powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Kontekst

Zupa Dahl z soczewicy jest swoistym testem na to, czy jesteście gotowi na kuchnię rodem z Półwyspu Indyjskiego, czy nie. Nagromadzenie aromatycznych przypraw niejednych przyprawi o ból głowy, a innych o kulinarną ekstazę. Oczywiście zależy jak przyprawisz zupę. Ja kocham te smaki, gdyż jako student dziennikarstwa, terminowałem w wakacje w kilku hinduskich restauracjach w Anglii. Rzecz jasna, byłem tam tylko kuchcikiem, ale starałem się zapamiętać te skrzętnie ukrywane przez kucharzy w turbanach receptury.
Główny składnik, czyli soczewicę, kupiłem na arabskim stoisku na Hali Mirowskiej. Okazuje się, że oprócz dobrze nam znanej soczewicy o blado pomarańczowym kolorze, można tam znaleźć jeszcze inną, jaskrawopomarańczową odmianę. Jak się później okazało, rozgotowuje się tak samo jak ta tradycyjna. Nie byłbym sobą, gdybym nie dodał do zupy czegoś od siebie. Nigdzie nie znalazłem połączenia dyni z soczewicą, ale uznałem to za świetny pomysł. Dzięki dodaniu purée z dyni, zupa nabrała gładkości i słodyczy. Wszystko to podrasowałem sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy i całym mnóstwem fantastycznych przypraw.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. 3 szklanki soczewicy przepłucz zimną wodą. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę. Posiekaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj posiekany czosnek, chilli i starty imbir. Pomieszaj przez około minutę.
2. Do garnka wsyp ok. 2/3 każdej przyprawy. Resztę zostaw na "dosmaczanie". Podsmaż przyprawy przez ok. 2 minuty, po czym dosyp soczewicy. Podgrzewaj ziarna przez ok. 3 minuty, następnie dodaj pomidory, 2 szklanki bulionu i szklankę purée z dyni. Gotuj ok. 20 minut. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, pieprz i sól do smaku. Sprawdź smak. Jeśli czegoś brakuje, dopraw.
3. Konsystencja powinna być podobna do tej z filmu. Jeśli soczewica nie jest rozgotowana, a brakuje płynu, dolej pozostały bulion.
4. Gorącą zupę podawaj z jogurtem naturalnym i świeżą kolendrą. Smacznego! 🙂

2 comments on “Indyjska zupa Dahl z purée z dyni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab