Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta Ziemniaki

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Kokosowe curry z liczi i tofu

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Jak już pewnie  niejednokrotnie wspominałem, lubię dania jednogarnkowe. Zazwyczaj są proste w przygotowaniu i nie pochłaniają zbyt wiele czasu. Kokosowe curry z liczi i tofu jadłem kiedyś w jednej z hinduskich knajp, jakich wiele w Warszawie. Dominowały 3 wrażenia: ostrość chilli, łagodność mleczka kokosowego i słodycz liczi. Postanowiłem to odtworzyć we własnej kuchni. Tym razem odszedłem jednak od podania curry z ryżem i zrobiłem placki z mąki z ciecierzycy.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie curry:
1. Na suchej patelni praż nasiona kolendry, kuminu, gorczycy i kardamonu do momentu, aż zaczną strzelać. Następnie rozetrzyj je w moździerzu lub użyj blendera.
2. Przygotuj garnek z grubym dnem lub teflonową powłoką, w którym zrobisz curry. Szalotkę pokrój w piórka, a marchewkę w plastry i smaż na oleju do momentu zeszklenia się szalotki. Następnie dodaj uprażone przyprawy oraz kurkumę, płatki chilli, liść laurowy, imbir i zmiażdżone ząbki czosnku. Niech wszystko razem smaży się jeszcze 1-2 minuty.
3. Pomidory zblenduj. Dodaj do garnka razem z mleczkiem kokosowym, gotuj około 10-15 minut na średnim ogniu, aby płyn nieco odparował.
4. W tak zwanym międzyczasie obierz liczi. Nie zapomnij usunąć pestek. Tofu pokrój w kostkę.
5. Liczi i tofu dodaj na sam koniec, przemieszaj delikatnie z curry i gotuj wszystko razem jeszcze przez 3-5 minut.
 
Wykonanie placki:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz sodę. Dolej wodę i mieszaj energicznie do powstania gładkiej masy. Odstaw na 15 minut.
2. Następnie na patelni rozgrzej olej i smaż na nim niewielkie placki.
3. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab