powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

Czas
przygotowania
180 minut
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Co tu dużo pisać? Rabarbaranki. Najlepsze bułki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką na świecie. Sprawdź też mój przepis na Epicki Kompot z Rabarbaru, Maślane Ciasto z Rabarbarem i Kruszonką i Lody Rabarbarowe o smaku ciasta Drożdżowego z Rabarbarem. Sorry, jestem psychofanem ciasta drożdżowego i rabarbaru.

Co tu dużo pisać? Rabarbaranki - drożdżówki z rabarbarem.  Najlepsze bułki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką na świecie. Sprawdź też mój przepis na Epicki Kompot z Rabarbaru i Lody Rabarbarowe o smaku ciasta Drożdżowego z Rabarbarem. Sorry, jestem psychofanem ciasta drożdżowego i rabarbaru 🙂

Sprawdź mój eBook z przetworami i przepisami na rabarbar. 

 

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej od 450 do 550
  • 7 gramów drożdży instant
  • 200 ml maślanki
  • 50 ml wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli

Farsz

  • 500 gramów pokrojonego rabarbaru
  • kilka łyżek cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Kruszonka

  • 100 gramów mąki
  • 50 zimnego masła
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli

Wykonanie

  1. Do miski wsyp odmierzoną ilość mąki. Wymieszaj z cukrem i solą. Odmierz 50 g masła i pokrój w kostkę Pozwól mu zmięknąć.
  2. W małym kubku wymieszaj wodę z drożdżami i łyżeczką mąki z miski. Wymieszaj porządnie i poczekaj aż zacznie się pienić.
  3. W małej misce roztrzep jajko i wymieszaj z maślanką.
  4. Wymieszaj wszystko wstępnie w misce bez masła. Ugniataj kilka minut do połączenia się składników (bez grudek). Przykryj miskę folią na 30 minut.
  5. Następnie dodaj masło i wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego 5 - 10 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Utwórz kulę i przykryj folią. Poczekaj godzinę, aż ciasto potroi swoją objętość.
  6. Po godzinie przygotuj 500 gramów pokrojonego rabarbaru i wymieszaj z cukrem i cynamonem.
  7. Z tej ilości ciasta wyjdzie 9 bułeczek, dlatego odważ 9 kulek ciasta. Każdą kulkę rozpłaszcz w dłoniach na okrąg o średnicy kilkunastu cm i nałóż 2-3 łyżki rabarbaru na środek. Zostaw 2-3 łyżki rabarbaru do posypania wierzchu. Zaklej końce i uformuj owalną bułeczkę. Miejsce zlepienia ukryj pod spodem. Bułeczki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj pierwszy raz roztrzepanym jajkiem. Przykryj z góry drugą blachą i poczekaj 45 minut, żeby bułki urosły.
  8. W tym czasie zrób kruszonkę. Do miski odważ mąkę i połącz z cukrem i solą. Weź kostkę zimnego masła i zetrzyj na grubej tarce do mąki. Dłońmi ugnieć ciasto na kruszonkę. Posmaruj bułki jeszcze raz jajkiem i obsyp kruszonką. Połóż na wierzchu po kilka części rabarbaru. Może być więcej jeśli chcesz i posyp kruszoną jeśli jeszcze trochę zostało.
  9. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni na dolnym piętrze piekarnika. Gotowe do zjedzenia zaraz po przestudzeniu.

Najlepsze bułki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką na świecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab