Z ziemi włoskiej do Polski – Kaszotto z kurkami
Jeśli czytacie mój blog wiecie, że uwielbiam kuchnię włoską. Kwintesencją prostoty i poszanowania składników jest klasyczne risotto. Ryż jest ważny, ale to baza, która wchłania smak głównego składnika. Tym razem chciałbym zbrejkać rule i przygotować risotto po polsku, na bazie swojskiego pęczaku (jęczmień). Cudownym, magicznym składnikiem są te małe, pomarańczowe grzybki, które pojawiają się w lesie od początku lata – kurki. By było śmieszniej, zastąpiłem białe wino całkiem gorzkim piwem, dzięki czemu uzyskałem dosyć rzadki w kuchni gorzkawy smak.
Sam schemat przygotowania risotto znajdziecie tutaj. Nie różni się praktycznie niczym, poza podmianą kilku składników, o których Włosi nawet nie mają co marzyć. Kup świeże kurki, pęczak i dobre, rzemieślnicze piwo, a będzie ci dane… pyszne kaszotto!
- Składniki
- Pęczak: 250 gram
- Kurki: 250 gram
- Piwo: 250 ml
- Bulion: 1-1,5 litr
- Oliwa: 2 łyżki
- Boczek wędzony: 20o gram
- Cebula: 1 średnia
- Czosnek: 1 duży ząbek
- masło: 1 łyżka
- Ser wędzony: garść
- Kiełki do garniszu
Wykonanie:
1. Przygotuj wcześniej ok. 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego. Pokrój boczek na drobną kostkę, dodaj oliwę na patelnię i podsmaż go do wytopienia się tłuszczu. Posiekaj kurki (niezbyt drobno) i smaż razem z boczkiem, aż grzyby nabiorą złotego odcieniu. Odlej nadmiar tłuszczu. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia.
2. Następnie wsyp pęczak i mieszaj przez kilka minut, by go porządnie rozgrzać. Wypij pół piwa, by resztą zalać prażoną kaszę. Piwo powinno syczeć jak na załączonym filmie. Pomieszaj chwilę i dodaj czosnek.
3. Piwo powinno szybko wyparować. Kiedy wyparuje dolej 2-3 chochle bulionu i powtarzaj to do czasu, kiedy pęczak osiągnie efekt al dente (miękkie na zewnątrz, twarde w środku). W tym momencie dodaj starty ser wędzony i masło. Wymieszaj niedbale. Kaszotto powinno mieć konsystencję pół lejącą. Gęstość reguluj pozostałym bulionem. I tyle! Smacznego! 🙂

Komentarze