informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Kontekst

Były takie czasy, kiedy sushi robiłem raz w miesiącu. Miałem bogatą siostrę mieszkającą w Londynie, która przesyłała mi nieskończone ilości glonów, wasabi i ryżu do sushi. Pewnego dnia coś we mnie jednak pękło. Ryżowe zawijańce straciły swój urok i smak. Zapadłem na suszarniowy sen zimowy. Wszystko to, do czasu aż odkryłem prawdziwy wynalazek rodzimej kuchni w stylu fusion - Kaszi, czyli sushi z kaszą zamiast ryżu.
Koncept jest japoński natomiast składniki nasze, polskie. Wyobraź sobie kaszi z surową polędwicą łososiową, z polskimi, wędzonymi rybami, a nawet ogórkiem kiszonym! Czemu nie. Wszystko to pasuje do kaszy. Są tacy, którzy za kaszą nie przepadają. Uważają, że jest nudna. To prawda, sama w sobie kasza jest okropnie nudnym składnikiem, ale tak jak ryż jest tylko nośnikiem smaku. To, co spolszczyłem jeszcze, to wasabi. Pomyślałem, że przyda się jakaś pasta, która nada charakteru kaszi i zmiksowałem biały chrzan z natką pietruszki. Efekty są zaskakujące.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Zacznij od ugotowania kaszy, gdyż musi być zimna. Najlepiej jeśli kasza będzie lekko rozgotowana, lekko kleista.
2. Nastaw garnek z wodą, aby zblanszować warzywa. Marchew potnij w cienkie paski lub słupki. Fasolkę oczyść z końcówek. Blanszuj przez minutę - dwie po czym zanurz w zimnej wodzie i wysusz.
3. Pstrąga "obierz" z mięsa i rozdrobnij.
4. Posiekaj pietruszkę z grubsza i zmiksuj z chrzanem. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
5. Kiedy kasza przestygnie, dodaj octu i jogurtu, dokładnie wymieszaj.
6. Rozłóż listki nori na desce i rozprowadź cienką warstwę kaszy. Zostaw na końcu ok. 2 cm pasek bez kaszy, który sklei rolkę.
7. Na jednym końcu listka ułóż cienką warstwę pstrąga, marchwi, fasolki i ogórka. Roluj zwarte rolki. Wolną od kaszy końcówkę zwilż wodą i zaklej całość. Rolkę pokrój na ok. 5 kawałków bardzo ostrym nożem. Podawaj z "polskim wasabi".

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab