informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Frittata a'la pizza margarita

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Pisałem już wcześniej, że jestem fanem najprostszej postaci pizzy, czyli margarity. Nie ma chyba lepszego połączenia niż klasyczne pomidory, mozzarella i bazylia. Smaki te postanowiłem przenieść na śniadaniową porę i zrobić frittatę na modłę margherity.
Aby zrobić dobrą frittatę (rodzaj włoskiego omleta), najlepiej zaopatrzyć się w małą lub średniej wielkości patelnię z metalową rączką. Ja kupiłem taką, w której rączka się odkręca, co uważam za idealne rozwiązanie. Generalnie do pewnego momentu postępujemy z jajkiem jak z omletem, tylko że 'dochodzi' on w piekarniku. Frittata powinna wyjść lekka i puszysta. Aby to osiągnąć dodaję śmietany lub jogurtu i ubijam razem z jajkiem.

Składniki

Frittata

  • Jajka: 5 sztuk
  • Jogurt naturalny typu greckiego: 3 łyżki
  • Śmietana 18%: 2 łyżki
  • Masło: do smażenia
  • Pomidory: 1 mały
  • Mozzarella: 1 kulka w zalewie
  • Bazylia: kilka listków
  • Sól, pieprz

Wykonanie

0. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
1. Do miski wbij jajka, wlej jogurt i śmietanę. Dosyp pieprzu i soli i ubij trzepaczką tak, by pojawiły się pęcherzyki powietrza.
2. Na patelni roztop łyżkę masła i na gorącą wylej masę jajeczną. Kiedy jajko będzie się ścinało pomieszaj trochę łopatką, aby powierzchnia frittaty była różnorodna.
3. Na wpół surowy wierzch ułóż cienko pokrojone plastry pomidorów oraz porwaną rękami mozzarellę. Można posolić i popieprzyć z wierzchu.
4. Patelnię (z niepalną rączką) wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Podawaj posypaną świeżą bazylią i oliwą.
Przepis na idealne ciasto na pizze - zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!

3 comments on “Frittata a'la pizza margarita”

      1. Używam Canona 600D i robię zdjęcia na manualu (ewentualnie AV). Niska wartość ISO (światło musi być dobre), niska wartość przysłony, i ręczne wybieranie punktu AF (AutoFocus). Generalnie światło jest najważniejsze 🙂 Miło mi, że zwróciłeś na nie uwagę 🙂
        BTW wczoraj robiłam frittatę i wyszła pyszna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab