informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Epicki kompot z rabarbaru

Czas
przygotowania
12 godzin
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Zawsze, kiedy nadchodzi lato, warzę mój epicki kompot. Składa się on głownie z rabarbaru, ale nie tylko. Gotuję go powoli i pieczołowicie, niczym najlepszy rosół. Doprawiam przyprawami korzennymi, dzięki którym nabiera głębi. Zwykłe robię tak, i polecam ten sposób, że kupuję dużą butelkę z wodą 5 l i na niej gotuję kompot, który po wystudzeniu trafia z powrotem do lodówki w tej butelce. Oszczędzam miejsce w lodówce i jest wygodniej nalewać.

Sprawdź mój eBook z przetworami i przepisami na rabarbar.

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak, dodaję trochę truskawek. Dorzucam też jabłka, które uważam za dobrą bazę do wszelkich kompotów. Napój ten gotuję bardzo wolno przez 4-5 godzin. Krótkie i intensywne gotowanie pozbawia kompot aromatu. Olejki ulatują wraz z parą wodną.
Chcę, żeby mój kompot był kwaśny i tylko delikatnie słodki. Dzięki temu będzie bardziej uniwersalny i lepiej ugasi pragnienie.
Na koniec warto w wspomnieć o przyprawach. Można się bez nich obejść, jednak ja zawsze dodaję anyż, cynamon, goździki, a nawet kardamon. Wszystko to w rozsądnych ilościach. Chodzi po prostu o odrobinę więcej przyjemności, ale nie robimy przecież indyjskiego curry, tylko słodki napój.
Najlepiej, jeśli po gotowaniu kompot naturalnie wystudzi się przez całą noc i nabierze dodatkowo mocy. Najlepszy jest nawet po kilku dniach w lodówce.
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się wam udał mój kompot? 🙂

Składniki

Kompot

  • 5l wody źródlanej lub z filtra
  • 2,5 kg rabarbaru
  • 500 g jabłek
  • 500 g truskawek
  • sok z 4 cytryn
  • 10 gożdzików
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 laski cynamonu
  • opcjonalnie 3 ziarna czarnego kardamonu, od biedy zielonego
  • 250 g cukru brązowego

Wykonanie

  1. Rabarbar i owoce myjemy. Truskawki odszypułkowujemy, jabłka kroimy w mniejsze części jak i rabarbar.
  2. Przekładamy do dużego garnka z pokrywką i zalewamy 5l wody. Gotujemy na małym ogniu 3-5 godzin. Na ostatnie pół godziny dodajemy przyprawy. Przykrywamy i zostawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.
  3. Po wystygnięciu przecedzamy przez sito. Odlewamy pół litra płynu i w rondlu na ogniu rozpuszczamy cukier. Taki syrop dodajemy do kompotu. Dolewamy też sok z cytryny i próbujemy, czy czegoś nie brakuje. Ewentualnie dodajemy więcej cukru lub soku z cytryny. Przelewamy do butelki 5l, słoików lub trzymamy w garnku w lodówce. Kompot można pasteryzować i trzymać nawet cały rok bez lodówki lub ok. tygodnia w lodówce. Można oczywiście mrozić.

Sprawdź mój eBook z przetworami i przepisami na rabarbar. Kliknij w zdjęcie, żeby przenieść się do sklepu.

Zawsze, kiedy nadchodzi lato, warzę mój epicki kompot. Składa się on głownie z rabarbaru, ale nie tylko. Gotuję go powoli i pieczołowicie, niczym najlepszy rosół. Doprawiam przyprawami korzennymi, dzięki którym nabiera głębi. Zwykłe robię tak, i polecam ten sposób, że kupuję dużą butelkę z wodą 5 l i na niej gotuję kompot, który po wystudzeniu trafia z powrotem do lodówki w tej butelce. Oszczędzam miejsce w lodówce i jest wygodniej nalewać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab