informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Bułki na parze z jagnięciną duszoną w Guinnessie - KONKURS

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Zanim napiszę trochę więcej o moim daniu, chcę żebyście przeczytali też o świetnym konkursie, w którym możecie wygrać wyjazd na Guinness Workshop w Dublinie. Szczegóły znajdziecie pod przepisem.

Co do mojego przepisu, pewnie nie uwierzycie, ale uważam że jest to najlepsze co jadłem od dawna. Kwintesencja comfort foodu przygotowana, żeby odpowiednio uczcić dzień patrona Irlandii - Św. Patryka. Jak już wiecie do przepisu użyłem Guinnessa. Z tego co pamiętam było on pierwszym piwem typu stout jakie piłem. Stouty charakteryzują się palonym, kawowym smakiem i często dymnym zapachem. Guinness jest bardzo delikatny, wręcz kremowy i jeśli zaczynasz swoją przygodę z ciemnymi piwami, to jest dobry wybór.
Zobacz inne moje przepisy wykorzystaniem piwa.
Długo myślałem nad tym przepisem. Chciałem podać coś, co można złapać do ręki i zjeść do piwa. Powinno być to jednak coś co przywodzi mi na myśl Zieloną Wyspę. Nigdy nie byłem w Irlandii, ale założę się, że każdy mięsożerny Irlandczyk cieszyłby się z mojego przepisu. Postanowiłem wyjść od tradycyjnej zapiekanki pasterskiej (shepherd's pie), czyli duszona, mielona jagnięcina z warzywami korzeniowymi i groszkiem. Zrobiłem zapiekankę jednak po swojemu. Po pierwsze, dodałem charakteru dolewając całą puszkę Guinnessa, a po drugie, doprawiłem nieco chilli i kuminem. Przemyciłem też moją ukochaną kaszankę z wątróbką. Wszystko zamknąłem w fenomenalnych bułkach na parze z przepisu mojej mamy. Takie "parowańce" to jest coś wprost wyjęte z mojego dzieciństwa. Wiem jednak, że w Azji często robi się takie wytrawne bułeczki np. z wieprzowiną. Mamy więc danie fusion pełną gębą.
Wyobraźcie sobie ten zapach po przegryzieniu miękkiej, ciepłej, pachnącej duszoną jagnięciną i piwem bułki? Jeśli pociekła wam ślinka to zapraszam na mój przepis 🙂

Składniki

Nadzienie

  • 500 gramów mielonej jagnięciny
  • puszka 500 ml piwa typu stout, np. Guinnessa
  • 2 kaszanki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • 200 gramów brukwi lub białej rzepy
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 300 gramów zielonego groszku
  • 2 ziemniaki
  • 1 papryczka chilli
  • łyżka czarnego pieprzu
  • 50 ml sosu worcestershire
  • 2-3 łyżeczki soli morskiej
  • łyżeczka kuminu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki masła

Ciasto

  • 500 gramów mąki pszennej  480
  • saszetka drożdży lub 1/3 kostki drożdży
  • 225 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 4 łyżki roztopionego masła

Wykonanie

  1. Zacznijmy od ciasta, ponieważ z powodzeniem może rosnąć 3 godziny, kiedy będziemy pracować nad sosem. Do miski wsyp mąkę, drożdże i sól i wymieszaj. Mleko lekko podgrzej, dodaj cukier i jajka i wymieszaj wszystko widelcem. Wlej ten płyn do mąki i dodaj jeszcze 4 łyżki roztopionego masła. Wymieszaj wszytko wstępnie łyżką. Następnie wyrabiaj ciasto ręką w misce lub w robocie, aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od ręki. Często będzie potrzeba 10 minut wyrabiania, ale ten wysiłek się opłaci. Gotowe ciasto uformuj w kulę, włóż do miski wysmarowanej olejem i przykryj folią. Ciasto powinno wyrastać minimum godzinę.
  2. Sos zacznij od posiekania w bardzo drobną kostkę wszystkich warzyw (poza groszkiem oczywiście). Na sporej patelni rozgrzej masło. Zacznij smażyć od cebuli. Do zarumienionej cebuli dodaj mięso, kaszankę i całą resztę warzyw poza pomidorem i groszkiem. Pomidory przełóż do małej miski i zblenderuj dokładnie. Dolej pomidory do reszty i duś przez 10 minut. Następnie dolej całą puszkę Guinnessa i duś minimum godzinę do odparowania płynu. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem, kuminem i sosem worcestershire. Na ostatnie 10 minut dodaj zielony groszek i natkę pietruszki. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę. Połóż metalową kratkę do gotowania na parze. Ciasto podziel na 10 części. Każdą część ugnieć ręką na 15 cm placek. Połóż na ręce lub desce i dodaj na środku ok. 3 łyżki nadzienia. Zaklej ciasto ze sobą tworząc małe bułki. Odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Gotuj bułki na kratce przykrytej miską przez 10 minut. Podawaj do dobrego piwa!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab