informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Podczas mojej ostatniej trzytygodniowej podróży do Tajlandii miałem okazję poznać wiele lokalnych smaków i aromatów. Jednym z napojów, który często pojawiał się na mojej drodze, była tradycyjna tajska herbata, znana również jako Thai Tea. Przyznam szczerze, że początkowo nie przypadła mi do gustu. Jednak po powrocie do domu, zainspirowany egzotycznymi wspomnieniami, postanowiłem dać jej drugą szansę i zacząłem eksperymentować w swojej kuchni.

I tak właśnie powstał mój przepis na Thai Tea, który teraz dzielę z Wami. Kluczem do tego wyjątkowego napoju jest esencja tajskiej herbaty (kupicie w azjatyckich sklepach lub w internecie), którą parzymy w odpowiedniej ilości wody (patrz przepis). Do tego dodajemy trzcinowy cukier (lub zwykły), szczyptę soli oraz aromatyczny cynamon. Po zaparzeniu i ostudzeniu, herbatę podaje się z lodem, skondensowanym mlekiem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Dla dodatkowego efektu, proponuję dodać plasterek limonki i kilka listków mięty.

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego domu. Jest to napój, który zachwyci Was swoją oryginalnością i sprawi, że każdy łyk będzie przypominał o egzotycznych podróżach. Zachęcam do wypróbowania i odkrycia tajskiego smaku na nowo!

Składniki

Składniki na ok 5-6 herbat

  • esencja tajskiej harbaty - 60 g
  • woda 1250 ml
  • cukier brązowy - 100 g
  • sól - 5 g
  • 2-3 kory cynamonu z cejlonu
  • lód
  • mleko skondensowane + odrobina mleka lub wody
  • limonka (sok + plasterek)
  • mięta

Wykonanie

  1. Zagotowujemy wodę, dodajemy pokruszone laski cynamonu, dodajemy cukier, sól i wsypujemy mieszankę tajskiej harbaty.
  2. Mieszamy i przykrywamy na ok. 10 minut. Po tym czasie odcedzamy na sicie. Jeśli dalej będzie osad z herbaty przecedzamy dodatkowo przez sito o mniejszych oczkach. Po wystrudzeniu trzymamy w lodówce.
  3. Do 3/4 szklanki sypiemy lód, to zalewamy herbatą (powinno zostać ok. 2 cm przestrzeni od brzegów szklanki. Dodajemy sok z 1/2 limonki, kładziemy plasterek limonki i gałązkę mięty. Na koniec wlewamy ok 40-50 ml mleka skondensowanego (można delikatnie rozcieńczyć mlekiem lub wodą).

Podczas mojej ostatniej trzytygodniowej podróży do Tajlandii miałem okazję poznać wiele lokalnych smaków i aromatów. Jednym z napojów, który często pojawiał się na mojej drodze, była tradycyjna tajska herbata, znana również jako Thai Tea. Przyznam szczerze, że początkowo nie przypadła mi do gustu. Jednak po powrocie do domu, zainspirowany egzotycznymi wspomnieniami, postanowiłem dać jej drugą szansę i zacząłem eksperymentować w swojej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab