promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Kontekst

Zupa Dahl z soczewicy jest swoistym testem na to, czy jesteście gotowi na kuchnię rodem z Półwyspu Indyjskiego, czy nie. Nagromadzenie aromatycznych przypraw niejednych przyprawi o ból głowy, a innych o kulinarną ekstazę. Oczywiście zależy jak przyprawisz zupę. Ja kocham te smaki, gdyż jako student dziennikarstwa, terminowałem w wakacje w kilku hinduskich restauracjach w Anglii. Rzecz jasna, byłem tam tylko kuchcikiem, ale starałem się zapamiętać te skrzętnie ukrywane przez kucharzy w turbanach receptury.
Główny składnik, czyli soczewicę, kupiłem na arabskim stoisku na Hali Mirowskiej. Okazuje się, że oprócz dobrze nam znanej soczewicy o blado pomarańczowym kolorze, można tam znaleźć jeszcze inną, jaskrawopomarańczową odmianę. Jak się później okazało, rozgotowuje się tak samo jak ta tradycyjna. Nie byłbym sobą, gdybym nie dodał do zupy czegoś od siebie. Nigdzie nie znalazłem połączenia dyni z soczewicą, ale uznałem to za świetny pomysł. Dzięki dodaniu purée z dyni, zupa nabrała gładkości i słodyczy. Wszystko to podrasowałem sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy i całym mnóstwem fantastycznych przypraw.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. 3 szklanki soczewicy przepłucz zimną wodą. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę. Posiekaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj posiekany czosnek, chilli i starty imbir. Pomieszaj przez około minutę.
2. Do garnka wsyp ok. 2/3 każdej przyprawy. Resztę zostaw na "dosmaczanie". Podsmaż przyprawy przez ok. 2 minuty, po czym dosyp soczewicy. Podgrzewaj ziarna przez ok. 3 minuty, następnie dodaj pomidory, 2 szklanki bulionu i szklankę purée z dyni. Gotuj ok. 20 minut. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, pieprz i sól do smaku. Sprawdź smak. Jeśli czegoś brakuje, dopraw.
3. Konsystencja powinna być podobna do tej z filmu. Jeśli soczewica nie jest rozgotowana, a brakuje płynu, dolej pozostały bulion.
4. Gorącą zupę podawaj z jogurtem naturalnym i świeżą kolendrą. Smacznego! 🙂



Koniecznie spróbuj

2 comments on “Indyjska zupa Dahl z purée z dyni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab