powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na pieczone morele z ricottą i migdałami
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Frittata a'la pizza margarita

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Przepis na idealne ciasto na pizze - zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!
Pisałem już wcześniej, że jestem fanem najprostszej postaci pizzy, czyli margarity. Nie ma chyba lepszego połączenia niż klasyczne pomidory, mozzarella i bazylia. Smaki te postanowiłem przenieść na śniadaniową porę i zrobić frittatę na modłę margherity.
Aby zrobić dobrą frittatę (rodzaj włoskiego omleta), najlepiej zaopatrzyć się w małą lub średniej wielkości patelnię z metalową rączką. Ja kupiłem taką, w której rączka się odkręca, co uważam za idealne rozwiązanie. Generalnie do pewnego momentu postępujemy z jajkiem jak z omletem, tylko że 'dochodzi' on w piekarniku. Frittata powinna wyjść lekka i puszysta. Aby to osiągnąć dodaję śmietany lub jogurtu i ubijam razem z jajkiem.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
0. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
1. Do miski wbij jajka, wlej jogurt i śmietanę. Dosyp pieprzu i soli i ubij trzepaczką tak, by pojawiły się pęcherzyki powietrza.
2. Na patelni roztop łyżkę masła i na gorącą wylej masę jajeczną. Kiedy jajko będzie się ścinało pomieszaj trochę łopatką, aby powierzchnia frittaty była różnorodna.
3. Na wpół surowy wierzch ułóż cienko pokrojone plastry pomidorów oraz porwaną rękami mozzarellę. Można posolić i popieprzyć z wierzchu.
4. Patelnię (z niepalną rączką) wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Podawaj posypaną świeżą bazylią i oliwą.
Przepis na idealne ciasto na pizze - zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!

3 comments on “Frittata a'la pizza margarita”

      1. Używam Canona 600D i robię zdjęcia na manualu (ewentualnie AV). Niska wartość ISO (światło musi być dobre), niska wartość przysłony, i ręczne wybieranie punktu AF (AutoFocus). Generalnie światło jest najważniejsze 🙂 Miło mi, że zwróciłeś na nie uwagę 🙂
        BTW wczoraj robiłam frittatę i wyszła pyszna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab