Pamiętacie Anię, która była bohaterką przepisu na grillowaną polentę z foie gras? Wiedziałem, że przyjdzie do mnie w odwiedziny, postanowiłem więc przygotować coś wyjątkowego. Kupiłem przegrzebki aka małże św. Jakuba i załatwiłem butelkę wina nominowanego do Grand Prix 2014 Magazynu Wino - Les Chaumiennes 2013, Pouilly-Fumé. André & Edmond Figeat od Wino Trio.
Lubię przegrzebki, bo są takim rodzajem polędwicy wołowej wśród owoców morza. Może i są drogie, ale wystarczy minimalna ilość uwagi i umiejętności, żeby wyszły pyszne. Pół minuty z każdej strony na maśle i gotowe. Pomyślałem jednak, że to za mało jak na Anię i takie wino. Stworzyłem więc małą wędzarkę na balkonie. Chodziło o to, żeby mięso pasowało do grzybów, które chciałem podać do muszli. Całość przywodziła na myśl jesienne, ziemiste smaki, ale w trochę bardziej wyrafinowanej formie. Danie pasuje do białego wina i wytrawnego szampana jako przystawka przed czymś większym np. gęsiną lub pieczenią wołową.
Co do wina Les Chaumiennes, to świetnie się sprawdziło do tej przystawki. W ogóle Sauvignon Blanc to mój ulubiony szczep. Wino przyjemnie kontrastowało z "polskimi" jesiennymi smakami swoim egzotycznym aromatem i odświeżającą kwasowością. Połączenie idealne. Smacznego!
Wykonanie:
0. Wędzenie. Zobacz na moim filmie jak to zrobić. Przegrzebki powinny wędzić się około minuty. Nie powinno się doprowadzić do tego, żeby mięso ścięło się od ognia. Chodzi tylko o nadanie dymnego smaku i zapachu. Uwędzone przegrzebki można zamarynować w łyżce soku z cytryny na chwilę przed smażeniem.
1. Podgrzej wodę i zagotuj grzyby. Zredukuj płyn o połowę. Wyciągnij grzyby, odcedź zachowując pozostałą wodę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła. Dodaj rozmaryn i szalotki. Smaż przez 3 minuty i dodaj leśne grzyby. Smaż przez 3 minuty i dodaj posiekane boczniaki. Smaż kolejne 5 minut. Pod koniec dodaj wodę z suszonych grzybów i kremówkę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
2. Na innej patelni lub w małym rondelku rozgrzej 2 łyżki masła. Upewnij się, że masło jest gorące i ułóż przegrzebki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż ok. 30-45 sekund z każdej strony. Powinny być zrumienione z zewnątrz i miękkie w środku.
3. Na talerzu połóż kilka łyżek sosu z grzybów, a nich ułóż przegrzebki. Podawaj w towarzystwie białego wina. Smacznego!
Wyglądają nieziemsko apatycznie! Kiedyś muszę koniecznie spróbować 😀
Jak najszybciej! 🙂
Gdzie Pan kupił przegrzebki?
Te akurat w Leclerc. Ok. 5 zł za sztukę