informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Wigilijny drink z suszonych owoców

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jakieś 3 lata temu wpadłem na ten pomysł, podczas wyjątkowo nudnej Wigilii z rodzicami i babcią. Na stole była wódka, a że nie było za bardzo klimatu do jej picia - sami wiecie - wlałem pełen kieliszek do szklanki z kompotem z suszu. Lubicie taki kompot? U mnie w Wigilię jest on zawsze, a moja mama robi najlepszy na świecie. Dodaje do niego wędzonych śliwek i gruszek, a także suszonych jabłek (jako wypełniacza). Wszystko to bulgocze sobie z dobrą godzinę, cały dom wypełniając tą, tak zwaną, magią świąt.
Właściwie to, co musisz zrobić, to ugotować dobry kompot z suszonych owoców. Schłodzić go, połączyć z wódką i dodać cytrusów do smaku. Uwierzcie mi, że nie będziecie mogli doczekać się kolejnych świąt. Alkohol idealnie łączy się z dymnym smakiem kompotu. Jak dla mnie, takim codziennym substytutem suszu może być sok ze śliwek. Spróbujcie sami.

Składniki

Kompot z suszu

  • Wędzone śliwki: 350 gram
  • Wędzone gruszki: 3-4 sztuki
  • Suszone jabłka ze skórką: 500 gram
  • Woda: 4-5 litrów
  • Cynamon, anyż
  • Cytrusy
  • Cukier, miód lub inny środek słodzący
  • Wódka

Wykonanie

  1. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć wszystkie owoce. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Następnie dodaj kawałek kory cynamonu i 1 gwiazdkę anyżku. Gotuj jeszcze przez 15 minut. Na koniec dosłódź.
  2. Kompot wystaw na zewnętrzny parapet, by go ostudzić.
  3. Zimny płyn przecedź przez sito z drobnym oczkami.
  4. Do dużej szklanki wlej ok. 3/4 kompotu. Wlej 40 ml wódki i zamieszaj. Dodaj plasterek cytryny i pomarańczy i świętuj całą noc 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab