Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Danie w 15 minut – Gnocchi z blanszowanymi warzywami

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Moja “rodzina”, którą tworzę z moją dziewczyną Julitą jest bardzo nietradycyjna. Rzekłbym nawet, że wywrotowa. To ja siedzę całymi dniami w domu i pilnuję (jeszcze nie dzieci) kuchni. Jest to moje królestwo, gdzie mogę przesiadywać godzinami. Wymyślam, kroję, mieszam, gotuję, piekę, smakuję. Jak ja to mówię, to jest coś, co robię i cieszę się, że to siedzenie w kuchni stało się też moją pracą.
Julita natomiast zupełnie inaczej. Spełnia się w swojej pracy, do której codziennie wychodzi z rana i wraca popołudniu. Kiedy się witamy, ja najczęściej jestem w kuchni. Ona rzadko się do niej zbliża. Jak już to po to, żeby zaparzyć swoją ulubioną herbatę z sokiem malinowym i cytryną. To ja przeważnie robię dla nas śniadania (rzadko, bo lubię pospać), obiady do pracy w pudełkach i kolacje, które jadamy już wspólnie. Wiem jednak, że potrafi gotować, co nieraz udowodniła. Po prostu nie lubi tak jak ja przesiadywać godzinami w kuchni i ceni sobie szybkie przepisy. Julita uwielbia włoską kuchnię. Makarony może jeść codziennie. To jest coś, co robi się szybko i nie trzeba dużo zmywać.
Raz na jakiś czas czuję się już zmęczony moją rolą pana domu i proszę, żeby tym razem ona coś dla nas ugotowała. Jest tylko jeden warunek – kiedy Julita gotuje, ja nie mogę zbliżać się do kuchni. Chodzi o to, że zwykle nie mogę się powstrzymać żeby jej coś doradzać w sprawie gotowanej przez nią potrawy. Taki już jestem, ale nauczyłem się, że mam nie wchodzić i czekać cierpliwie na efekt. Tym razem zaproponowałem jedynie temat wiodący – GNOCCHI i chrupiące WARZYWA. Jako, że zbliża się wiosna, powoli przestawiam się na wewnętrznego jarosza i czekam z tęsknotą na sezonowe warzywa. Danie miało być szybkie, a zrobienie domowych klusek trochę zajmuje, więc kupiliśmy dobre, rzemieślnicze gnocchi i parmezan w sklepie z włoską żywnością. Jeszcze tylko szybka wizyta w osiedlowym warzywniaku i obiad prawie gotowy. Prawie, bo przygotowanie dania od momentu wejścia do kuchni do postawienia go na stole nie powinno trwać więcej niż 15 minut. Wszystko dzięki pewnym sprytnym skrótom jak gotowanie wody w czajniku i użycie puszystego serka jako sosu do gnocchi. Spróbujcie. Gotowanie nie może być prostsze i smaczniejsze!
Tartare gnocchi w 15 minut-7
Oczywiście ugotowanie i zrobienie zdjęć trwało dłużej niż 15 minut, ale po wszystkim zjedliśmy te gnocchi z koleżanką Karoliną i powiem, że było to pyszne danie. Zostało mi w lodówce jeszcze trochę klusek i serka, więc sam będę teraz eksplorował temat.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Całe danie powinno być gotowe w 10-15 minut. Ważne, żeby mieć pod ręką kilka misek na produkty i do wymieszania składników. Przydadzą się też durszlaki lub sitka do odsączania. Zacznij od nastawienia wrzątku w czajniku elektrycznym. Po ugotowaniu wlej gorącą wodę (ok. 2 litry) do garnka do gotowania gnocchi, dodaj sól morską do smaku. Nastaw wodę na minimalne grzanie, żeby była gotowa, kiedy będziemy chcieli wrzucić kluski.
  2. Nastaw kolejny czajnik wody do blanszowania warzyw. Wypłucz wszystkie warzywa, poodcinaj ogonki rzodkiewek i przekrój je na pół. Brukselki pokrój na ćwiartki, a mniejsze na połówki. Cebulki przekrój na pół i rozdziel warstwy. Przełóż do miski razem z groszkiem, dodaj sól, cukier i ocet i zalej wrzątkiem i wymieszaj. Blanszuj ok. 2-3 minuty i odsącz. W tym czasie podkręć grzanie pod garnkiem z wodą i wrzuć gnocchi. Gotowe, chłodzone kluski powinny gotować się 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  3. Odsącz i przełóż do większej miski. Dodaj po ok. 4 łyżki każdego z puszystych serków. Ja wybrałem połączenie smaków Tartare Łososiowa Zatoka i Cebulowe Pole. Lubię robić wszystko od podstaw, ale taki sos jest świetnym sposobem dla wszystkich zabieganych. Dodaj do tego tarty parmezan, wymieszaj i sos do gnocchi gotowy. Dodaj 3/4 warzyw i połącz z kluskami i serkiem. Wyłóż na dużą miskę. Zetrzyj jeszcze trochę sera i ozdób warzywami, pietruszką i szczypiorkiem. Danie świetnie sprawdza się ze szklanką dobrego cydru. Bon appetit 🙂

Tartare Grid
Tartare gnocchi w 15 minut-5 Tartare gnocchi w 15 minut-2



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab