promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Kontekst

Były takie czasy, kiedy sushi robiłem raz w miesiącu. Miałem bogatą siostrę mieszkającą w Londynie, która przesyłała mi nieskończone ilości glonów, wasabi i ryżu do sushi. Pewnego dnia coś we mnie jednak pękło. Ryżowe zawijańce straciły swój urok i smak. Zapadłem na suszarniowy sen zimowy. Wszystko to, do czasu aż odkryłem prawdziwy wynalazek rodzimej kuchni w stylu fusion - Kaszi, czyli sushi z kaszą zamiast ryżu.
Koncept jest japoński natomiast składniki nasze, polskie. Wyobraź sobie kaszi z surową polędwicą łososiową, z polskimi, wędzonymi rybami, a nawet ogórkiem kiszonym! Czemu nie. Wszystko to pasuje do kaszy. Są tacy, którzy za kaszą nie przepadają. Uważają, że jest nudna. To prawda, sama w sobie kasza jest okropnie nudnym składnikiem, ale tak jak ryż jest tylko nośnikiem smaku. To, co spolszczyłem jeszcze, to wasabi. Pomyślałem, że przyda się jakaś pasta, która nada charakteru kaszi i zmiksowałem biały chrzan z natką pietruszki. Efekty są zaskakujące.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Zacznij od ugotowania kaszy, gdyż musi być zimna. Najlepiej jeśli kasza będzie lekko rozgotowana, lekko kleista.
2. Nastaw garnek z wodą, aby zblanszować warzywa. Marchew potnij w cienkie paski lub słupki. Fasolkę oczyść z końcówek. Blanszuj przez minutę - dwie po czym zanurz w zimnej wodzie i wysusz.
3. Pstrąga "obierz" z mięsa i rozdrobnij.
4. Posiekaj pietruszkę z grubsza i zmiksuj z chrzanem. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
5. Kiedy kasza przestygnie, dodaj octu i jogurtu, dokładnie wymieszaj.
6. Rozłóż listki nori na desce i rozprowadź cienką warstwę kaszy. Zostaw na końcu ok. 2 cm pasek bez kaszy, który sklei rolkę.
7. Na jednym końcu listka ułóż cienką warstwę pstrąga, marchwi, fasolki i ogórka. Roluj zwarte rolki. Wolną od kaszy końcówkę zwilż wodą i zaklej całość. Rolkę pokrój na ok. 5 kawałków bardzo ostrym nożem. Podawaj z "polskim wasabi".



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab