informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Kontekst

Pamiętacie Anię, która była bohaterką przepisu na grillowaną polentę z foie gras? Wiedziałem, że przyjdzie do mnie w odwiedziny, postanowiłem więc przygotować coś wyjątkowego. Kupiłem przegrzebki aka małże św. Jakuba i załatwiłem butelkę wina nominowanego do Grand Prix 2014 Magazynu Wino - Les Chaumiennes 2013, Pouilly-Fumé. André & Edmond Figeat od Wino Trio.
Lubię przegrzebki, bo są takim rodzajem polędwicy wołowej wśród owoców morza. Może i są drogie, ale wystarczy minimalna ilość uwagi i umiejętności, żeby wyszły pyszne. Pół minuty z każdej strony na maśle i gotowe. Pomyślałem jednak, że to za mało jak na Anię i takie wino. Stworzyłem więc małą wędzarkę na balkonie. Chodziło o to, żeby mięso pasowało do grzybów, które chciałem podać do muszli. Całość przywodziła na myśl jesienne, ziemiste smaki, ale w trochę bardziej wyrafinowanej formie. Danie pasuje do białego wina i wytrawnego szampana jako przystawka przed czymś większym np. gęsiną lub pieczenią wołową.
Co do wina Les Chaumiennes, to świetnie się sprawdziło do tej przystawki. W ogóle Sauvignon Blanc to mój ulubiony szczep. Wino przyjemnie kontrastowało z "polskimi" jesiennymi smakami swoim egzotycznym aromatem i odświeżającą kwasowością. Połączenie idealne. Smacznego!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
0. Wędzenie. Zobacz na moim filmie jak to zrobić. Przegrzebki powinny wędzić się około minuty. Nie powinno się doprowadzić do tego, żeby mięso ścięło się od ognia. Chodzi tylko o nadanie dymnego smaku i zapachu. Uwędzone przegrzebki można zamarynować w łyżce soku z cytryny na chwilę przed smażeniem.

1. Podgrzej wodę i zagotuj grzyby. Zredukuj płyn o połowę. Wyciągnij grzyby, odcedź zachowując pozostałą wodę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła. Dodaj rozmaryn i szalotki. Smaż przez 3 minuty i dodaj leśne grzyby. Smaż przez 3 minuty i dodaj posiekane boczniaki. Smaż kolejne 5 minut. Pod koniec dodaj wodę z suszonych grzybów i kremówkę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
2. Na innej patelni lub w małym rondelku rozgrzej 2 łyżki masła. Upewnij się, że masło jest gorące i ułóż przegrzebki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż ok. 30-45 sekund z każdej strony. Powinny być zrumienione z zewnątrz i miękkie w środku.
3. Na talerzu połóż kilka łyżek sosu z grzybów, a nich ułóż przegrzebki. Podawaj w towarzystwie białego wina. Smacznego!
Wędzone przegrzebki z boczniakami-16
Wędzone przegrzebki z boczniakami-5
Wędzone przegrzebki z boczniakami-8
Wędzone przegrzebki z boczniakami-9
Wędzone przegrzebki z boczniakami-10
Wędzone przegrzebki z boczniakami-18

4 comments on “Wędzone przegrzebki z kremowym, grzybowym sosem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab