informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Kontekst

Zupa Dahl z soczewicy jest swoistym testem na to, czy jesteście gotowi na kuchnię rodem z Półwyspu Indyjskiego, czy nie. Nagromadzenie aromatycznych przypraw niejednych przyprawi o ból głowy, a innych o kulinarną ekstazę. Oczywiście zależy jak przyprawisz zupę. Ja kocham te smaki, gdyż jako student dziennikarstwa, terminowałem w wakacje w kilku hinduskich restauracjach w Anglii. Rzecz jasna, byłem tam tylko kuchcikiem, ale starałem się zapamiętać te skrzętnie ukrywane przez kucharzy w turbanach receptury.
Główny składnik, czyli soczewicę, kupiłem na arabskim stoisku na Hali Mirowskiej. Okazuje się, że oprócz dobrze nam znanej soczewicy o blado pomarańczowym kolorze, można tam znaleźć jeszcze inną, jaskrawopomarańczową odmianę. Jak się później okazało, rozgotowuje się tak samo jak ta tradycyjna. Nie byłbym sobą, gdybym nie dodał do zupy czegoś od siebie. Nigdzie nie znalazłem połączenia dyni z soczewicą, ale uznałem to za świetny pomysł. Dzięki dodaniu purée z dyni, zupa nabrała gładkości i słodyczy. Wszystko to podrasowałem sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy i całym mnóstwem fantastycznych przypraw.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. 3 szklanki soczewicy przepłucz zimną wodą. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę. Posiekaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj posiekany czosnek, chilli i starty imbir. Pomieszaj przez około minutę.
2. Do garnka wsyp ok. 2/3 każdej przyprawy. Resztę zostaw na "dosmaczanie". Podsmaż przyprawy przez ok. 2 minuty, po czym dosyp soczewicy. Podgrzewaj ziarna przez ok. 3 minuty, następnie dodaj pomidory, 2 szklanki bulionu i szklankę purée z dyni. Gotuj ok. 20 minut. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, pieprz i sól do smaku. Sprawdź smak. Jeśli czegoś brakuje, dopraw.
3. Konsystencja powinna być podobna do tej z filmu. Jeśli soczewica nie jest rozgotowana, a brakuje płynu, dolej pozostały bulion.
4. Gorącą zupę podawaj z jogurtem naturalnym i świeżą kolendrą. Smacznego! 🙂

2 comments on “Indyjska zupa Dahl z purée z dyni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab