powiadomienie
Piernik dojrzewający - najwyższy czas już nastawić - sprawdź ten przepis
lista składników zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Kurczak

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Kremowe risotto podwójnie borowikowe

Kremowe risotto podwójnie borowikowe z winem i mascarpone, pełne umami, aromatyczne i aksamitne. Idealne na…

Bułki na parze z jagnięciną duszoną w Guinnessie - KONKURS

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Zanim napiszę trochę więcej o moim daniu, chcę żebyście przeczytali też o świetnym konkursie, w którym możecie wygrać wyjazd na Guinness Workshop w Dublinie. Szczegóły znajdziecie pod przepisem.
MS_13_Guinness
Co do mojego przepisu, pewnie nie uwierzycie, ale uważam że jest to najlepsze co jadłem od dawna. Kwintesencja comfort foodu przygotowana, żeby odpowiednio uczcić dzień patrona Irlandii - Św. Patryka. Jak już wiecie do przepisu użyłem Guinnessa. Z tego co pamiętam było on pierwszym piwem typu stout jakie piłem. Stouty charakteryzują się palonym, kawowym smakiem i często dymnym zapachem. Guinness jest bardzo delikatny, wręcz kremowy i jeśli zaczynasz swoją przygodę z ciemnymi piwami, to jest dobry wybór.
Zobacz inne moje przepisy wykorzystaniem piwa.
Długo myślałem nad tym przepisem. Chciałem podać coś, co można złapać do ręki i zjeść do piwa. Powinno być to jednak coś co przywodzi mi na myśl Zieloną Wyspę. Nigdy nie byłem w Irlandii, ale założę się, że każdy mięsożerny Irlandczyk cieszyłby się z mojego przepisu. Postanowiłem wyjść od tradycyjnej zapiekanki pasterskiej (shepherd's pie), czyli duszona, mielona jagnięcina z warzywami korzeniowymi i groszkiem. Zrobiłem zapiekankę jednak po swojemu. Po pierwsze, dodałem charakteru dolewając całą puszkę Guinnessa, a po drugie, doprawiłem nieco chilli i kuminem. Przemyciłem też moją ukochaną kaszankę z wątróbką. Wszystko zamknąłem w fenomenalnych bułkach na parze z przepisu mojej mamy. Takie "parowańce" to jest coś wprost wyjęte z mojego dzieciństwa. Wiem jednak, że w Azji często robi się takie wytrawne bułeczki np. z wieprzowiną. Mamy więc danie fusion pełną gębą.
Wyobraźcie sobie ten zapach po przegryzieniu miękkiej, ciepłej, pachnącej duszoną jagnięciną i piwem bułki? Jeśli pociekła wam ślinka to zapraszam na mój przepis 🙂

Składniki

Wykonanie

  1. Zacznijmy od ciasta, ponieważ z powodzeniem może rosnąć 3 godziny, kiedy będziemy pracować nad sosem. Do miski wsyp mąkę, drożdże i sól i wymieszaj. Mleko lekko podgrzej, dodaj cukier i jajka i wymieszaj wszystko widelcem. Wlej ten płyn do mąki i dodaj jeszcze 4 łyżki roztopionego masła. Wymieszaj wszytko wstępnie łyżką. Następnie wyrabiaj ciasto ręką w misce lub w robocie, aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od ręki. Często będzie potrzeba 10 minut wyrabiania, ale ten wysiłek się opłaci. Gotowe ciasto uformuj w kulę, włóż do miski wysmarowanej olejem i przykryj folią. Ciasto powinno wyrastać minimum godzinę.
  2. Sos zacznij od posiekania w bardzo drobną kostkę wszystkich warzyw (poza groszkiem oczywiście). Na sporej patelni rozgrzej masło. Zacznij smażyć od cebuli. Do zarumienionej cebuli dodaj mięso, kaszankę i całą resztę warzyw poza pomidorem i groszkiem. Pomidory przełóż do małej miski i zblenderuj dokładnie. Dolej pomidory do reszty i duś przez 10 minut. Następnie dolej całą puszkę Guinnessa i duś minimum godzinę do odparowania płynu. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem, kuminem i sosem worcestershire. Na ostatnie 10 minut dodaj zielony groszek i natkę pietruszki. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę. Połóż metalową kratkę do gotowania na parze. Ciasto podziel na 10 części. Każdą część ugnieć ręką na 15 cm placek. Połóż na ręce lub desce i dodaj na środku ok. 3 łyżki nadzienia. Zaklej ciasto ze sobą tworząc małe bułki. Odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Gotuj bułki na kratce przykrytej miską przez 10 minut. Podawaj do dobrego piwa!

UWAGA KONKURS!

Razem z Guinnessem mamy dla was bardzo atrakcyjny konkurs. Możecie wygrać wyjazd do Dublina na Guinness Workshop.
Co trzeba zrobić?
14 dni konkursowych
Zadaniem dla konsumentów biorących udział w konkursie będzie:
- zrobienie zdjęcia z wąsami uformowanymi z Guinnessowej piany,
- opublikowanie zdjęcia na  Instagramie lub Facebooku,
- otagowanie zdjęcia hasztagami: #GUINNESS #SwPATRYK #GuinnessWorkshop #17marca
Najbardziej kreatywne, ciekawe i popularne zdjęcie zgarnia wyjazd do Dublina na workshop a kolejne 199 zdjeć dostaje czteropack Guinnessa !
Rozstrzygnięcie konkursu 28 marca.
Wyjazd do Dublina 10-12 kwietnia !
Regulamin znajdziecie tutaj.
Mam nadzieję na fajne fotki z waszej strony, i że pojedziemy razem do Dublina. Regulamin konkursu znajdziecie tutaj.
wąsy9
bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-12 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-10 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-9 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-8 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-6 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-5 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-4 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-3 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-2
bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab