powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Podczas mojej ostatniej trzytygodniowej podróży do Tajlandii miałem okazję poznać wiele lokalnych smaków i aromatów. Jednym z napojów, który często pojawiał się na mojej drodze, była tradycyjna tajska herbata, znana również jako Thai Tea. Przyznam szczerze, że początkowo nie przypadła mi do gustu. Jednak po powrocie do domu, zainspirowany egzotycznymi wspomnieniami, postanowiłem dać jej drugą szansę i zacząłem eksperymentować w swojej kuchni.

I tak właśnie powstał mój przepis na Thai Tea, który teraz dzielę z Wami. Kluczem do tego wyjątkowego napoju jest esencja tajskiej herbaty (kupicie w azjatyckich sklepach lub w internecie), którą parzymy w odpowiedniej ilości wody (patrz przepis). Do tego dodajemy trzcinowy cukier (lub zwykły), szczyptę soli oraz aromatyczny cynamon. Po zaparzeniu i ostudzeniu, herbatę podaje się z lodem, skondensowanym mlekiem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Dla dodatkowego efektu, proponuję dodać plasterek limonki i kilka listków mięty.

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego domu. Jest to napój, który zachwyci Was swoją oryginalnością i sprawi, że każdy łyk będzie przypominał o egzotycznych podróżach. Zachęcam do wypróbowania i odkrycia tajskiego smaku na nowo!

Składniki

Składniki na ok 5-6 herbat

  • esencja tajskiej harbaty - 60 g
  • woda 1250 ml
  • cukier brązowy - 100 g
  • sól - 5 g
  • 2-3 kory cynamonu z cejlonu
  • lód
  • mleko skondensowane + odrobina mleka lub wody
  • limonka (sok + plasterek)
  • mięta

Wykonanie

  1. Zagotowujemy wodę, dodajemy pokruszone laski cynamonu, dodajemy cukier, sól i wsypujemy mieszankę tajskiej harbaty.
  2. Mieszamy i przykrywamy na ok. 10 minut. Po tym czasie odcedzamy na sicie. Jeśli dalej będzie osad z herbaty przecedzamy dodatkowo przez sito o mniejszych oczkach. Po wystrudzeniu trzymamy w lodówce.
  3. Do 3/4 szklanki sypiemy lód, to zalewamy herbatą (powinno zostać ok. 2 cm przestrzeni od brzegów szklanki. Dodajemy sok z 1/2 limonki, kładziemy plasterek limonki i gałązkę mięty. Na koniec wlewamy ok 40-50 ml mleka skondensowanego (można delikatnie rozcieńczyć mlekiem lub wodą).

Podczas mojej ostatniej trzytygodniowej podróży do Tajlandii miałem okazję poznać wiele lokalnych smaków i aromatów. Jednym z napojów, który często pojawiał się na mojej drodze, była tradycyjna tajska herbata, znana również jako Thai Tea. Przyznam szczerze, że początkowo nie przypadła mi do gustu. Jednak po powrocie do domu, zainspirowany egzotycznymi wspomnieniami, postanowiłem dać jej drugą szansę i zacząłem eksperymentować w swojej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab