powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na pieczone morele z ricottą i migdałami
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Danie w 15 minut - Gnocchi z blanszowanymi warzywami

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Moja "rodzina", którą tworzę z moją dziewczyną Julitą jest bardzo nietradycyjna. Rzekłbym nawet, że wywrotowa. To ja siedzę całymi dniami w domu i pilnuję (jeszcze nie dzieci) kuchni. Jest to moje królestwo, gdzie mogę przesiadywać godzinami. Wymyślam, kroję, mieszam, gotuję, piekę, smakuję. Jak ja to mówię, to jest coś, co robię i cieszę się, że to siedzenie w kuchni stało się też moją pracą.
Julita natomiast zupełnie inaczej. Spełnia się w swojej pracy, do której codziennie wychodzi z rana i wraca popołudniu. Kiedy się witamy, ja najczęściej jestem w kuchni. Ona rzadko się do niej zbliża. Jak już to po to, żeby zaparzyć swoją ulubioną herbatę z sokiem malinowym i cytryną. To ja przeważnie robię dla nas śniadania (rzadko, bo lubię pospać), obiady do pracy w pudełkach i kolacje, które jadamy już wspólnie. Wiem jednak, że potrafi gotować, co nieraz udowodniła. Po prostu nie lubi tak jak ja przesiadywać godzinami w kuchni i ceni sobie szybkie przepisy. Julita uwielbia włoską kuchnię. Makarony może jeść codziennie. To jest coś, co robi się szybko i nie trzeba dużo zmywać.
Raz na jakiś czas czuję się już zmęczony moją rolą pana domu i proszę, żeby tym razem ona coś dla nas ugotowała. Jest tylko jeden warunek - kiedy Julita gotuje, ja nie mogę zbliżać się do kuchni. Chodzi o to, że zwykle nie mogę się powstrzymać żeby jej coś doradzać w sprawie gotowanej przez nią potrawy. Taki już jestem, ale nauczyłem się, że mam nie wchodzić i czekać cierpliwie na efekt. Tym razem zaproponowałem jedynie temat wiodący - GNOCCHI i chrupiące WARZYWA. Jako, że zbliża się wiosna, powoli przestawiam się na wewnętrznego jarosza i czekam z tęsknotą na sezonowe warzywa. Danie miało być szybkie, a zrobienie domowych klusek trochę zajmuje, więc kupiliśmy dobre, rzemieślnicze gnocchi i parmezan w sklepie z włoską żywnością. Jeszcze tylko szybka wizyta w osiedlowym warzywniaku i obiad prawie gotowy. Prawie, bo przygotowanie dania od momentu wejścia do kuchni do postawienia go na stole nie powinno trwać więcej niż 15 minut. Wszystko dzięki pewnym sprytnym skrótom jak gotowanie wody w czajniku i użycie puszystego serka jako sosu do gnocchi. Spróbujcie. Gotowanie nie może być prostsze i smaczniejsze!
Tartare gnocchi w 15 minut-7
Oczywiście ugotowanie i zrobienie zdjęć trwało dłużej niż 15 minut, ale po wszystkim zjedliśmy te gnocchi z koleżanką Karoliną i powiem, że było to pyszne danie. Zostało mi w lodówce jeszcze trochę klusek i serka, więc sam będę teraz eksplorował temat.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Całe danie powinno być gotowe w 10-15 minut. Ważne, żeby mieć pod ręką kilka misek na produkty i do wymieszania składników. Przydadzą się też durszlaki lub sitka do odsączania. Zacznij od nastawienia wrzątku w czajniku elektrycznym. Po ugotowaniu wlej gorącą wodę (ok. 2 litry) do garnka do gotowania gnocchi, dodaj sól morską do smaku. Nastaw wodę na minimalne grzanie, żeby była gotowa, kiedy będziemy chcieli wrzucić kluski.
  2. Nastaw kolejny czajnik wody do blanszowania warzyw. Wypłucz wszystkie warzywa, poodcinaj ogonki rzodkiewek i przekrój je na pół. Brukselki pokrój na ćwiartki, a mniejsze na połówki. Cebulki przekrój na pół i rozdziel warstwy. Przełóż do miski razem z groszkiem, dodaj sól, cukier i ocet i zalej wrzątkiem i wymieszaj. Blanszuj ok. 2-3 minuty i odsącz. W tym czasie podkręć grzanie pod garnkiem z wodą i wrzuć gnocchi. Gotowe, chłodzone kluski powinny gotować się 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  3. Odsącz i przełóż do większej miski. Dodaj po ok. 4 łyżki każdego z puszystych serków. Ja wybrałem połączenie smaków Tartare Łososiowa Zatoka i Cebulowe Pole. Lubię robić wszystko od podstaw, ale taki sos jest świetnym sposobem dla wszystkich zabieganych. Dodaj do tego tarty parmezan, wymieszaj i sos do gnocchi gotowy. Dodaj 3/4 warzyw i połącz z kluskami i serkiem. Wyłóż na dużą miskę. Zetrzyj jeszcze trochę sera i ozdób warzywami, pietruszką i szczypiorkiem. Danie świetnie sprawdza się ze szklanką dobrego cydru. Bon appetit 🙂

Tartare Grid
Tartare gnocchi w 15 minut-5 Tartare gnocchi w 15 minut-2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab