promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Epicki kompot z rabarbaru

Czas
przygotowania
12 godzin
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Zawsze, kiedy nadchodzi lato, warzę mój epicki kompot. Składa się on głownie z rabarbaru, ale nie tylko. Gotuję go powoli i pieczołowicie, niczym najlepszy rosół. Doprawiam przyprawami korzennymi, dzięki którym nabiera głębi. Zwykłe robię tak, i polecam ten sposób, że kupuję dużą butelkę z wodą 5 l i na niej gotuję kompot, który po wystudzeniu trafia z powrotem do lodówki w tej butelce. Oszczędzam miejsce w lodówce i jest wygodniej nalewać.

Sprawdź mój eBook z przetworami i przepisami na rabarbar.

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak, dodaję trochę truskawek. Dorzucam też jabłka, które uważam za dobrą bazę do wszelkich kompotów. Napój ten gotuję bardzo wolno przez 4-5 godzin. Krótkie i intensywne gotowanie pozbawia kompot aromatu. Olejki ulatują wraz z parą wodną.
Chcę, żeby mój kompot był kwaśny i tylko delikatnie słodki. Dzięki temu będzie bardziej uniwersalny i lepiej ugasi pragnienie.
Na koniec warto w wspomnieć o przyprawach. Można się bez nich obejść, jednak ja zawsze dodaję anyż, cynamon, goździki, a nawet kardamon. Wszystko to w rozsądnych ilościach. Chodzi po prostu o odrobinę więcej przyjemności, ale nie robimy przecież indyjskiego curry, tylko słodki napój.
Najlepiej, jeśli po gotowaniu kompot naturalnie wystudzi się przez całą noc i nabierze dodatkowo mocy. Najlepszy jest nawet po kilku dniach w lodówce.
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się wam udał mój kompot? 🙂

Składniki

Kompot

  • 5l wody źródlanej lub z filtra
  • 2,5 kg rabarbaru
  • 500 g jabłek
  • 500 g truskawek
  • sok z 4 cytryn
  • 10 gożdzików
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 laski cynamonu
  • opcjonalnie 3 ziarna czarnego kardamonu, od biedy zielonego
  • 250 g cukru brązowego

Wykonanie

  1. Rabarbar i owoce myjemy. Truskawki odszypułkowujemy, jabłka kroimy w mniejsze części jak i rabarbar.
  2. Przekładamy do dużego garnka z pokrywką i zalewamy 5l wody. Gotujemy na małym ogniu 3-5 godzin. Na ostatnie pół godziny dodajemy przyprawy. Przykrywamy i zostawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.
  3. Po wystygnięciu przecedzamy przez sito. Odlewamy pół litra płynu i w rondlu na ogniu rozpuszczamy cukier. Taki syrop dodajemy do kompotu. Dolewamy też sok z cytryny i próbujemy, czy czegoś nie brakuje. Ewentualnie dodajemy więcej cukru lub soku z cytryny. Przelewamy do butelki 5l, słoików lub trzymamy w garnku w lodówce. Kompot można pasteryzować i trzymać nawet cały rok bez lodówki lub ok. tygodnia w lodówce. Można oczywiście mrozić.

Sprawdź mój eBook z przetworami i przepisami na rabarbar. Kliknij w zdjęcie, żeby przenieść się do sklepu.

Zawsze, kiedy nadchodzi lato, warzę mój epicki kompot. Składa się on głownie z rabarbaru, ale nie tylko. Gotuję go powoli i pieczołowicie, niczym najlepszy rosół. Doprawiam przyprawami korzennymi, dzięki którym nabiera głębi. Zwykłe robię tak, i polecam ten sposób, że kupuję dużą butelkę z wodą 5 l i na niej gotuję kompot, który po wystudzeniu trafia z powrotem do lodówki w tej butelce. Oszczędzam miejsce w lodówce i jest wygodniej nalewać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab