Frittata a’la pizza margarita

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Przepis na idealne ciasto na pizze – zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!
Pisałem już wcześniej, że jestem fanem najprostszej postaci pizzy, czyli margarity. Nie ma chyba lepszego połączenia niż klasyczne pomidory, mozzarella i bazylia. Smaki te postanowiłem przenieść na śniadaniową porę i zrobić frittatę na modłę margherity.
Aby zrobić dobrą frittatę (rodzaj włoskiego omleta), najlepiej zaopatrzyć się w małą lub średniej wielkości patelnię z metalową rączką. Ja kupiłem taką, w której rączka się odkręca, co uważam za idealne rozwiązanie. Generalnie do pewnego momentu postępujemy z jajkiem jak z omletem, tylko że ‘dochodzi’ on w piekarniku. Frittata powinna wyjść lekka i puszysta. Aby to osiągnąć dodaję śmietany lub jogurtu i ubijam razem z jajkiem.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
0. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
1. Do miski wbij jajka, wlej jogurt i śmietanę. Dosyp pieprzu i soli i ubij trzepaczką tak, by pojawiły się pęcherzyki powietrza.
2. Na patelni roztop łyżkę masła i na gorącą wylej masę jajeczną. Kiedy jajko będzie się ścinało pomieszaj trochę łopatką, aby powierzchnia frittaty była różnorodna.
3. Na wpół surowy wierzch ułóż cienko pokrojone plastry pomidorów oraz porwaną rękami mozzarellę. Można posolić i popieprzyć z wierzchu.
4. Patelnię (z niepalną rączką) wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Podawaj posypaną świeżą bazylią i oliwą.
Przepis na idealne ciasto na pizze – zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!



Koniecznie spróbuj

3 comments on “Frittata a’la pizza margarita”

      1. Używam Canona 600D i robię zdjęcia na manualu (ewentualnie AV). Niska wartość ISO (światło musi być dobre), niska wartość przysłony, i ręczne wybieranie punktu AF (AutoFocus). Generalnie światło jest najważniejsze 🙂 Miło mi, że zwróciłeś na nie uwagę 🙂
        BTW wczoraj robiłam frittatę i wyszła pyszna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab