promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Kontekst

Pamiętacie Anię, która była bohaterką przepisu na grillowaną polentę z foie gras? Wiedziałem, że przyjdzie do mnie w odwiedziny, postanowiłem więc przygotować coś wyjątkowego. Kupiłem przegrzebki aka małże św. Jakuba i załatwiłem butelkę wina nominowanego do Grand Prix 2014 Magazynu Wino - Les Chaumiennes 2013, Pouilly-Fumé. André & Edmond Figeat od Wino Trio.
Lubię przegrzebki, bo są takim rodzajem polędwicy wołowej wśród owoców morza. Może i są drogie, ale wystarczy minimalna ilość uwagi i umiejętności, żeby wyszły pyszne. Pół minuty z każdej strony na maśle i gotowe. Pomyślałem jednak, że to za mało jak na Anię i takie wino. Stworzyłem więc małą wędzarkę na balkonie. Chodziło o to, żeby mięso pasowało do grzybów, które chciałem podać do muszli. Całość przywodziła na myśl jesienne, ziemiste smaki, ale w trochę bardziej wyrafinowanej formie. Danie pasuje do białego wina i wytrawnego szampana jako przystawka przed czymś większym np. gęsiną lub pieczenią wołową.
Co do wina Les Chaumiennes, to świetnie się sprawdziło do tej przystawki. W ogóle Sauvignon Blanc to mój ulubiony szczep. Wino przyjemnie kontrastowało z "polskimi" jesiennymi smakami swoim egzotycznym aromatem i odświeżającą kwasowością. Połączenie idealne. Smacznego!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
0. Wędzenie. Zobacz na moim filmie jak to zrobić. Przegrzebki powinny wędzić się około minuty. Nie powinno się doprowadzić do tego, żeby mięso ścięło się od ognia. Chodzi tylko o nadanie dymnego smaku i zapachu. Uwędzone przegrzebki można zamarynować w łyżce soku z cytryny na chwilę przed smażeniem.

1. Podgrzej wodę i zagotuj grzyby. Zredukuj płyn o połowę. Wyciągnij grzyby, odcedź zachowując pozostałą wodę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła. Dodaj rozmaryn i szalotki. Smaż przez 3 minuty i dodaj leśne grzyby. Smaż przez 3 minuty i dodaj posiekane boczniaki. Smaż kolejne 5 minut. Pod koniec dodaj wodę z suszonych grzybów i kremówkę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
2. Na innej patelni lub w małym rondelku rozgrzej 2 łyżki masła. Upewnij się, że masło jest gorące i ułóż przegrzebki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż ok. 30-45 sekund z każdej strony. Powinny być zrumienione z zewnątrz i miękkie w środku.
3. Na talerzu połóż kilka łyżek sosu z grzybów, a nich ułóż przegrzebki. Podawaj w towarzystwie białego wina. Smacznego!
Wędzone przegrzebki z boczniakami-16
Wędzone przegrzebki z boczniakami-5
Wędzone przegrzebki z boczniakami-8
Wędzone przegrzebki z boczniakami-9
Wędzone przegrzebki z boczniakami-10
Wędzone przegrzebki z boczniakami-18

4 comments on “Wędzone przegrzebki z kremowym, grzybowym sosem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab