promocja produktowa
Zestaw specjalny - 4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis!
sprawdź zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na tajską mrożoną herbatę
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Kontekst

Były takie czasy, kiedy sushi robiłem raz w miesiącu. Miałem bogatą siostrę mieszkającą w Londynie, która przesyłała mi nieskończone ilości glonów, wasabi i ryżu do sushi. Pewnego dnia coś we mnie jednak pękło. Ryżowe zawijańce straciły swój urok i smak. Zapadłem na suszarniowy sen zimowy. Wszystko to, do czasu aż odkryłem prawdziwy wynalazek rodzimej kuchni w stylu fusion - Kaszi, czyli sushi z kaszą zamiast ryżu.
Koncept jest japoński natomiast składniki nasze, polskie. Wyobraź sobie kaszi z surową polędwicą łososiową, z polskimi, wędzonymi rybami, a nawet ogórkiem kiszonym! Czemu nie. Wszystko to pasuje do kaszy. Są tacy, którzy za kaszą nie przepadają. Uważają, że jest nudna. To prawda, sama w sobie kasza jest okropnie nudnym składnikiem, ale tak jak ryż jest tylko nośnikiem smaku. To, co spolszczyłem jeszcze, to wasabi. Pomyślałem, że przyda się jakaś pasta, która nada charakteru kaszi i zmiksowałem biały chrzan z natką pietruszki. Efekty są zaskakujące.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Zacznij od ugotowania kaszy, gdyż musi być zimna. Najlepiej jeśli kasza będzie lekko rozgotowana, lekko kleista.
2. Nastaw garnek z wodą, aby zblanszować warzywa. Marchew potnij w cienkie paski lub słupki. Fasolkę oczyść z końcówek. Blanszuj przez minutę - dwie po czym zanurz w zimnej wodzie i wysusz.
3. Pstrąga "obierz" z mięsa i rozdrobnij.
4. Posiekaj pietruszkę z grubsza i zmiksuj z chrzanem. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
5. Kiedy kasza przestygnie, dodaj octu i jogurtu, dokładnie wymieszaj.
6. Rozłóż listki nori na desce i rozprowadź cienką warstwę kaszy. Zostaw na końcu ok. 2 cm pasek bez kaszy, który sklei rolkę.
7. Na jednym końcu listka ułóż cienką warstwę pstrąga, marchwi, fasolki i ogórka. Roluj zwarte rolki. Wolną od kaszy końcówkę zwilż wodą i zaklej całość. Rolkę pokrój na ok. 5 kawałków bardzo ostrym nożem. Podawaj z "polskim wasabi".

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab