promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Kanie smażone w chrupiącej panierce. Do tej pory pamiętam grzybobrania z rodzicami, z których wracaliśmy z kilkoma dorodnymi kaniami, a raczej Czubajkami kaniami. Grzyba tego w młodym stadium można pomylić z trującym muchomorem zielonawym, dlatego zbieraliśmy tylko takie ogromne, rozłożyste okazy po 20 cm wzwyż. Pamiętam, że jedliśmy je takie prosto z patelni w panierce a'la schabowe i nie potrzeba było niczego innego. Ja jednak mam dla was sposób na podanie kani, jaki wymyśliłem jakiś czas temu podczas jednych z wielu kulinarnych burz mózgów.

Wyobraziłem sobie chrupiącą kanię położoną na kremowym puree z ziemniaków. Kiedy zacznę kanię naciskać do talerza, to puree zacznie wychodzić bokami i będzie można odkrawając kawałek grzyba nałożyć sobie od razu ziemniaków. Chciałem, żeby pure było maślane, ale też trochę kwaskowate, dlatego zamiast mleka użyłem kwaśnej śmietany. Można też dodać kefiru. Do tego wszystkiego chciałem zrobić grzybowy sos. Przypomniała mi się dyskusja z zaprzyjaźnionym chefem kuchni Witem Szychowskim - Pan Tasak, który opowiadał o gryczanym demi-glace. Jednak po tę opowieść i przepis zapraszam tutaj (przepis na grzybowy gryczany demi-glace z piwem porter)


Składniki

Chrupiące kanie

  • 4 kanie ok. 20 cm średnicy
  • litr mleka
  • 2 jajka
  • szklanka-dwie mąki pszennej
  • szklanka-dwie bułki tartej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • masło do smażenia

Śmietanowe puree ziemniaczane

  • 1 kg kremowych ziemniaków typu C lub BC
  • 100 gramów masła
  • 200 ml śmietany kwaśnej 12%
  • 50-100 ml wody z gotowania ziemniaków
  • sól do posolenia wody
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie - łyżeczka masła truflowego lub pasty truflowej





Wykonanie

  1. Kanie czyścimy i obcinamy trzonek, moczymy w mleku przynajmniej 2 godziny. Dzięki temu będą bardziej soczyste i panierka będzie się chętniej przyklejała. Można ten etap pominąć.
  2. Zacznijmy od puree ziemniaczanego. Ziemniaki obieramy, kroimy na pół lub 4 części i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut) odcedzamy, ale nie wylewamy całej wody, gdyż przyda się później (najlepiej zlać do blaszanego garnuszka i trzymać na kuchence żeby była gorąca). Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy masło w kostkach, mieszamy łyżką, aż się rozpuści. Następnie dolewamy śmietany i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy konsystencję i jeśli potrzeba dolewamy trochę gorącej wody z gotowania ziemniaków i dalej mieszamy. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową i jeśli mamy możliwość truflami w różnej postaci. Ja dodałem masło z białą truflą. Puree przykrywamy i trzymamy albo w kąpieli wodnej lub na kuchence na najmniejszym ustawieniu.
  3. Kiedy ziemniaki się gotują 2 jajka roztrzepujemy w szerokiej misce z solą i pieprzem. W jednej misce wsypujemy mąkę pszenną i opruszamy odsączone z mleka kanie. następnie zamaczamy w roztrzepanym jajku i przekładamy do drugiej miski gdzie posypujemy dokładnie bułką tartą. Na sporej, ciężkiej patelni rozgrzewamy sporo oleju z dodatkiem masła i czekamy, aż się rozgrzeje (na indukcji 7 ustawienie na 10). Na tłuszcz wsypujemy nieco bułki tartej żeby sprawdzić temperaturę. Jesli zacznie się pienić, to oznacza, że temperatura jest odpowiednia. Zimny tłuszcz sprawi, że kania napije się oleju. Smażymy z 2 stron na złoto, po czym odsączamy na ręcznikach papierowych.
  4. Podajemy z puree ziemniaczanym. Na tym kładziemy usmażoną kanię i dociskamy tak, żeby puree wychodziło po bokach. Podlewamy sosem z tego przepisu lub innym sosem pieczeniowym. Można podać z ogórkiem kiszonym i ziołami.

Kanie smażone w chrupiącej panierce. Do tej pory pamiętam grzybobrania z rodzicami, z których wracaliśmy z kilkoma dorodnymi kaniami, a raczej Czubajkami Kaniami. Grzyba tego w młodym stadium można pomylić z trującym muchomorem zielonawym, dlatego zbieraliśmy tylko takie ogromne, rozłożyste okazy po 15-20 cm. Pamiętam, że jedliśmy je takie prosto z patelni w panierce a'la schabowe i nie potrzeba było niczego innego. Ja jednak mam dla was sposób na podanie kani, jaki wymyśliłem jakiś czas temu podczas jednych z wielu kulinarnych burz mózgów.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab