porwaną rękami mozzarellę. Można posolić i popieprzyć z wierzchu.
4. Patelnię (z niepalną rączką) wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Podawaj posypaną świeżą bazylią i oliwą.
Przepis na idealne ciasto na pizze - zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!

3 comments on “Frittata a'la pizza margarita”

      1. Używam Canona 600D i robię zdjęcia na manualu (ewentualnie AV). Niska wartość ISO (światło musi być dobre), niska wartość przysłony, i ręczne wybieranie punktu AF (AutoFocus). Generalnie światło jest najważniejsze 🙂 Miło mi, że zwróciłeś na nie uwagę 🙂
        BTW wczoraj robiłam frittatę i wyszła pyszna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab