informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Wigilijny drink z suszonych owoców

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jakieś 3 lata temu wpadłem na ten pomysł, podczas wyjątkowo nudnej Wigilii z rodzicami i babcią. Na stole była wódka, a że nie było za bardzo klimatu do jej picia - sami wiecie - wlałem pełen kieliszek do szklanki z kompotem z suszu. Lubicie taki kompot? U mnie w Wigilię jest on zawsze, a moja mama robi najlepszy na świecie. Dodaje do niego wędzonych śliwek i gruszek, a także suszonych jabłek (jako wypełniacza). Wszystko to bulgocze sobie z dobrą godzinę, cały dom wypełniając tą, tak zwaną, magią świąt.
Właściwie to, co musisz zrobić, to ugotować dobry kompot z suszonych owoców. Schłodzić go, połączyć z wódką i dodać cytrusów do smaku. Uwierzcie mi, że nie będziecie mogli doczekać się kolejnych świąt. Alkohol idealnie łączy się z dymnym smakiem kompotu. Jak dla mnie, takim codziennym substytutem suszu może być sok ze śliwek. Spróbujcie sami.

Składniki

Kompot z suszu

  • Wędzone śliwki: 350 gram
  • Wędzone gruszki: 3-4 sztuki
  • Suszone jabłka ze skórką: 500 gram
  • Woda: 4-5 litrów
  • Cynamon, anyż
  • Cytrusy
  • Cukier, miód lub inny środek słodzący
  • Wódka

Wykonanie

  1. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć wszystkie owoce. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Następnie dodaj kawałek kory cynamonu i 1 gwiazdkę anyżku. Gotuj jeszcze przez 15 minut. Na koniec dosłódź.
  2. Kompot wystaw na zewnętrzny parapet, by go ostudzić.
  3. Zimny płyn przecedź przez sito z drobnym oczkami.
  4. Do dużej szklanki wlej ok. 3/4 kompotu. Wlej 40 ml wódki i zamieszaj. Dodaj plasterek cytryny i pomarańczy i świętuj całą noc 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab