Magiczny składnik

Przepisy

Epicki kompot z rabarbaru

Zawsze kiedy nadchodzi lato warzę mój epicki kompot. Składa się on głownie z rabarbaru, ale nie tylko. Gotuję go powoli i pieczołowicie niczym najlepszy rosół. Doprawiam przyprawami korzeniowymi, dzięki którym nabiera głębi.

Zwykłe robię tak i polecam ten sposób, że kupuję dużą butelkę z wodą 5l i na niej gotuję kompot, który po wystudzeniu trafia z powrotem do lodówki w tej butelce. Oszczędzam miejsce w lodówce i jest wygodniej nalewać.

Do kompotu wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak dodaję trochę truskawek. Dodaję też jabłka, które uważam za dobrą bazę do wszelkich kompotów. Napój ten gotuję bardzo wolno przez 4-5 godzin. Uważam, że mocne gotowanie pozbawia kompot aromatu. Olejki ulatują wraz z parą wodną. Polecam ten sposób.

Chcę, żeby mój kompot był kwaśny i tylko delikatnie słodki. Będzie bardziej uniwersalny i lepiej gasił pragnienie.

Na koniec warto w wspomnieć o przyprawach. Można się bez nich obejść jednak ja zawsze dodaję anyż, cynamon, goździki, a nawet kardamon. Wszystko to w rozsądnych ilościach. Chodzi po prostu o odrobinę więcej przyjemności, ale nie robimy przecież indyjskiego curry, tylko słodki napój.

Najlepiej jeśli po gotowaniu kompot naturalnie wystudzi się przez całą noc i nabierze dodatkowo mocy. Najlepszy jest nawet po kilku dniach w lodówce.

Dajcie koniecznie znać w komentarzach jak się wam udał mój kompot? 🙂

  • Składniki
  • Sprzęt
  • 5l wody źródlanej lub z filtra
  • 2,5 kg rabarbaru
  • 500 g jabłek
  • 500 g truskawek
  • sok z 4 cytryn
  • 10 gożdzików
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 laski cynamonu
  • opcjonalnie 3 ziarna czarnego kardamonu, od biedy zielonego
  • 250 g cukru brązowego

Wykonanie:

  1. Rabarbar i owoce myjemy. Truskawki odszypułkowujemy, jabłka kroimy w mniejsze części jak i rabarbar.
  2. Przekładamy do dużego garnka z pokrywką i zalewamy 5l wody. Gotujemy na małym ogniu 3-5 godzin. Na ostatnie pół godziny dodajemy przyprawy. Przykrywamy i zostawiamy do wystygnięcia najlepiej na całą noc.
  3. Po wystygnięciu przecedzamy przez sito. Odlewamy pół litra płynu i w rondlu na ogniu rozpuszczamy cukier. Taki syrop dodajemy do kompotu. Dolewamy też sok z cytryny i próbujemy czy czegoś nie brakuje. Ewentualnie dodajemy więcej cukru lub soku z cytryny. Przelewamy do butelki 5l, słoików lub trzymamy w garnku w lodówce. Kompot można pasteryzować i trzymać nawe cały rok bez lodówki lub ok. tygodnia w lodówce. Można oczywiście mrozić.
Magiczne Składniki: , , , , ,

Komentarze

Close