informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Nalewka rabarbarowa - Przepisy na przetwory i potrawy z rabarbaru

Czas
przygotowania
miesiąc i dłużej
Liczba
porcji
wiele
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Przepis na nalewkę rabarbarową pochodzi z mojego eBooka “RABARBAR”, w którym znajdziecie ponad 20 różnych sposobów na przetwory i dania z tą łodygą. Zachęcam serdecznie do zapoznania się i zakupu. Zysk ze sprzedaży przeznaczam na rozwój mojego bloga i wydawanie kolejnych serii przepisów.

Można nalewkę rabarbarową robić tylko z rabarbarem lub delikatnie ją “przydobrzyć” kilkoma dodatkowymi składnikami. Warto porozglądać się na targu, na co w tym momencie jest sezon i dodać na przykład truskawki lub czerwone porzeczki, które dodatkowo wzmocnią kolor alkoholu. Jestem pewien, że rabarbarówka będzie waszym najlepszym przyjacielem podczas długich, zimowych wieczorów. Oczywiście jeśli tyle przetrwa.

Składniki

Nalewka rabarbarowa

  • 1 kg rabarbaru
  • 300 g cukru
  • 200 ml spirytusu
  • 100 ml wódki
  • + dodatkowe składniki

Wykonanie

  1. Dorodny, czerwony rabarbar kroimy w plastry i zasypujemy cukrem. Codziennie, przez cały tydzień mieszamy. Jeśli zdecydowaliście się dodać inne owoce, je również dodajemy przed zasypaniem cukrem. Po tygodniu łączymy spirytus z wódką, wlewamy tę miksturę do słoika z rabarbarem i mieszamy. Zostawiamy w zamknięciu i spokoju na miesiąc.
  2. Po tym czasie odcedzamy, filtrujemy i przelewamy do butelek. Nalewka będzie gotowa do spożycia po około miesiącu. Choć najlepsza będzie w okolicach zimy i wtedy polecam wyzerować cały nastaw.

Przepis na Nalewkę pochodzi z mojego eBooka “RABARBAR”, w którym znajdziecie ponad 20 różnych sposobów na przetwory i dania z tą łodygą. Zachęcam serdecznie do zapoznania się i zakupu. Zysk ze sprzedaży przeznaczam na rozwój mojego bloga i wydawanie kolejnych serii przepisów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab