Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Wigilijny drink z suszonych owoców

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jakieś 3 lata temu wpadłem na ten pomysł, podczas wyjątkowo nudnej Wigilii z rodzicami i babcią. Na stole była wódka, a że nie było za bardzo klimatu do jej picia – sami wiecie – wlałem pełen kieliszek do szklanki z kompotem z suszu. Lubicie taki kompot? U mnie w Wigilię jest on zawsze, a moja mama robi najlepszy na świecie. Dodaje do niego wędzonych śliwek i gruszek, a także suszonych jabłek (jako wypełniacza). Wszystko to bulgocze sobie z dobrą godzinę, cały dom wypełniając tą, tak zwaną, magią świąt.
Właściwie to, co musisz zrobić, to ugotować dobry kompot z suszonych owoców. Schłodzić go, połączyć z wódką i dodać cytrusów do smaku. Uwierzcie mi, że nie będziecie mogli doczekać się kolejnych świąt. Alkohol idealnie łączy się z dymnym smakiem kompotu. Jak dla mnie, takim codziennym substytutem suszu może być sok ze śliwek. Spróbujcie sami.


Składniki

Kompot z suszu

  • Wędzone śliwki: 350 gram
  • Wędzone gruszki: 3-4 sztuki
  • Suszone jabłka ze skórką: 500 gram
  • Woda: 4-5 litrów
  • Cynamon, anyż
  • Cytrusy
  • Cukier, miód lub inny środek słodzący
  • Wódka









Wykonanie

  1. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć wszystkie owoce. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Następnie dodaj kawałek kory cynamonu i 1 gwiazdkę anyżku. Gotuj jeszcze przez 15 minut. Na koniec dosłódź.
  2. Kompot wystaw na zewnętrzny parapet, by go ostudzić.
  3. Zimny płyn przecedź przez sito z drobnym oczkami.
  4. Do dużej szklanki wlej ok. 3/4 kompotu. Wlej 40 ml wódki i zamieszaj. Dodaj plasterek cytryny i pomarańczy i świętuj całą noc 🙂


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab