powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Podczas mojej ostatniej trzytygodniowej podróży do Tajlandii miałem okazję poznać wiele lokalnych smaków i aromatów. Jednym z napojów, który często pojawiał się na mojej drodze, była tradycyjna tajska herbata, znana również jako Thai Tea. Przyznam szczerze, że początkowo nie przypadła mi do gustu. Jednak po powrocie do domu, zainspirowany egzotycznymi wspomnieniami, postanowiłem dać jej drugą szansę i zacząłem eksperymentować w swojej kuchni.

I tak właśnie powstał mój przepis na Thai Tea, który teraz dzielę z Wami. Kluczem do tego wyjątkowego napoju jest esencja tajskiej herbaty (kupicie w azjatyckich sklepach lub w internecie), którą parzymy w odpowiedniej ilości wody (patrz przepis). Do tego dodajemy trzcinowy cukier (lub zwykły), szczyptę soli oraz aromatyczny cynamon. Po zaparzeniu i ostudzeniu, herbatę podaje się z lodem, skondensowanym mlekiem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Dla dodatkowego efektu, proponuję dodać plasterek limonki i kilka listków mięty.

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego domu. Jest to napój, który zachwyci Was swoją oryginalnością i sprawi, że każdy łyk będzie przypominał o egzotycznych podróżach. Zachęcam do wypróbowania i odkrycia tajskiego smaku na nowo!

Składniki

Składniki na ok 5-6 herbat

  • esencja tajskiej harbaty - 60 g
  • woda 1250 ml
  • cukier brązowy - 100 g
  • sól - 5 g
  • 2-3 kory cynamonu z cejlonu
  • lód
  • mleko skondensowane + odrobina mleka lub wody
  • limonka (sok + plasterek)
  • mięta

Wykonanie

  1. Zagotowujemy wodę, dodajemy pokruszone laski cynamonu, dodajemy cukier, sól i wsypujemy mieszankę tajskiej harbaty.
  2. Mieszamy i przykrywamy na ok. 10 minut. Po tym czasie odcedzamy na sicie. Jeśli dalej będzie osad z herbaty przecedzamy dodatkowo przez sito o mniejszych oczkach. Po wystrudzeniu trzymamy w lodówce.
  3. Do 3/4 szklanki sypiemy lód, to zalewamy herbatą (powinno zostać ok. 2 cm przestrzeni od brzegów szklanki. Dodajemy sok z 1/2 limonki, kładziemy plasterek limonki i gałązkę mięty. Na koniec wlewamy ok 40-50 ml mleka skondensowanego (można delikatnie rozcieńczyć mlekiem lub wodą).

Podczas mojej ostatniej trzytygodniowej podróży do Tajlandii miałem okazję poznać wiele lokalnych smaków i aromatów. Jednym z napojów, który często pojawiał się na mojej drodze, była tradycyjna tajska herbata, znana również jako Thai Tea. Przyznam szczerze, że początkowo nie przypadła mi do gustu. Jednak po powrocie do domu, zainspirowany egzotycznymi wspomnieniami, postanowiłem dać jej drugą szansę i zacząłem eksperymentować w swojej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab