Risotto bianco ze szparagami

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Risotto to takie włoskie danie, które uwielbiam za sam proces powstawania. Tajemniczy schemat, który warto znać, by wiedzieć jak go złamać w poszukiwaniu nowych smaków. Świetne, podstawowe danie bazowe idealnie nadaje się, by nasycić go, jakimś z magicznych składników.

Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na szparagi. Kliknij w zdjęcie, żeby przenieść się do sklepu. Wpisz kod “MS05”, żeby odebrać 5% rabatu na wszystko.


Risotto to nic innego jak smażony i duszony ryż (np. Arborio) z białym winem, bulionem i parmezanem. Dodatek białego wina nadaje mu specyficzny winny zapach oraz kwaskowaty posmak. Przepis, którym się z wami podzielę, możecie wykorzystać z każdym innym składnikiem, który lubicie. Ja jestem wielkim fanem szparagów, dlatego nie mogłem się powstrzymać, by użyć ich jako dodatku do risotto bianco.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Możesz zacząć od przygotowania szparagów. Skorzystaj z tego przepisu.
2. Najpierw przygotuj wszystkie składniki, by mieć je pod ręką, kiedy nadejdzie ich czas. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj czosnek i parmezan, podgrzej bulion, wypij trochę białego wina…
3. Rozgrzej masło w rondlu i podsmaż na nim liście szałwi do chrupkości. Liście wyciągnij i odstaw na bok. Masło możesz przelać do chłodnego naczynia, by ostygło i stężało.
4. Ok, zaczynamy robić risotto. Schemat zawsze powinien być podobny. Rozgrzej na patelni oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie wsyp ryż i przemieszaj go po 3 minutach, by się podgrzał. Dodaj czosnek i mieszaj jeszcze 2 minuty. Następnie wlej białe wino i zacznij mieszać. Kiedy wino odparuje, dodaj ok. 250 ml bulionu. Poczekaj aż odparuje i dodaj kolejne 250 ml. Czas na trzecią porcję bulionu. Zazwyczaj tyle wystarcza, ale lepiej mieć trochę w zapasie. Pokrój przygotowane szparagi na ok. 1 centymetrowe kawałki i dodaj na patelnię. Wsyp starty parmezan. Poczekaj, aż ser się stopi i połączy dokładnie z ryżem. Dolej sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Dodaj pieprzu do smaku i zadecyduj czy trzeba dosolić (zazwyczaj trzeba). Kiedy risotto jest w stanie półpłynnym, dodaj masło pozostałe ze smażenia szałwii. Risotto nie powinno być suche, powinno się trochę “lać”
5. Podawaj posypane liśćmi szałwii w towarzystwie białego wina.
Salute!



Koniecznie spróbuj

2 comments on “Risotto bianco ze szparagami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab