informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

Czas
przygotowania
180 minut
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Co tu dużo pisać? Rabarbaranki. Najlepsze bułki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką na świecie. Sprawdź też mój przepis na Epicki Kompot z Rabarbaru, Maślane Ciasto z Rabarbarem i Kruszonką i Lody Rabarbarowe o smaku ciasta Drożdżowego z Rabarbarem. Sorry, jestem psychofanem ciasta drożdżowego i rabarbaru.

Co tu dużo pisać? Rabarbaranki - drożdżówki z rabarbarem.  Najlepsze bułki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką na świecie. Sprawdź też mój przepis na Epicki Kompot z Rabarbaru i Lody Rabarbarowe o smaku ciasta Drożdżowego z Rabarbarem. Sorry, jestem psychofanem ciasta drożdżowego i rabarbaru 🙂

Sprawdź mój eBook z przetworami i przepisami na rabarbar. 

 

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej od 450 do 550
  • 7 gramów drożdży instant
  • 200 ml maślanki
  • 50 ml wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli

Farsz

  • 500 gramów pokrojonego rabarbaru
  • kilka łyżek cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Kruszonka

  • 100 gramów mąki
  • 50 zimnego masła
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli

Wykonanie

  1. Do miski wsyp odmierzoną ilość mąki. Wymieszaj z cukrem i solą. Odmierz 50 g masła i pokrój w kostkę Pozwól mu zmięknąć.
  2. W małym kubku wymieszaj wodę z drożdżami i łyżeczką mąki z miski. Wymieszaj porządnie i poczekaj aż zacznie się pienić.
  3. W małej misce roztrzep jajko i wymieszaj z maślanką.
  4. Wymieszaj wszystko wstępnie w misce bez masła. Ugniataj kilka minut do połączenia się składników (bez grudek). Przykryj miskę folią na 30 minut.
  5. Następnie dodaj masło i wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego 5 - 10 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Utwórz kulę i przykryj folią. Poczekaj godzinę, aż ciasto potroi swoją objętość.
  6. Po godzinie przygotuj 500 gramów pokrojonego rabarbaru i wymieszaj z cukrem i cynamonem.
  7. Z tej ilości ciasta wyjdzie 9 bułeczek, dlatego odważ 9 kulek ciasta. Każdą kulkę rozpłaszcz w dłoniach na okrąg o średnicy kilkunastu cm i nałóż 2-3 łyżki rabarbaru na środek. Zostaw 2-3 łyżki rabarbaru do posypania wierzchu. Zaklej końce i uformuj owalną bułeczkę. Miejsce zlepienia ukryj pod spodem. Bułeczki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj pierwszy raz roztrzepanym jajkiem. Przykryj z góry drugą blachą i poczekaj 45 minut, żeby bułki urosły.
  8. W tym czasie zrób kruszonkę. Do miski odważ mąkę i połącz z cukrem i solą. Weź kostkę zimnego masła i zetrzyj na grubej tarce do mąki. Dłońmi ugnieć ciasto na kruszonkę. Posmaruj bułki jeszcze raz jajkiem i obsyp kruszonką. Połóż na wierzchu po kilka części rabarbaru. Może być więcej jeśli chcesz i posyp kruszoną jeśli jeszcze trochę zostało.
  9. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni na dolnym piętrze piekarnika. Gotowe do zjedzenia zaraz po przestudzeniu.

Najlepsze bułki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką na świecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab