promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Kontekst

Były takie czasy, kiedy sushi robiłem raz w miesiącu. Miałem bogatą siostrę mieszkającą w Londynie, która przesyłała mi nieskończone ilości glonów, wasabi i ryżu do sushi. Pewnego dnia coś we mnie jednak pękło. Ryżowe zawijańce straciły swój urok i smak. Zapadłem na suszarniowy sen zimowy. Wszystko to, do czasu aż odkryłem prawdziwy wynalazek rodzimej kuchni w stylu fusion - Kaszi, czyli sushi z kaszą zamiast ryżu.
Koncept jest japoński natomiast składniki nasze, polskie. Wyobraź sobie kaszi z surową polędwicą łososiową, z polskimi, wędzonymi rybami, a nawet ogórkiem kiszonym! Czemu nie. Wszystko to pasuje do kaszy. Są tacy, którzy za kaszą nie przepadają. Uważają, że jest nudna. To prawda, sama w sobie kasza jest okropnie nudnym składnikiem, ale tak jak ryż jest tylko nośnikiem smaku. To, co spolszczyłem jeszcze, to wasabi. Pomyślałem, że przyda się jakaś pasta, która nada charakteru kaszi i zmiksowałem biały chrzan z natką pietruszki. Efekty są zaskakujące.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Zacznij od ugotowania kaszy, gdyż musi być zimna. Najlepiej jeśli kasza będzie lekko rozgotowana, lekko kleista.
2. Nastaw garnek z wodą, aby zblanszować warzywa. Marchew potnij w cienkie paski lub słupki. Fasolkę oczyść z końcówek. Blanszuj przez minutę - dwie po czym zanurz w zimnej wodzie i wysusz.
3. Pstrąga "obierz" z mięsa i rozdrobnij.
4. Posiekaj pietruszkę z grubsza i zmiksuj z chrzanem. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
5. Kiedy kasza przestygnie, dodaj octu i jogurtu, dokładnie wymieszaj.
6. Rozłóż listki nori na desce i rozprowadź cienką warstwę kaszy. Zostaw na końcu ok. 2 cm pasek bez kaszy, który sklei rolkę.
7. Na jednym końcu listka ułóż cienką warstwę pstrąga, marchwi, fasolki i ogórka. Roluj zwarte rolki. Wolną od kaszy końcówkę zwilż wodą i zaklej całość. Rolkę pokrój na ok. 5 kawałków bardzo ostrym nożem. Podawaj z "polskim wasabi".

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab