promocja produktowa
Zestaw specjalny - 4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis!
sprawdź zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na tajską mrożoną herbatę
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Podczas mojej ostatniej trzytygodniowej podróży do Tajlandii miałem okazję poznać wiele lokalnych smaków i aromatów. Jednym z napojów, który często pojawiał się na mojej drodze, była tradycyjna tajska herbata, znana również jako Thai Tea. Przyznam szczerze, że początkowo nie przypadła mi do gustu. Jednak po powrocie do domu, zainspirowany egzotycznymi wspomnieniami, postanowiłem dać jej drugą szansę i zacząłem eksperymentować w swojej kuchni.

I tak właśnie powstał mój przepis na Thai Tea, który teraz dzielę z Wami. Kluczem do tego wyjątkowego napoju jest esencja tajskiej herbaty (kupicie w azjatyckich sklepach lub w internecie), którą parzymy w odpowiedniej ilości wody (patrz przepis). Do tego dodajemy trzcinowy cukier (lub zwykły), szczyptę soli oraz aromatyczny cynamon. Po zaparzeniu i ostudzeniu, herbatę podaje się z lodem, skondensowanym mlekiem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Dla dodatkowego efektu, proponuję dodać plasterek limonki i kilka listków mięty.

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego domu. Jest to napój, który zachwyci Was swoją oryginalnością i sprawi, że każdy łyk będzie przypominał o egzotycznych podróżach. Zachęcam do wypróbowania i odkrycia tajskiego smaku na nowo!

Składniki

Składniki na ok 5-6 herbat

  • esencja tajskiej harbaty - 60 g
  • woda 1250 ml
  • cukier brązowy - 100 g
  • sól - 5 g
  • 2-3 kory cynamonu z cejlonu
  • lód
  • mleko skondensowane + odrobina mleka lub wody
  • limonka (sok + plasterek)
  • mięta

Wykonanie

  1. Zagotowujemy wodę, dodajemy pokruszone laski cynamonu, dodajemy cukier, sól i wsypujemy mieszankę tajskiej harbaty.
  2. Mieszamy i przykrywamy na ok. 10 minut. Po tym czasie odcedzamy na sicie. Jeśli dalej będzie osad z herbaty przecedzamy dodatkowo przez sito o mniejszych oczkach. Po wystrudzeniu trzymamy w lodówce.
  3. Do 3/4 szklanki sypiemy lód, to zalewamy herbatą (powinno zostać ok. 2 cm przestrzeni od brzegów szklanki. Dodajemy sok z 1/2 limonki, kładziemy plasterek limonki i gałązkę mięty. Na koniec wlewamy ok 40-50 ml mleka skondensowanego (można delikatnie rozcieńczyć mlekiem lub wodą).

Podczas mojej ostatniej trzytygodniowej podróży do Tajlandii miałem okazję poznać wiele lokalnych smaków i aromatów. Jednym z napojów, który często pojawiał się na mojej drodze, była tradycyjna tajska herbata, znana również jako Thai Tea. Przyznam szczerze, że początkowo nie przypadła mi do gustu. Jednak po powrocie do domu, zainspirowany egzotycznymi wspomnieniami, postanowiłem dać jej drugą szansę i zacząłem eksperymentować w swojej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab