powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Risotto bianco ze szparagami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Risotto to takie włoskie danie, które uwielbiam za sam proces powstawania. Tajemniczy schemat, który warto znać, by wiedzieć jak go złamać w poszukiwaniu nowych smaków. Świetne, podstawowe danie bazowe idealnie nadaje się, by nasycić go, jakimś z magicznych składników.

Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na szparagi. Kliknij w zdjęcie, żeby przenieść się do sklepu. Wpisz kod "MS05", żeby odebrać 5% rabatu na wszystko.


Risotto to nic innego jak smażony i duszony ryż (np. Arborio) z białym winem, bulionem i parmezanem. Dodatek białego wina nadaje mu specyficzny winny zapach oraz kwaskowaty posmak. Przepis, którym się z wami podzielę, możecie wykorzystać z każdym innym składnikiem, który lubicie. Ja jestem wielkim fanem szparagów, dlatego nie mogłem się powstrzymać, by użyć ich jako dodatku do risotto bianco.

Składniki

Risotto

  • Ryż Arborio: 300 gramów
  • Bulion warzywny lub drobiowy: ok. 1 litr
  • Białe, wytrawne wino: 150 ml
  • Cebula: 1 średnia
  • Szparagi białe: 10 dorodnych
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Oliwa: 4 łyżki
  • Masło: 2 łyżki
  • Parmezan: 100 gramów startego
  • Szałwia: 10 listków
  • Cytryna: sok z połowy
  • Skórka z cytryny: starta z połowy
  • Sól, pieprz

Wykonanie

Wykonanie:
1. Możesz zacząć od przygotowania szparagów. Skorzystaj z tego przepisu.
2. Najpierw przygotuj wszystkie składniki, by mieć je pod ręką, kiedy nadejdzie ich czas. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj czosnek i parmezan, podgrzej bulion, wypij trochę białego wina...
3. Rozgrzej masło w rondlu i podsmaż na nim liście szałwi do chrupkości. Liście wyciągnij i odstaw na bok. Masło możesz przelać do chłodnego naczynia, by ostygło i stężało.
4. Ok, zaczynamy robić risotto. Schemat zawsze powinien być podobny. Rozgrzej na patelni oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie wsyp ryż i przemieszaj go po 3 minutach, by się podgrzał. Dodaj czosnek i mieszaj jeszcze 2 minuty. Następnie wlej białe wino i zacznij mieszać. Kiedy wino odparuje, dodaj ok. 250 ml bulionu. Poczekaj aż odparuje i dodaj kolejne 250 ml. Czas na trzecią porcję bulionu. Zazwyczaj tyle wystarcza, ale lepiej mieć trochę w zapasie. Pokrój przygotowane szparagi na ok. 1 centymetrowe kawałki i dodaj na patelnię. Wsyp starty parmezan. Poczekaj, aż ser się stopi i połączy dokładnie z ryżem. Dolej sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Dodaj pieprzu do smaku i zadecyduj czy trzeba dosolić (zazwyczaj trzeba). Kiedy risotto jest w stanie półpłynnym, dodaj masło pozostałe ze smażenia szałwii. Risotto nie powinno być suche, powinno się trochę "lać"
5. Podawaj posypane liśćmi szałwii w towarzystwie białego wina.
Salute!

2 comments on “Risotto bianco ze szparagami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab