powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Danie w 15 minut - Gnocchi z blanszowanymi warzywami

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Moja "rodzina", którą tworzę z moją dziewczyną Julitą jest bardzo nietradycyjna. Rzekłbym nawet, że wywrotowa. To ja siedzę całymi dniami w domu i pilnuję (jeszcze nie dzieci) kuchni. Jest to moje królestwo, gdzie mogę przesiadywać godzinami. Wymyślam, kroję, mieszam, gotuję, piekę, smakuję. Jak ja to mówię, to jest coś, co robię i cieszę się, że to siedzenie w kuchni stało się też moją pracą.
Julita natomiast zupełnie inaczej. Spełnia się w swojej pracy, do której codziennie wychodzi z rana i wraca popołudniu. Kiedy się witamy, ja najczęściej jestem w kuchni. Ona rzadko się do niej zbliża. Jak już to po to, żeby zaparzyć swoją ulubioną herbatę z sokiem malinowym i cytryną. To ja przeważnie robię dla nas śniadania (rzadko, bo lubię pospać), obiady do pracy w pudełkach i kolacje, które jadamy już wspólnie. Wiem jednak, że potrafi gotować, co nieraz udowodniła. Po prostu nie lubi tak jak ja przesiadywać godzinami w kuchni i ceni sobie szybkie przepisy. Julita uwielbia włoską kuchnię. Makarony może jeść codziennie. To jest coś, co robi się szybko i nie trzeba dużo zmywać.
Raz na jakiś czas czuję się już zmęczony moją rolą pana domu i proszę, żeby tym razem ona coś dla nas ugotowała. Jest tylko jeden warunek - kiedy Julita gotuje, ja nie mogę zbliżać się do kuchni. Chodzi o to, że zwykle nie mogę się powstrzymać żeby jej coś doradzać w sprawie gotowanej przez nią potrawy. Taki już jestem, ale nauczyłem się, że mam nie wchodzić i czekać cierpliwie na efekt. Tym razem zaproponowałem jedynie temat wiodący - GNOCCHI i chrupiące WARZYWA. Jako, że zbliża się wiosna, powoli przestawiam się na wewnętrznego jarosza i czekam z tęsknotą na sezonowe warzywa. Danie miało być szybkie, a zrobienie domowych klusek trochę zajmuje, więc kupiliśmy dobre, rzemieślnicze gnocchi i parmezan w sklepie z włoską żywnością. Jeszcze tylko szybka wizyta w osiedlowym warzywniaku i obiad prawie gotowy. Prawie, bo przygotowanie dania od momentu wejścia do kuchni do postawienia go na stole nie powinno trwać więcej niż 15 minut. Wszystko dzięki pewnym sprytnym skrótom jak gotowanie wody w czajniku i użycie puszystego serka jako sosu do gnocchi. Spróbujcie. Gotowanie nie może być prostsze i smaczniejsze!
Tartare gnocchi w 15 minut-7
Oczywiście ugotowanie i zrobienie zdjęć trwało dłużej niż 15 minut, ale po wszystkim zjedliśmy te gnocchi z koleżanką Karoliną i powiem, że było to pyszne danie. Zostało mi w lodówce jeszcze trochę klusek i serka, więc sam będę teraz eksplorował temat.

Składniki

Składniki

  • 300 gramów dobrych, gotowych gnocchi
  • po 4 łyżki serka puszystego, np. Tartare Łososiowa Zatoka
  • 2 garści brukselek
  • 1 garść rzodkiewek
  • kilka małych cebulek
  • 2 garści zielonego groszku, mrożonego, nie z puszki
  • 50 gramów twardego sera, np. parmezan lub pecorino
  • wrzątek do zblanszowania warzyw
  • 1/4 szklanki octu
  • łyżka cukru
  • pół łyżki soli morskiej
  • pietruszka i szczypiorek do przybrania

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Całe danie powinno być gotowe w 10-15 minut. Ważne, żeby mieć pod ręką kilka misek na produkty i do wymieszania składników. Przydadzą się też durszlaki lub sitka do odsączania. Zacznij od nastawienia wrzątku w czajniku elektrycznym. Po ugotowaniu wlej gorącą wodę (ok. 2 litry) do garnka do gotowania gnocchi, dodaj sól morską do smaku. Nastaw wodę na minimalne grzanie, żeby była gotowa, kiedy będziemy chcieli wrzucić kluski.
  2. Nastaw kolejny czajnik wody do blanszowania warzyw. Wypłucz wszystkie warzywa, poodcinaj ogonki rzodkiewek i przekrój je na pół. Brukselki pokrój na ćwiartki, a mniejsze na połówki. Cebulki przekrój na pół i rozdziel warstwy. Przełóż do miski razem z groszkiem, dodaj sól, cukier i ocet i zalej wrzątkiem i wymieszaj. Blanszuj ok. 2-3 minuty i odsącz. W tym czasie podkręć grzanie pod garnkiem z wodą i wrzuć gnocchi. Gotowe, chłodzone kluski powinny gotować się 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  3. Odsącz i przełóż do większej miski. Dodaj po ok. 4 łyżki każdego z puszystych serków. Ja wybrałem połączenie smaków Tartare Łososiowa Zatoka i Cebulowe Pole. Lubię robić wszystko od podstaw, ale taki sos jest świetnym sposobem dla wszystkich zabieganych. Dodaj do tego tarty parmezan, wymieszaj i sos do gnocchi gotowy. Dodaj 3/4 warzyw i połącz z kluskami i serkiem. Wyłóż na dużą miskę. Zetrzyj jeszcze trochę sera i ozdób warzywami, pietruszką i szczypiorkiem. Danie świetnie sprawdza się ze szklanką dobrego cydru. Bon appetit 🙂

Tartare Grid
Tartare gnocchi w 15 minut-5 Tartare gnocchi w 15 minut-2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab